Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zsidó tojás

Zsidó tojás
Zsidó tojás
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ahogy titkon reméltem, a karácsonyfa alatt ott lapult Fűszeres Eszter szakácskönyve:-).
Elsőként ezt a lengyel tojásnak is nevezett krémet készítettem el belőle.
Eszter recept-bevezetőjéből megtudhatjuk, hogy létezik a zsidó tojásnak egy gazdagabb változata is, melybe nem nyersen kerül a hagyma, hanem libazsíron dinsztelve, és abba a verzióba liba- vagy csirkemájat is tesznek.

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Tipp: ha az összevágott hagymát leforrázzuk és 1-2 percig a forró vízben állni hagyjuk, majd leszűrjük és így adjuk a tojásokhoz, akkor a hagyma íze szinte ugyanúgy érvényesül, anélkül, hogy utána félnünk kellene emberek közelébe menni:-).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk, tálba tesszük és villával összetörjük.
  2. Hozzáadjuk a mustárt, a libazsírt és a finomra vágott lilahagymát.
  3. A fűszerekkel (pirospaprika, só, bors) ízesítjük.
  4. Ha tálalás előtt hűtőben tartjuk, fogyasztás előtt fél órával vegyük ki, hogy kenhető állagú legyen.

  • költség: 350 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 62
össznézettség: 199 283
elküldve: 29
receptkönyvben: 1 456
elkészítve: 66/87
Facebookon megjelent: 2

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: sós krémek
elkészítési idő: 15-30 perc
fogás: hideg előétel
konyha: zsidó
adag: 3 főre
alkalom: hanuka

egyéb elnevezések

lengyel tojás, tojáskrém

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Praline
Praline Tue, 2017-01-17 11:00

Már tinédzser korom óta készítem, a barátnőm anyukájától tanultam, fogalmam sem volt arról, hogy ez a zsidó tojás :). Nagyon szeretem, szeretjük, néha még melegszendvics feltétnek is készítem, sok, sok reszelt sajttal! Mennyei.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2016-06-09 02:03

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.06.08. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

katakomba
katakomba Wed, 2013-02-20 15:09

És érdemes kipróbálni úgy is, hogy a mustár helyett torma, a zsír helyett olívaolaj kerül bele, valamint só, frissen tört bors és kis őrölt rozmaring. Nagyon jó! :)

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Mon, 2013-02-18 21:25

Ha nem bántok meg senkit, elmondom én hogy csinálnék belőle könnyű ételt.
Libazsír helyett margarint használni, a tojások fehérje legyen benne a több, a sárgája kevesebb. Fogyózok is ehetnének belőle bátran, sokkal kevesebb benne a kalória. A fűszerezés meg mindenki saját ízlése szerint készíti.
Ez persze csak az én véleményem. Különben szívesen megenném így is ahogy leírtad, csak hát a súlyom miatt nem lehet. Már egy éve fogyózom és leadtam 20 kilót, ezért agyalok itt veletek.
Te adtad az ihletet és én alakítottam a magam számára amit közöltem mással is. Remélem nem haragudtok érte. A megmaradt sárgájára gondolva, jó főzelék sűrítésre.
Szia.. mindenkinek...Marika mama.

katakomba
katakomba Wed, 2013-02-20 15:06

Kedves Mária,
Az általad ajánlott verzió nem egészségesebb, mint az eredeti, mert:
- a margarinok fogyasztása inkább kerülendő, mert sok transzzsírsavat tartalmaznak, ezek hidrogenizált növényi zsírok (érdemes utánanézni ennek az eljárásnak),
- a tojás sárgája fogyasztandó inkább, nem a fehérje. A tojásnak igencsak rossz a "marketingje", valójában a sárgája (főleg nyersen, csak megbízható forrásból származzon) kiváló táplálék, nagyon sok benne a telítetlen zsírsav, a koleszterintartalma pedig alig szívódik fel. A legkiválóbb epehajtó, 3 tojás sárgája teljes epehólyag-ürülést idéz elő. Ajánlom dr. Légrády Péter: Tojáskönyv c. könyvét (elérhető itt is: http://new.szamosmiklos.hu/tojaskonyv/). A túl sok állati fehérje viszont megterheli a szervezetet.

A kalóriaszámlálás nem minden, sőt. A valóban, hosszú távon megoldást jelentő egyetlen lehetőség az, ha az egészséged jön rendbe, ekkor magától is "elengedi" a szervezeted a túlsúlyt. Túlsúlyban biztos, hogy az ember mája már károsodott, zsíros, és a tápanyag-megvonásos, ill. szénhidrát-túlsúlyú fogyókúra pedig egyenes út a zsírmájhoz.
Gratulálok a sok leadott kilóhoz, ehhez nem kevés önfegyelem kell (sajnos több évtizedes tapasztalatom van :)), de érdemes lehet egy JÓ ultrahangoshoz elmenni, hogy felmérje a belső szerveid állapotát, különös tekintettel a májadra.

Egyébként ez az étel úgy lenne egészségesebb, ha a zsír helyett olívaolajat (és nem másmilyen növényi olajat!!!) teszünk bele, reggelire esszük nyers zöldségfélével, gabonaféle nélkül, és ügyelünk a mennyiségre. A plusz hozzáadott zsiradék miatt én egy személyre egy-másfél tojást számolnék. (És a libazsír még mindig jobb, mint a margarin, mert sokkal kedvezőbb a zsírsav-összetétele).

jezsoeka
jezsoeka Mon, 2012-12-31 00:16

Elkészítettem. A család kedvence lett. Köszönöm a receptet.

naj1942
naj1942 Sat, 2012-12-08 18:02

Tisztelt Cím.
A 40.- HUF-os tojásból nem jön ki abból a pénzből.

petra
Petra / petra Sat, 2012-12-08 21:37

Köszönöm az észrevételt, javítottam is az árat. (Még a tojás drágulása előtti árral kalkulált összeg szerepelt..)

Sancho
Sancho Sat, 2012-12-08 12:31

Izraeli Rabbi mondta, hogy ennek semmi köze a zsidókhoz, csak annyi, hogy nincs benne"disznóság".

captainbaluco
captainbaluco Wed, 2017-02-01 18:40

Ahogy a francia salatanak a franciakhoz, a parizsinal Parizshoz, brassoi, szekelykaposzta es meg sorolhatnam...

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Wed, 2012-10-17 20:46

Az eredetibe darált töpörtyűkrémet adnak, javaslom mindenkinek a kipróbálását :-)

Bruhaha
Bruhaha Wed, 2012-09-05 19:18

Fuhh! Hát nem mondom, hogy látványra bizalomgerjesztő, de az íze! :-)))) Köszi a receptet! További sok sikert! :-))

MARCSIKA31
MARCSIKA31 Wed, 2012-01-11 14:21

A család egyik nagy kedvence ! Főként reggelire szoktam készíteni . Én szoktam bele tenni zúzott fokhagymát , kevés tejfölt valamint nagyon apróra vágott petrezselyem zöldet . Friss , meleg , ropogós pirítósra kenve isteni finom ! Kizárólag frissen készítem ! Hűtőből kivéve már nem olyan íz íze .

Kerepesi
Kerepesi / Kerepesi Mon, 2010-07-05 21:41

Ezt a receptet húsvétkor készítik felénk, darált főtt sonkával, sok mustárral. A megmaradt főtt tojásokat lehet így hasznosítani. Nagyon finom. De aki nem eszik sertést, az kipróbálhatja füstölt pulykacombbal is.

lukisanyi
lukisanyi Wed, 2010-04-28 11:38

Ez egy tök9életes könnyü étel,én is elkészítem a családnak,majd beszámolok róla milyen volt a hatás.

Fenyveske
Fenyveske Fri, 2010-02-19 22:04

Már másodszorra készítem el, a családom oda van érte! Köszönöm.

Fenyveske
Fenyveske Thu, 2010-02-11 13:09

Ezt a receptet kerestem mindenhol, és Heuréka! Alig várom, hogy szombat reggel a családom elé tegyem az asztalra!!!! majd beszámolok a reakcióról.

253
tojás 6 db
lila hagyma 2 közepes fej
libazsír 2 ek
mustár 1.5 ek
fűszerpaprika 0.5 kávéskanál
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint