Tojásallergia: konyha tojásmentesen

A kisgyermekkorban kialakuló tojásallergiát sokan kinövik, de vannak, akiknek életük végéig tojásmentes diétán kell élniük. Íme egy-két ötlet a tojás helyettesítésére!

Hamarosan itt a húsvét, az ünnepi készülődéshez sok tojásra van szükségünk, hiszen tojást festünk és az ünnepi menünek is szerves része. Előfordulhat azonban, hogy tojásallergia miatt a tojást és a felhasználásával készült ételeket ki kell zárni az ünnepi étrendből.

Mit kell tudni a tojásallergiáról?

  • A tojásallergia megjelenése elsősorban a kisgyermekkorra jellemző, azt a betegek nagy része 4-16 éves korára kinövi. Felnőttkorban előfordulása ritkább, de vannak, akiknek életük végéig el kell hagyniuk a tojást étrendjükből. Érdekesség, hogy az is előfordulhat, hogy valaki először a madarakra lesz allergiás, és a tojásallergia azt csak később követi. Ez a madár-tojás szindróma.
  • A leggyakoribb allergén fehérjék általában a tojásfehérjében vannak, de előfordul allergiás reakció a tojássárgájára is. Van, hogy a beteg a tojásfehérjére és a -sárgájára egyaránt érzékeny. Bár a tojásfehérje és -sárgája szemmel láthatóan jól különválasztható, tojásallergia esetében mind a tojásfehérjének, mind pedig a sárgájának fogyasztása kerülendő, mivel még a legkörültekintőbb szétválasztás ellenére is előfordulhat keresztszennyeződés.
  • A tojásallergia tünetei más ételallergiához hasonlóan rendkívül változatosak. Az allergia megállapítása orvosi feladat. Diagnosztizált tojásérzékenység esetében sem a tojásfehérje, sem a tojássárgája, sőt más szárnyasok tojása sem fogyasztható.

Citrompite 3. - gyors, tojásmentes

Még mindig nincs vége a citrompite tesztelésének, hátha egyszer sikerül az autentikus, ámde tojásmentes verziót megalkotni. Korábban a sült krémes verziót mutattam be, most egy puding ...

Joghurtos mini palacsinta

Amerikai palacsinta joghurtos változatban, de csak majdnem a klasszikus, mert juharszirup helyett most lekvárral. A receptet még a Blikk Nők Konyha áprilisi számában találtam, elég sokszor ...

Hogyan készíthetjük el tojás nélkül megszokott ételeinket?

A tojástól mentes étrenddel kapcsolatosan fontos tudni, hogy számos élelmiszer tartalmazhat alapanyagként vagy adalékanyagként tojást. Az élelmiszerek összetevőinek listáját minden esetben ellenőrizni kell, mert a termékfejlesztések miatt az összetevők folyamatosan változnak.

Ételkészítéshez a tojás helyettesítésére léteznek tojáshelyettesítő porok. A tojáshelyettesítő por vízzel történő összekeverése után a keverék a szokásos módon használható fel sütéshez és főzéshez. Ha szükséges, sáfránnyal, kurkumával, vagy párolt, reszelt sárgarépával lehet sárgára színezni.

Egy-egy adag étel elkészítése esetében a tojás helyettesítése speciális tojáshelyettesítő por nélkül is lehetséges. A tojás használatának az eredeti receptben betöltött szerepétől függően, különböző megoldások léteznek:

Vagdaltak, húsgombócok készítéséhez a tojás helyett paradicsompüré, burgonyakeményítő, tört burgonya vagy teljes kiőrlésű búzaliszt használható. Érdemes a vagdaltpogácsát muffin formában megsütni, így jobban megőrzi az alakját.

Cukkinis-gombás fasírt

A zöldségszállítmánnyal ma darált marhahús is érkezett. Jannak persze a szerintem unalmas, klasszikus kis húsgolyókat kellett sütnöm, de a felnőtteknek (és főleg magamnak... :) valami ...

Zöldséges húsgolyók a sütőből

Eredetileg szilveszterre terveztem a zöldséges húsgolyók készítését, de mivel akkor nem került rájuk sor, most sütöttem meg őket. Igazából havonta egyszer biztosan asztalra kerül ...

Kelkáposztalevélbe göngyölt fasírt

Már régóta ismert recept a családban. A fasírt készítést néha ezzel variálom. Azért szeretjük, mert a hús nem szárad ki, szaftosabb marad ezzel az eljárással. No, meg az íze sem az a ...

Sütemények készítése során, ha a tojás elsősorban kötőanyag, akkor helyettesíthető gyümölcsök alkalmazásával. 1 tojás helyett lehet pl. a tésztába keverni 4 evőkanál

  • összetört banánt,
  • szilva-, sárgabarack- vagy almapürét,
  • esetleg sütőtököt.

Ha a tojás a tészta habos, könnyű állagát biztosítja, akkor helyette használható:

  • 2 evőkanál víz, 1 evőkanál olaj és 2 teáskanál sütőpor keveréke, vagy
  • 1 evőkanál lenmag töret és 3 evőkanál víz keveréke.

Ha egy sütemény tésztájának fő összetevője a tojás vagyis háromnál több szükséges egy sütési (tepsi) mennyiség elkészítéséhez, akkor a tészta tojás nélkül valószínűleg nem fog sikerülni. A magas tojástartalmú receptek helyett tehát érdemes kevesebb tojást igénylő süteményfélék elkészítése mellett dönteni.

Legújabb receptek

Citromos és narancsos fánkcsigák

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a ...

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...