Chipsszel teli szájjal ne akarjuk brokkolival etetni a gyereket!

Bár a nap 24 órája kevés, mégis fontos, hogy megtaláljuk a módját, hogy gyermekünk nap mint nap értékes ételeket - ezzel pedig egy értékes táplálkozási mintát kapjon.

A ma emberének életritmusa, pénztárcájának vastagsága ugyan komoly kihívást jelent, a gyermek testi-lelki jól-léte miatt azonban “ravasz” megoldásokra van szükség a szülők részéről. A megfelelő táplálkozással nemcsak az ideális testsúlyt lehet elérni, de hozzásegíthet az érzelmi stabilitáshoz és a jó jegyekhez is. Kutatások igazolják, hogy a jól megválasztott ételekkel nemcsak a depresszió, a figyelemzavar, a bipolaritás, a szorongás és a skizofrénia előzhető meg, de még az öngyilkosság is. Szülőként fontos tudatosítani magunkban: gyermekünk nem úgy jött a világra, hogy imádja chipset és gyűlöli a brokkolit, idő és étkezési szokás kérdése, hogy teret kapnak-e életében a gyorskaják, a cukor és megannyi egészségtelen élelem. Éppen ezért, minél előbb ismerkedik össze a megfelelő élelmiszerekkel, annál nagyobb rá az esély, hogy megbarátkozik a jótékony ételekkel.

Támogassuk az egészséges táplálkozást!

Mindegy, hogy totyogó vagy már tini a gyermekünk, az ételeket vonzóvá kell tennünk számára.

 • Fontos, hogy ne egy-egy egészséges élelmiszerre koncentráljunk, hanem az egészséges komponensekre. Kerüljük a feldolgozott, finomított, előre gyártott és csomagolt élelmiszereket!
 • Mi magunk is étkezzünk úgy, hogy példát tudjon venni rólunk gyermekünk! Chipsszel teli szájjal ne akarjuk brokkolival etetni a gyereket!
 • Csempésszünk minden ételbe hasznos összetevőt! Adjunk zöldséget a marhapörkölthöz, tegyünk sárgarépa pépet a burgonyapürébe, vagy készítsünk édes mártást az almaszeletekhez.
 • Főzzünk többet otthon! Ezzel nemcsak jó ételek adunk, de mintát is.
 • Vonjuk be a gyereket a főzésbe, a bevásárlásba, elemezzük közösen az ételek összetevőit!
 • Legyen kéznél egészséges nasi otthon! Aszalt gyümölcs, magok, hersegő zöldségek… mindig legyen mihez nyúlni, ha a gyerek csokira, chipsre vágyik.
 • Az étel soha ne legyen büntetés vagy jutalom tárgya, és vessük el a szabályt, hogy mindent meg kell enni, ami a tányérján található.
 • Soha ne maradjon ki a reggeli! Azok a gyerekek, akik reggeliznek, jobban teljesítenek az iskolában, jobb a memóriájuk és a hangulatuk. (Egy ideális reggeliben lehet tojás, sajt, müzli, joghurt, zöldség, hús).

Legyen az étkezés közös családi program

Különórák, kitolódott munkaidő, határidők: rengeteg akadályt kell megugrani ahhoz, hogy összehozzuk a közös családi étkezéseket, de a közös vacsora, a közös hétvégi étkezések komoly hatással lehetnek az egész családra.

 • A közös étkezések kiszámíthatósága biztonságot és megnyugvást jelent a gyermek számára - még az étvágyat is meghozhatja.
 • Az együtt töltött percek összehozzák a családot, előkerülnek a fontos ügyek, a szociális interakció nemcsak a stresszlevezetésben segít, de az okoskütyük világában személyes érintkezésre is megtanít.
 • Az ebédlőasztal körül töltött perceknek köszönhetően nemcsak hasznos mintát tanítunk a gyereknek, de folyamatosan “monitorozhatjuk” az étkezését. Ennek köszönhetően időben fény derülhet a különböző étkezési rendellenességekre.

Fogjuk vissza a cukrot!

via GIPHY

Kerüljük a hozzáadott cukorral turbózott ételeket! A tanácsot komolyan venni azért érdemes, mert a cukor “üres” kalóriái nemcsak hiperaktivitást okozhatnak, de növelik a cukorbetegség esélyét, hangulatingadozáshoz, súlyos esetben öngyilkos gondolatokhoz is vezethet.

 • Ne vonjuk meg teljesen az édességet, helyette próbálkozzunk egészséges, vonzó alternatívákkal!
 • Kerüljük a cukros italokat! Készítsünk gyümölcsturmixokat, finom teákat, gyümölcsleveket.
 • Keressük meg a gyorskaják egészséges változatait!

Pizza, sült krumpli, fagyi: mindegy, melyik junk foodról van szó, ma már valamennyinek megtaláljuk a “gyerekbarát” változatát.

 • Sült krumpli helyett készítsünk sütőben sült (grillezett) krumplit!
 • Fagylalt gyanánt készítsünk mélyhűtött sorbetet, fagyasszunk gyümölccsel, mézzel ízesített joghurtot.
 • Rántott húst grillezve, sütve készítsük!
 • Kakaós csiga, fánk, muffin: készítsük el “őket” mi magunk értékes alapanyagokból, kevesebb cukorral!

Ezt olvastad már?

„Amíg az én kenyeremet eszed...” – szakpszichológust kérdeztünk a gyerekkori ételtraumákról

Támogassuk a válogatós gyereket!

A válogatás egy természetes fejlődési folyamat, és sok szülő nem tudja, hogy körülbelül tízszer “be kell mutatni” a gyereknek egy új ételt ahhoz, hogy egyáltalán megkóstolja.

 • Egyszerre csak egy új étellel próbálkozzunk! Erre jó pillanat lehet az, amikor a gyermek éhes.
 • Legyen móka az étkezés! Szánjuk rá az időt, és készítsünk mosolygós arcot a gyerek tányérjára, vagy egyszerűen teremtsünk vidám hangulatot a konyhában!
 • Ha lehet, az új ételeket keverjük hozzá a régiekhez!
 • Kérjük meg gyermekünket, hogy segítsen az étel elkészítésében! Azáltal, hogy megtapogatja, megszimatolja az “új” élelmiszert, hamarabb megbarátkozik vele.

Ne ignoráljuk a súlyproblémákat!

A túlsúlyos gyereknek nemcsak az egészségi állapota romlik meg, de lelkileg is nehezebb helyzetben van. A kirekesztettségtől kezdve az önértékelési problémákon át egészen a depresszióig, a súlyfelesleg megoldásért kiált.

 • Az ideális testsúly elérése egy precíz tervet követel a szülőktől. Ehhez érdemes kikérni szakember véleményét, az ételmegvonás ugyanis nem vezet eredményre, fontos, hogy a gyermek úgy nyerje el az ideális testsúlyt, hogy közben tápláló, energetizáló ételeket eszik.
 • Segítsük hozzá a sport szeretetéhez, illetve ahhoz, hogy a mozgás a mindennapok részévé válhasson! A közös családi túra, a biciklis kirándulások már egészen kicsi kortól kezdve elültethetik benne a mozgás szeretetét.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Címlapról ajánljuk

4 budapesti étterem, amit külföldi barátoknak is bátran ajánlunk

Mindig fogós kérdés, hova kalauzoljuk el régóta külhonban élő rokonainkat, Magyarországra látogató barátainkat. Ilyenkor a legokosabb nem egy olasz trattoriába vagy sushizóba vinni őket, hiszen mi másra is volnának kíváncsiak, mint arra a konyhára, ami csak itt érhető el, és rólunk, magyarokról mesél... De miért is olyan nehéz ügy ez?

Nosalty

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.

Szekeres Dóra

További cikkek

Te tudtad, hogy ez a különbség a lángolt és füstölt...

Kolbászt a világ minden táján esznek, de a magyarok által kedvelt, pirospaprikával és fokhagymával, különböző fűszerekkel készülő változatok csak a mi térségünkben elterjedtek igazán, attól függetlenül, hogy sok országban rajonganak értük. De mi a különbség a boltokban leggyakrabban kapható lángolt és füstölt kolbász között?