Így készül a Zapiekanka, a melegszendvicsek koronázatlan lengyel királya

Ami számunkra a lángos, az a lengyeleknek a sajtos-gombakrémes melegszendvics, a zapiekanka. Vagyis az a filléres gyorsétel, amit ugyan időnként otthon is elkészítünk, de a legjobban akkor esik, ha egy eldugott bódéból vásároljuk, és még azon melegében betoljuk.

Minden ország gasztrotörténetében megvan az a trash kaja, amiről egy-két évtizeddel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy az ikonikus nemzeti ételek közé fog lépni, nem kis mértékben a turizmusnak köszönhetően. Ahogy nálunk a Balaton-parttól a szentendrei sikátorig örökzöld kedvenc a lángos, úgy lett a lengyelek melegszendvicséből a nagyvárosok kedvelt utcai gyorskajája, ami népszerűségben helyenként kezd a pirogi fejére nőni. 

Zapiekanka házilag - recept itt!

Szovjet szellem egy szelet kenyéren

A zapiekanka - többes számban zapiekanki - az 1970-es években jelent meg az utcákon, a háztartásokban valószínűleg már korábban elterjedt kedvenc volt a melegszendvics. A lengyel pizza (hogy miért hívják így is, rejtély) utcára költözésében nagy szerepet játszott, hogy Gierek főtitkársága alatt a kommunista hatalom kis mértékben, de engedte az élelmiszerpiac privatizálását, így szabad utat nyitva a családi kisvállalkozások előtt.

Az alap zapiekanki jó szovjet értékekhez ételekhez híven egyszerű, olcsó és gyorsan elkészíthető. Bagett, gombakrém, sajt, ketchup, ennyi kell csak hozzá. Maga az elnevezés a lengyel zapiekać igéből származik, ami nagyjából annyit jelent, “ropogósra sütni”, így pedig mindenféle sült egytálételre használják. 

A trash győzelme 

A keleti blokk szétesése és a gazdasági növekedés hatására a zapiekanka háttérbe szorult, de nem tűnt el teljesen. A nagyvárosokban továbbra is könnyen belefuthatunk, egy-egy ikonikus helyet pedig a hipszterhullám is a vállára vett. Az egyik leghíresebb zapiekankizó minden bizonnyal a Krakkó zsidónegyedének főterén található nyolcszögletű bódésor, ahol 4-5 cég árulja egy-egy ablakból a mindenféle extra ízekkel turbózott melegszendvicseket. Ha esetleg arra járnánk, az áfonyalekváros - ostyepkás (Tátrában készülő füstölt juhsajt) verziót semmiképp ne hagyjuk ki. Itt a korona előtti időkben nem ritkán hosszan kígyózott a sor ebédidőben, szombatonként pedig a tér bolhapiaccá változik - na nem a filmekben látott romantikus verzióvá, hanem a számunkra is ismerős panelalji valósággá. De hát ez a posztszovjet varázs.

Krakkó X zapiekanki: divatos melegszendvics a zsidónegyed főterén, a Plac Nowy-n (balra), illetve csufi filléres, ám nem kevésbé finom verzió Nowa Huta egy eldugott zugában (jobbra)

Ha már a retrónál tartunk: ahogy a legfinomabb lángosokat és velős pirítósokat is sokszor a legfurább helyeken kóstoljuk, úgy nagyon finom zapiekankát lehet kifogni a legbizarrabb helyeken. Mi például a krakkói Nowa Huta városrészében egy kevéssé bizalomgerjesztő piacon futottunk bele iszonyú csúnya, de bűnösen finom melegszendvicsekbe, nagyjából 350 forint értékű zlotyiért cserében. Szívélyes kiszolgálást mondjuk nem érdemes várni ennyiért, inkább a sulibüfére emlékeztetett az egész hangulata, de azt hiszem mi, közép-európaiak szeretjük az ilyen lepukkant panelromantikát. 

Gyors, laktató, isteni - receptért kattints ide!

Zapiekanka otthon

Mivel most úgyse lehet utazni, meg amúgyis a házilag készített mindig a legjobb, csináljunk mi magunk lengyel melegszendvicset. Igazából, ahogy az már sejthető, végtelenül egyszerű műveletről van szó. Az alap zapiekanka csak bagettből, az arra kent gombakrémből és a ráreszelt sajtból áll, de ezt nyugodtan turbózzuk fel. Illetve érdemes lehet bevetni pár trükköt, amitől igazán pöpec vacsorát varázsolhatunk belőle.

  • A gombakrémet mindenképp házilag készítsük el! A gombákat ehhez reszeljük le, majd némi dinsztelt hagyma társaságában pároljuk addig, míg minden víz eltűnik róla. Ne fűszerezzük túl, só-bors, esetleg egy kis majoránna jöhet bele.
  • Keverjünk hozzá egy-két evőkanál krémsajtot, ettől igazán krémes lesz, és a gombaízen is lágyítunk.
  • A bagettet vágjuk félbe, a közepét kicsit ki is kaparhatjuk, így jobban meg tudjuk pakolni feltéttel. A kikapart bélt morzsoljuk a gombához.
  • Szórjuk meg NAGY adag sajttal, a sokat gyepált trappista erre pont tökéletes.
  • Plusz feltétnek mehet rá akármi és bármi, ami van otthon és bírja a gyomrunk. Mi most az ésszerűség keretein belül maradva, és a lengyel konyhát szem előtt tartva füstölt sonkát és csemegeuborkát kockáztunk rá, illetve pár szelet gombával áldottuk meg.
  • Mehet is a sütőbe, vagy ha van oldszkúl melegszendvicssütőnk, akkor abba.
  • Frissen, melegen nyomassunk rá egy adag ketchupot, flancoljuk némi frissen vágott zöldfűszerrel, és pusztítsuk el az utolsó morzsáig.
Zapiekanka - receptért katt ide!

Utazni ugyan még nem lehet egy ideig, de ez nem jelenti azt, hogy ne varázsolhatnánk kedvenc helyeinket a tányérunkra!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek