Testi megbetegedéseinkkel üzen a lélek, ha baj van

Ma már egyre többen hiszik, hogy testi megbetegedéseink hátterében lelki okok állhatnak. Összegyűjtöttük a táplálkozással kapcsolatos zavarok lehetséges lelki magyarázatait. 

Nézzük meg sorban, milyen lelki tényezők állnak megbetegedéseink mögött.

Alultápláltság

Nem tulajdonítunk magunknak fontosságot, jelentőséget. Hadilábon állunk az élvezetekkel, semmit sem engedélyezünk magunknak, illetve mindent azonnal felszámolunk, elégetünk. Nem merünk teljességgel kerek egészek és egészségesek lenni, nem öltünk zsírpárnákat, tudattalanul aszketikus ideálokat követünk, elvékonyodunk, elpárolgunk.

Anorexia nervosa

A kóros soványság javarészt a nőket érinti, és gyakran a nővé válás megtagadása húzódhat a mélyben. Minden élvezetet - szerelmet, étkezést - megvonunk magunktól, elvékonyodunk, elpárolgunk - ezzel együtt pedig elmenekülünk a nőiességgel együtt járó gyötrelmek elől. Félünk, undorodunk a testi szerelemtől, a nőiességtől és az anyaságtól, tudattalanul lázadunk az uralkodó női modell ellen.

Bélelzáródás

Hirtelen túl sokat kapunk a rosszból, túlterhelődünk, ami felkészületlenül ér bennünket. Az életerő áramlását izzó, parázsló konfliktusok akadályozzák.

Bélgyulladás

Nem tudjuk megemészteni a világot, minek következtében agresszív konfliktushelyzet alakul ki a bélrendszerben, hogy mit fogadjon be, és mit vessen ki magából. Tudati szinten ez a konfliktus túlságosan is óvatos és félelemmel teli módon jelenik meg.

Bulimia

Nem bírjuk elfogadni saját nőiességünket/férfiasságunkat, hánynunk kell saját magunktól, kinézetünktől. Nőként elutasítjuk a teltséget, a gömbölyded vonalakat. Az evési rohamokkal a belső teljességet szeretnénk átélni, ez azonban hiábavaló, a jogtalanul bekebelezett ételt “vissza kell adni”. A hányás általi tisztulás és az orgiaszerű zabálás közötti középút megtalálásával nem boldogulunk.

Elhízás

A külső teltség a belső teljesség hiányát jelzi. Külső védősáncot építünk a belső biztonság helyett. Az egész test érintett lehet, különösen a has (érzés, ösztön, élvezet, középpont), a fenék (kitartás, önérvényesítés), a comb (haladás, állóképesség), a nyak (bekebelezés, kapcsolódás, kommunikáció).

Epegörcs

Erős vajúdás kíséretében kell megbirkóznunk, hogy elkezdődhessen valami új. Az elnyomott, rejtett zugokban tárolt és megkeményedett agressziót világra kell hoznunk, a beszorult dolgokat ki kell billenteni a helyükről.

Étvágytalanság

Az energiabevitelről való lemondás az életben való aktív részvétel megtagadását jelölheti. Nem tudjuk megemészteni az életet.

Gyomorbetegségek

A haragot lenyeljük, nem éljük ki agressziónkat. Hiányzik a képességünk ahhoz, hogy az agresszióval tudatosan bánjunk, és a konfliktusokat felelősségteljesen megoldjuk.

Lisztérzékenység

A glutén a gabona ragasztóanyaga, ami a kenyeret összetartja. Erre való érzékenységünk jelentése lehet, hogy nem merjük felvállalni a felnőttkorhoz tartozó feladatokat, inkább agresszíven küzdünk ellenük, lázadunk a csúszós, tapadós, nyálkás dolgok ellen.

Reflux

Problémánk van a lenyelt táplálékkal, amely a gyomorsavval összekeveredve a gyomorban, visszajut a nyelőcsőbe. A maró érzés mintegy lángra lobbant egy égető konfliktust, és mivel a nyelőcső alsó végén lévő rekesz sérves elváltozás miatt hibásan zár, a gyomor egyes részei felnyomódnak a rekeszizom feletti „fenti világba".

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

viaésRuediger Dahlke: A BETEGSÉG MINT SZIMBÓLUM

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek