Tojásallergia: konyha tojásmentesen

A kisgyermekkorban kialakuló tojásallergiát sokan kinövik, de vannak, akiknek életük végéig tojásmentes diétán kell élniük. Íme egy-két ötlet a tojás helyettesítésére!

Hamarosan itt a húsvét, az ünnepi készülődéshez sok tojásra van szükségünk, hiszen tojást festünk és az ünnepi menünek is szerves része. Előfordulhat azonban, hogy tojásallergia miatt a tojást és a felhasználásával készült ételeket ki kell zárni az ünnepi étrendből.

Mit kell tudni a tojásallergiáról?

  • A tojásallergia megjelenése elsősorban a kisgyermekkorra jellemző, azt a betegek nagy része 4-16 éves korára kinövi. Felnőttkorban előfordulása ritkább, de vannak, akiknek életük végéig el kell hagyniuk a tojást étrendjükből. Érdekesség, hogy az is előfordulhat, hogy valaki először a madarakra lesz allergiás, és a tojásallergia azt csak később követi. Ez a madár-tojás szindróma.
  • A leggyakoribb allergén fehérjék általában a tojásfehérjében vannak, de előfordul allergiás reakció a tojássárgájára is. Van, hogy a beteg a tojásfehérjére és a -sárgájára egyaránt érzékeny. Bár a tojásfehérje és -sárgája szemmel láthatóan jól különválasztható, tojásallergia esetében mind a tojásfehérjének, mind pedig a sárgájának fogyasztása kerülendő, mivel még a legkörültekintőbb szétválasztás ellenére is előfordulhat keresztszennyeződés.
  • A tojásallergia tünetei más ételallergiához hasonlóan rendkívül változatosak. Az allergia megállapítása orvosi feladat. Diagnosztizált tojásérzékenység esetében sem a tojásfehérje, sem a tojássárgája, sőt más szárnyasok tojása sem fogyasztható.

Hogyan készíthetjük el tojás nélkül megszokott ételeinket?

A tojástól mentes étrenddel kapcsolatosan fontos tudni, hogy számos élelmiszer tartalmazhat alapanyagként vagy adalékanyagként tojást. Az élelmiszerek összetevőinek listáját minden esetben ellenőrizni kell, mert a termékfejlesztések miatt az összetevők folyamatosan változnak.

Ételkészítéshez a tojás helyettesítésére léteznek tojáshelyettesítő porok. A tojáshelyettesítő por vízzel történő összekeverése után a keverék a szokásos módon használható fel sütéshez és főzéshez. Ha szükséges, sáfránnyal, kurkumával, vagy párolt, reszelt sárgarépával lehet sárgára színezni.

Egy-egy adag étel elkészítése esetében a tojás helyettesítése speciális tojáshelyettesítő por nélkül is lehetséges. A tojás használatának az eredeti receptben betöltött szerepétől függően, különböző megoldások léteznek:

Vagdaltak, húsgombócok készítéséhez a tojás helyett paradicsompüré, burgonyakeményítő, tört burgonya vagy teljes kiőrlésű búzaliszt használható. Érdemes a vagdaltpogácsát muffin formában megsütni, így jobban megőrzi az alakját.

Sütemények készítése során, ha a tojás elsősorban kötőanyag, akkor helyettesíthető gyümölcsök alkalmazásával. 1 tojás helyett lehet pl. a tésztába keverni 4 evőkanál

  • összetört banánt,
  • szilva-, sárgabarack- vagy almapürét,
  • esetleg sütőtököt.

Ha a tojás a tészta habos, könnyű állagát biztosítja, akkor helyette használható:

  • 2 evőkanál víz, 1 evőkanál olaj és 2 teáskanál sütőpor keveréke, vagy
  • 1 evőkanál lenmag töret és 3 evőkanál víz keveréke.

Ha egy sütemény tésztájának fő összetevője a tojás vagyis háromnál több szükséges egy sütési (tepsi) mennyiség elkészítéséhez, akkor a tészta tojás nélkül valószínűleg nem fog sikerülni. A magas tojástartalmú receptek helyett tehát érdemes kevesebb tojást igénylő süteményfélék elkészítése mellett dönteni.

Címlapról ajánljuk

További cikkek