Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tészta alaprecept egyszerűen

Tészta alaprecept egyszerűen
Tészta alaprecept egyszerűen
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bevallom, életemben először készítettem házilag tojásos tésztaalapot, azonban egy szuper trükknek köszönhetően nagyszerűen sikerült. Ugyanis, mint kiderült, kezdő tésztamesterként semmi egyébre nincs szükségünk, mint egy késes robotgépre, ami pillanatok alatt tökéletes tésztát gyúr nekünk, amit utána csak nyújtani és formázni kell, de ez se bonyolult. Végeredményképpen pedig nem csak a friss tésztából készült ételcsodának örülhetünk, de akár házi gyártású száraztésztának is, ami azért, valljuk be, elég menő.

hozzávalók / 5 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásos száraztészta lényege, hogy minden 100 gramm liszthez adunk 1 tojást és némi sót. A mennyiséget tehát igény szerint változtathatjuk, az arányok a fontosak.
  2. A tésztát ezután begyúrhatjuk a hagyományos módon kézzel, vagy dönthetünk egy sokkal gyorsabb és kevésbé fárasztó technika mellett: rakjuk az alapanyagokat egy késes robotgép tartályába, és bruttó 1 perc alatt dolgoztassuk össze a géppel.
  3. Az így kapott tésztagombóc talán még elasztikusabb is lesz, mint amit (főleg kezdőként) kézzel be tudnánk gyúrni. A kész tésztát csomagoljuk fóliába, és tegyük fél órára hűtőbe.
  4. A pihentetett tésztát ezután tegyük búzarétesliszttel beszórt, sima felületre, és osszuk szét ökölnyi darabokra. Ha van tésztanyújtógépünk, akkor úgyis azt használjuk, ha viszont nincs, ezt a fajta tésztát kézzel is könnyen kinyújthatjuk.
  5. Nyújtsuk a tésztát 1-2 mm vékonyra. Én most garganelli tésztát csináltam, mert kölcsönbe kaptam egy gnocchi formázót, amin egy hurkapálca segítségével tökéletesen meg lehet formázni ezt a rovátkált tésztafélét. Ehhez a kinyújtott tésztát 2x2 cm-es négyzetekre kell vágni, majd az egyik átlója mentén, a hurkapálcával a formázón felgöngyölni.
  6. Ha nincs formázónk, akkor a legegyszerűbb tagliatellét készíteni: ehhez téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát, a széleit késsel egyenesre vágni, majd a tésztát hosszában 5-6 centis sávra felhajtogatni, végül egy éles késsel 3-4 mm keskeny csíkokra vágni.
  7. A készre formázott tésztánkat ezután azonnal is kifőzhetjük (mivel friss tojásos tésztáról van szó, számoljunk vele, hogy a 1,5-2x-esére megnő), vagy elöl hagyhatjuk egy éjszakára száradni, és utána száraz tésztaként tárolhatjuk.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 72
össznézettség: 1 429
elküldve: 0
receptkönyvben: 15
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

roskapetra

Mióta szakács: 2015.09.20.
60 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, ebéd, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
konyha: olasz
adag: 5 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

házi tészta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

260
finomliszt 30 dkg
tojás 3 db
1 teáskanál