CUKORSOKK: gesztenyés-meggyes, svájci vajkrémmel burkolt karácsonyi torta, lépésről lépésre

Az év utolsó CUKORSOKK-jában elejétől a végéig megmutatom nektek, hogyan készíthettek lélegzetelállító tortakölteményt, nem csak az ünnepekre!

Nagyon izgatottan vártam ezt részt, hiszen a cukrászat ezen ágazata áll legközelebb a szívemhez, amikor ilyen csodálatos tortákat lehet alkotni. Sok idő és gyakorlás kellett hozzá, amíg eljutottam egy olyan szintre, hogy meg merjem mutatni, mit is tudok. Ha érdekel a többi alkotásom is, itt megtaláljátok őket!

Több mint 10 éve készítek rendszeresen tortákat, de még a mai napig magával ragad minden egyes pillanata. Persze itt se minden fenékig tejfel, bizony, emberek vagyunk, néha hibázunk, és nem mindig sikerül az, amit fejben megálmodunk. Szerencsére én a vendéglátós időszakom alatt megtanultam, hogy nincs lehetetlen, és mindent helyre lehet hozni. (Ez a „sz@rból várat építeni” szebb megfogalmazása.) Na de kezdjünk bele. Igyekeztünk a videót és a receptet is kicsit edukatívabb formában prezentálni, de mielőtt belemerülnétek, azért íme pár mondat, nagy vonalakban miről is van szó:

Alaplapok

Mint minden tortának, ennek az alapja is egy masszívabb állagú, de nem nehéz piskóta vagy kevert tészta. Ezeket érdemes egyforma karikákban megsütni, így nem kell bajlódnunk a méretre vágásukkal. Viszont ne feledjük az összeállítás előtt egy kevés cukros vízzel megkenni a tésztalapokat, hogy biztosan ne legyenek szárazak!

Krémezés

A tésztalapok közé kedvünk és tudásunk szerint készíthetünk krémeket, ez lehet csoki, vanília, gyümölcs, karamell, stb. – végtelen ízek palettája. Ezeket a krémeket is célszerű stabil, jól kezelhető állagúra készíteni. Jó, ha az embernek van már ebben tapasztalata, és tud a zselatinokkal bánni. A torta töltésénél nem árt a szemmérték, de ami még ennél is jobban meg tudja könnyíteni a munkánkat, ha kiwaxpapírozott tortaformába töltjük vissza, és hűtés után könnyedén eltávolítjuk róla - a papír célja, hogy ne tapadjon a formához a tortánk. A betöltött tortát kívülről is meg kell kenni egy kevés krémmel, hogy be tudja szívni, és kellően puha legyen. Máskülönben kiszárad, a vajkrémréteg pedig megrepedezik rajta (mert abból szívja el a nedvességet.)

A torta burkolása és dekorálása

Számos "burkolóanyagot” használhatunk, de a legnépszerűbbek a vajkrémek. Lehet hagyományos (porcukor, vaj), olasz (habcsókalapú), svájci (tojásfehérjehab-alapú), francia (főzöttkém-alapú), ganache (csokoládés) stb. Csak néhányat soroltam fel, de ezek közül is a svájci vajkrém a legjobb választás, amit a jó minőségű alapanyagok, az arányok és a lépések betartásával szinte lehetetlen elrontani. Ez a mondás a cukrászat szinte minden területére igaz.

Ja, és az, hogy mennyire fontos, hogy mindent pontosan kimérjünk!

Ez a krém könnyed és habos, kellemes, nem túl vajas ízű. Csodálatosan lehet vele burkolni és díszíteni, apróbb hibákkal, de még a kevésbe rutinosaknak is sikerülni fog. Apropó, díszítés. Szerintem minden cukrász legkedvesebb munkafázisa, aminek aztán csak tényleg a képzelet szab határt.

Tényleg nem szándékozom itt most kisregényt írni, mert hazudnék, ha az mondanám, hogy ez amolyan „kirázod a kisujjadból” dolog. Láthatóan nem az. Erre tényleg kell időt és energiát szánni. A végeredmény láttán nyilván megéri, de akkor sem sétagalopp. Én azoknak ajánlom, akik szeretnek új kihívásokat és technikákat kipróbálni. Bátran kezdjetek neki lépesről lépésre, először külön a tésztaalapot, majd a krémeket, végül a vajkrémet készítsétek el. Ami sikerül, az úgysem megy kárba, mert kis kreativitással a „leeső” maradékokból is szuper dolgokat lehet alkotni, például pohárkrémet (nálunk is ez a módja.)

Remélem, sikerült kicsit inspirálnom benneteket az elmúlt hat, bocsánat hét CUKORSOKK-epizódban. Én nagyon jól éreztem magam, remélem jövőre ugyanitt folytatjuk!

Addig is kellemes ünnepeket és jó pihenést kívánok. Egyetek sokat, finomat!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek