Nem is hinnéd, mi a legkrémesebb spenótfőzelék titka

A spenótfőzelék mindenkinek mást jelent: valakinek gyermekkori traumát, majd később megszeretett ételt, valakinek örök és elvitathatatlan szerelmet. Bármilyen kapcsolatot ápolunk is vele, egy jó receptre biztosan szükségünk lesz.

Spenótfőzeléket főzni egész évben lehet, szerencsére nincsen egy szezonhoz vagy hónaphoz kötve. Persze tavasszal és nyáron készíthetjük friss levelekkel, ami még nagyobb örömet okozhat, bár meg kell hagyni, hogy a jó minőségű fagyasztott zöldséggel sincsen semmi probléma. A spenótfőzelék titka ugyanis egészen másban rejlik, egy másik hozzávaló adja a klasszikus kedvenc igazi lelkét. De mi lehet ez?

Amit a menzán elrontottak

Szinte minden ételre igaz, hogy egyesek azért nem szeretik őket, mert a múltban volt egy nem túl kellemes emlékük róla. A minden ételutálatok forrása, az iskolai menza több ilyen traumával is ellátott több generációt, és sajnos a spenóttal kapcsolatban is.

Ami a menzás spenót egyik nagy hibája volt, az a túl sok, túl lisztes habarás.

Ettől nemcsak borzasztó állaga, de kellemetlen íze is lett az amúgy, harsány spenótnak. A feltétek csak tovább rontottak a dolgon: a hideg, kásás és sótlan krumpli, valamint a szürkés tojás nem jó kísérői szinte semminek.

A spenótfőzelék lelke

Szerencsére már nem a menzán eszünk, ezért szépen sorjában kijavíthatjuk az összes hibát, elfelejthetjük az összes sérelmet, és újra megszerethetjük ezeket a klasszikusokat. Kezdve a spenóttal.

Ahhoz, hogy igazán krémes, igazán gazdag és ízletes spenótot készíthessünk otthon, két dologra lesz szükségünk: minőségi, magas zsírtartalmú tejre és tejszínre. Ezek nélkül bizony soha nem nyeri el legfinomabb formáját a főzelék.

És ha már itt vagyunk, akkor a körítést is kijavíthatjuk: a tojást főzzük hét percesre (azaz még egy kicsit legyen lágy), a krumplit pedig melegen, sósan tálaljuk. Ugye mennyivel jobb így?

Készítsük el a legkrémesebb spenótfőzeléket!

Hozzávalók: 450 g spenót (fagyasztott mirelit parajból vagy 800-900 g friss spenótlevélből), 5 gerezd fokhagyma, 50 g vaj, 500 ml tej, 200 ml főzőtejszín (minimum 20%-os), 2 ek napraforgó olaj, 3 púpozott ek finomliszt (vagy 5 ek rizsliszt), 1 teáskanál fehér bors, só ízlés szerint, 200 ml víz, 4 db tojás (feltétként 7 percig főzve), 5 közepes db burgonya (köretként, meghámozva, kockázva, enyhén sós vízben puhára főzve)

A fokhagymát zúzzuk össze egy mozsárban, majd hevítsünk olajat és dinszeltjük meg.
Adjuk hozzá a vajat is, olvasszuk fel, majd mehet rá a kiolvasztott mirelit paraj. Pár percig kevergetve főzzük össze, majd adjunk hozzá 200 ml vizet, majd további 5-7 percig forralva főzzük.

Ezután a főzelékhez hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, és hagyjuk újra felforrni. Ez a két alapanyag fogja megadni a spenótfőzelék krémességét, tehát ha tehetjük, válasszunk magas minőségű és zsírtartalmú tejet és tejszínt (erre a legjobb beszerzési forrás a termelői, házi tej és tejszín).

A lisztből 200 ml vízzel csomómentes habarást készítünk, hozzákeverjük a forrásban lévő parajhoz, és kiforraljuk. (Én finomliszt helyett rizsliszttel sűrítettem a főzeléket, ebben az esetben nagyjából 2 evőkanállal több került bele, de használhatunk étkezési keményítőt is a sűrítéshez, nem fog elvenni a krémességből és élvezeti értékéből). Akkor lesz tökéletes a főzelék állaga, ha se nem túl folyós, sem pedig túl sűrű vagy csomós nem lesz.

Sózzuk, egy teáskanál fehérborssal ízesítjük. Tálaljuk főtt krumplival vagy 7 perc alatt főtt tojással (ebben az esetben a tojás sárgája még nem kemény, hanem enyhén folyós marad).

A legkrémesebb spenótfőzelék teljes receptjét ide kattintva találod meg, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szeretett klasszikus itt:

Címlapról ajánljuk

Drasztikus kenyér- és marhahúsdrágulásra számíthatunk

Az idei búzatermés mindössze egyharmada lett étkezési minőségű, ezért szinte biztos a kenyér és búzaliszt drágulása. Ha mindez nem lenne elég, akkor a marhahúskedvelők is szomorúan ingathatják a fejüket, mert a tavalyihoz képest 70 százalékkal nőtt a vágómarha termelői ára.

Nosalty

További cikkek