Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Leveles party-pogácsa - tojás és élesztő nélkül

Leveles party-pogácsa - tojás és élesztő nélkül
Leveles party-pogácsa - tojás és élesztő nélkül
25 perc / előkészület: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Először az öcséméknél ettem ilyen pogácsát egy karácsonyi családi összeröffenés alkalmával. Akkor a sógórnőm fél dióbeleket tett a tetejére, ami nagyon nagyon finom volt. Meghatározó gasztornómiai élmény volt számomra, így rögtön el is kértem a receptjét, ami iszonyatosan egyszerű.

Már rengeteg féleképpen megcsináltam ezt a hajtogatott tésztát, édesen és sósan is. Ez nálam a hajtogatott leveles tészta.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha az édes variációt választjuk, akkor a só helyett 1 tasak vaníliás cukrot érdemes tenni a tésztájába. Én már készítettem belőle mini túrós táskákat, csokis kifliket, lekváros háromszöget, pongyolás virslit, sajtos rudat, és ki tudja még mi mindent az elmúlt évek alatt. A lehetőségek száma korlátlan!

Bármilyen alkalomra, összejövetelre garantált siker!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az alapanyagokat sima tésztává gyúrjuk, majd nylonzacskóba téve a hűtőben 1 éjszakán át pihentetjük
  2. Másnap kinyújtjuk, hajtogatjuk, 3x ismételjük ezt a műveletet 20 perces pihentetési időkkel.
  3. A harmadik hajtogatás után kb 1 cm vastagra nyújtjuk és 3 cm átmérőjű pogácsákat szaggatunk belőle, melyek tetejét megkenjük vízzel és megszórjuk reszelt sajttal (avagy bármi mással, ami tetszik: szezámmag, lenmag, köménymag, dió...stb)
  4. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt szép színt nem kap a tetején, de max. 15 percig.

  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 14 994
elküldve: 10
receptkönyvben: 391
elkészítve: 8/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Tmea

Mióta szakács: 2010.11.23.
35 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
fogás: amuse-bouche
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

Nari leveles pogikái, házi leveles tészta, hajtogatott tészta, hajtogatott pogácsa

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csato
csato Thu, 2012-03-15 22:00

Jaj csajok!
Frászt kapok attól ha valaki kérdezi hány percig süljön valami,meg hány deka só kell,meg hány centi a tepsi vagy bármi.Érzem és kész!!Kell amennyi kell .Az sem biztos,hogy ide kell válaszolnom jött egy kis levél dömping.Ki a franc főz úgy, vagy süt,hogy két deka só??????????????Akkor az ne csinálja!Vagy érzi,vagy...............Megőrülök ettől!Fogjátok meg azt a tésztát és csináljátok!No bénázás!Vili?És bocs,de ettől ettől tényleg padló van nálam.

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2012-03-16 12:05

:-)))
Detto...:-)
Mondjuk a tepsi méretére én is rá szoktam olykor kérdezni, főleg amikor gyanús, hogy az alapanyagok mennyisége olyan kevés, hogy elveszne a 30x20-as tepsimben, vagy a 26-os tortaformámban, a sütőmről nem is beszélve. Ilyenkor szokott kiderülni, hogy tenyérnyi meg zsebkendőnyi méretű sütőtálakban, vagy mi a csudákban készülnek bizonyos sütik. Nem is értem ezeket. Én neki nem állnék egy 20x20-as tepsi-méretűnyi sütiért sütni. Ezért is szoktam rákérdezni. De hát nem vagyunk egyformák.

Tmea
Tmea / Tmea Sun, 2012-03-18 19:44

Én meg attól vagyok ki amikor odaírják, hogy xysüti- gluténmentesen. Mintha az valami nagy ötlet lenne vagy valami különleges új eljárás, hogy a boltban nem sima hanem gluténmentes lisztet vesznek hozzá. Most komoly, hogy tényleg nincs embereknek annyi esze, hogy ha gluténmenteset akar sütni, akkor ahhoz gluténmentes alapanyagokat vegyen? Én inkább a praktikák közé írnám akkor már be, hogy; Vásárlás a boltban-gluténmenetesen. És ott részletezném, hogy mekkora nagy találmány, hogy lehet a kosárba gluténmenetes cuccokat is rakni, a normál helyett, amit úgy egyébként pedig azért találtak ki, hogy emberek használják őket! Heuréka!

Ajandek
Ajandek / Ajandek Sat, 2012-06-30 23:11

Szia.
Épp élesztőmentes dolgokat kerestem, amikor rápillantottam a hozzászólásodra.
Ha már ilyen "kedvesen" írtál erről a témáról csak egy-két gondoltatot engedj meg.
A gluténmentes felirat azért kerül a süti neve mellé általában, hogy ha valaki ilyent keres rögtön kitűnjön.
Bár igaz, nem új találmány, és ahhoz sem kell nagy ötlet, hogy valaki bemenjen érte a boltba, de a dolog ennyire azért nem egyszerű... Aki ilyen diétán van (főként ha 1-2 gyerek is érintett a családban), az folyamatosan keres, hogy újabb recepteket találhasson. A felirat nekik könnyebbség. :-)

A pogácsa receptedet ki fogom próbálni, biztosan finom lesz.
Köszönet érte!

Tmea
Tmea / Tmea Sun, 2012-07-01 07:59

Nem kell újabb recepteket keresni. Minden recept elkészíthető ugyanúgy, csak gluténmentes alapanyagokat kell hozzá venni. Egyedül a boltot kell megtalálni, ahol ilyen kapható, vagy rendelhető neten.
Ez egy jó kis recept, elronthatatlan, és ez is, mind minden más elkészíthető gluténmentesen is...:-)
Üdv
Tímea

Ancsi7
Ancsi7 Mon, 2012-07-02 00:07

Szia Tmea!
Hát én csatlakoznék az Ajándék hozzászólásához,mivel teljes mértékben egyet értek vele!
Kár itt vitázni ezen,nem kívánom senkinek a gluténmentes diéta maceráját egy életen át!
Az tudja,aki ebben él nap mint nap! Ha lenne róla fogalmad,akkor tudnád,hogy a gluténmentes liszt teljesen másképp viselkedik mint egy sima liszt,ugyanis pont azt az összetevőt vonják ki belőle (glutén) ami a sima liszt állagát olyanná teszi amilyen. Úgyhogy akkor állíts olyat légyszíves ,hogy a gm. lisztből is mindent meg lehet sütni-főzni,HA KIPRÓBÁLTAD! oksi??
Garantálom,hogy fognak meglepetések érni!

Meg is ragadom az alkalmat arra,hogy megköszönjem mindazok segítségét,akik kipróbálták,és jelezték,ha egy jó kis recept,hasonlóan jól sikerül gluténmentes lisztből is ,mint a rendes sima lisztből!
Köszi,hogy odaírjátok,hogy gluténmentes! Egy gonddal kevesebb NEKÜNK! :o)
Szép forró napokat! És nyugi! ;o)

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2012-07-02 09:46

De jó, hogy te tudod, hogy én mit próbáltam, és mit nem! Minden lisztnek más az állaga, még kétfajta sima lisztnek sem ugyanolyan. Nézd meg az oldalon szereplő gluténmentes recepteket! Ugyanúgy kell sütni mindent, mint a nem gluténmentessel! Semmi különbség nincs egyik receptnél sem! Az, hogy a lisztnél oda kell figyelni, az teljesen természetes, minden lisztnél oda kell figyelni, de még minden sónál is és minden zsiradéknál is, és minden édesítőnél, és minden krumplinál és minden csirkecombnál, és még sorolhatnám. Attól, hogy erre mindenki rájön, aki beáll a tűzhely elé, még senki nem fedezi fel a spanyolviaszt! Ha lenne valamiféle különleges elkészítési technológia feltüntetve, vagy leírva, oké...de nincs.
Egyébként pedig örülök, ha valakinek ez hasznos információ, mármint hogy valamihez meg lehet venni a boltban a gluténmentes lisztet is. Nekem éppúgy hasznos információ, hogy mekkora tepsire szólnak a megadott mennyiségek, amelyek fel vannak tüntetve egy receptnél, még akkor is, ha más meg ezen van kiakadva. Nem vagyunk egyformák.
Én pl ha jót akarnék, akkor azt írnám, hogy kicsit hűvösebb, szebb napokat! De az én vagyok! :-))

csato
csato Thu, 2012-03-15 10:27

Szia!
Látod ez a mikrós dolog egyszerűen nem jutott eszembe!
Azt hittem az én egyéni zizzenésem hogy levelenként eszem a pogit!:)Imádom!
Az az igazság nem csak a levelesek nem jók másnap hanem úgy általában a sósak.Csak egy káposztás pogi receptem van ami másnap is finom.Azt is itt találtam.Jó hétvégét!üdv Csató

Tmea
Tmea / Tmea Thu, 2012-03-15 14:16

Köszi, neked is viszont! Jó hosszú lesz ez a hétvége, és szép napos! :-))

csato
csato Wed, 2012-03-14 22:58

Hát sziasztok!
Iszonyatos tempóban sikerült megkapnom,hogy kérdeztétek milyen lett a pogi!Csak most jött meg az értesítés.........../Tmea 26.-án írt!:)/
Nagyon finom,szóval örülök a receptnek lesz ez még nálam gyártva!Csak másnapra ne hagyjatok/csak kíváncsiságból megmentettem kettőt/ mert addigra szerintem nem jó.Bár ez a legtöbb sós sütire igaz legnagyobb sajnálatomra.Köszönöm!Majd megpróbálom más változatban is!

Tmea
Tmea / Tmea Thu, 2012-03-15 10:10

De jóóó! Örülök, hogy ízlett, én is nagyon szeretem. Édesen is nagyon jó szerintem. Úgy szoktam, ha marad belőle, hogy beteszem egy pár másodpercre a mikróba és akkor olyan lesz, mintha friss lenne. A leveles cuccok sajnos ilyenek, hogy másnap már nem olyan, mint frissen, bár én először másnaposan ettem, és úgy, hogy még nem tudtam milyen frissen, úgy a másnapos is nagyon finom volt, ugyanúgy szét lehetett szedni rétegeire, mint a frisset, és én attól kész vagyok. Nagyon jó szerintem, amikor a leveles pogikat levelenként lehet enni :-)

kelemen erzsebet
kelemen erzsebet Wed, 2012-03-14 20:00

Szia csato !
Még mindig nézegeted, vagy már el is fogyott? Megsütném én is, csak várom a beígért beszámolódat! Tényleg olyan guszta, mint a képen?

Tmea
Tmea / Tmea Wed, 2012-03-14 20:37

Szerintem próbáld ki te is nyugodtan! Tudod azt szokták mondani, hogy a puding próbája az evés! A leveles pogácsáé pedig a hajtogatás! :-) Nem fog csalódást okozni, ez egy kipróbált, sokszor készített recept.

kelemen erzsebet
kelemen erzsebet Thu, 2012-03-15 19:17

Szia Tmea !
A begyúrásig már eljutottam, most pihen a tálban lefóliázva. Nekem nem kellett hozzá 2 dl tejföl, egy nagy evőkanállal tettem hozzá, és még így is kellett egy kis lisztet szórnom rá, hogy kezelhető legyen. Ilyen krémes állagúnak kell lennie? A hajtogatástól, vagy a pihentetéstől másabb lesz?
Na majd holnap meglátom!

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2012-03-16 11:59

Mitől lett krémes, mikor csak liszt kell hozzá és hideg margarin? Azért kell a tejföl, hogy össze lehessen gyúrni, mert önmagában a liszt és a margarin nem lesz egynemű.

kelemen erzsebet
kelemen erzsebet Fri, 2012-03-16 11:58

Megsült, elfogyott, de! NEM LETT LEVELES! Pedig a hajtogatáskor úgy nézett ki, mint a hájastésztám szokott. Mit rontottam el?

Tmea
Tmea / Tmea Sun, 2012-02-26 20:50

Nincs mit Piroska, ez igazából a sógornőm ötlete és az ő receptje, én csak felraktam ide, mert nagyon szeretem! :-))

csato
csato Sun, 2012-02-26 20:03

Na kíváncsi lettem mi jön ki ebből.Begyúrom.Veszteni való nincs nem egy tétel anyagilag viszont jól néz ki.Megírom az eredményt!üdv Csató

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2012-02-26 19:45

Nagyon szépek a pogácsák Tmea. Hasonló recepttel már dolgoztam, de pogácsát még nem sütöttem. Most kedvet kaptam. Köszi az ötletet. Piroska.

817
finomliszt 25 dkg
margarin 25 dkg
1 kk
tejföl 2 dl
sajt 5 dkg