Koronavírus: itt a válasz, hogy kell-e félnünk attól, hogy ételeken keresztül fertőződünk meg

Jogosan merül fel a kérdés, hogy egy éttermi látogatás alkalmával, a piacon/boltokban, vagy a házhoz rendelt ételeken keresztül megfertőződhetünk-e a koronavírussal.

A Pénzcentrum utánajárt annak, hogy az ételeken keresztül megkaphatjuk-e a COVID-19-et. A kutatók még mindig vitatkoznak a vírus tulajdonságairól, olyan kérdésekben is, hogy meddig marad életben fém felületeken, fogantyúkon – tehát gazdatest nélkül a vírus – , vagy pl. azon, hogy a melegedés megállíthatja-e a terjedését.

Azt viszont tudjuk, hogy a koronavírus cseppfertőzés útján terjed, tehát köhögés, tüsszögés, kilégzés útján a levegőbe jut, majd egy egészséges szervezetbe, ahol megtelepszik, és elterjed.

Arra tehát egyelőre nincs bizonyíték, hogy az új koronavírus (COVID-19) képes lenne-e terjedni és fertőzni ételen keresztül.

Benjamin Chapman, a North Carolina Egyetem professzora szerint, mivel a COVID-19 elsősorban egy légzőszervi megbetegedés, ezért egészen parányi annak az esélye, hogy azt ételből kapja el valaki.

Valójában nem látunk bizonyítékot arra, hogy a múltban bármilyen légúti vírus is átterjedt volna élelem útján- mondta el a szakértő.

Mivel a fentiek alapján nincs okunk azt feltételezni, hogy a COVID-19 képes fertőzni kizárólag ételen keresztül, ezért aggódnunk sem kell a boltokban bevásárlás során. Mármint az ételektől! Annak ugyanis nyilván nagy az esélye, hogy ha találkozunk egy esetlegesen új koronavírussal fertőzött egyénnel a bevásárlás során, az simán megfertőzhet minket is. Ezt tehát nem árt megelőzni.

Mindez tehát még véletlenül sem jelenti azt, hogy akkor ne vásároljunk boltokban. Azt viszont jelenti, hogy legyünk körültekintőek, és közösségi mozgás, bevásárlás után

  • a lehető legkevesebb tárgyat fogjuk meg,
  • semmiképp se matassunk az arcunkon,
  • és amint lehet,mossunk alaposan kezet,
  • és ami a legfontosabb, tartsunk legalább 3 lépés távolságot olyan embertől, aki feltűnően, folyamatosan köhög, fújja az orrát.

Ezt is ajánljuk:

Így készíts otthon kézfertőtlenítőt, ha nem kapsz a boltban

A szakértők egyébként mindenkinek az tanácsolják, hogy pánik helyettvédekezzen úgy, ahogy amúgy az influenzaszezon alatt is védekezne.Ugyanis a két betegség sok hasonlóságot mutat, amit a megelőzésüknél lehet pozitív irányban is kamatoztatni.

És mi a helyzet az éttermekben?

Egyelőre azt lehet mondani, hogy nem kifejezetten vírusgócpontokban a legtöbb esetben nincs okunk arra, hogy elkerüljük az éttermeket.Persze jobb félni, mint megijedni, ha elmegyünk étterembe, figyeljünk a higiéniára, mindig alaposan mossunk kezet, figyeljünk a környezetünkre, és például tömegközlekedés utáni koszos kézzel ne dörzsöljük a szemünket.

Rutgers Egyetemen tanító, Don Schaffer, élelmiszertudományi szakember szavaival éljünk:"Ha úgy nézzük, akkor voltaképpen a világon semmi sem biztonságos..."A szakember rávilágított arra is, hogy ha a COVID-19 benne is lenne egy ételben, akkor az a megfelelő főzés során elpusztulna.

Mire figyeljünk az otthoni főzésnél?

Ételt készítőként a legfontosabb arra figyelni, hogy mindig alaposan mossunk kezet, amikor főzünk (előtte, utána is), illetve ha betegek vagyunk, tüneteink vannak, akkor ne készítsünk másnak ételt. Csak akkor, ha ez maximálisan elkerülhetetlen. Ezen felül érdemes tisztán tartani azokat a területeket, ahol dolgozunk, a szennyeződéseket a lehető leghamarabb eltüntetni, a nyers húst leválasztani más ételektől, az élelmiszereket hűteni, ha azok megkívánják azt, illetve az ételeket mindig a szükséges hőfokon főzni.

És ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.