Tedd boldoggá a bendődet!

Egy fenséges étel már önmagában is képes jobb kedvre deríteni, de vannak fogások, amelyek még boldogabbá tesznek! Csokoládé, banán, citrom, dió, mogyoró és a többiek...

Csokoládé

A legeslegismertebb boldogító étel a csokoládé! Lehet kerek, lyukas, fekete, fehér vagy tejes, Gombóc Artúr kedvence nemcsak kalóriákban, hanem boldogságban is tobzódik. Forró csoki télen, csokifagyi nyáron, finomabbnál finomabb csokoládés desszertek pedig egész évben kínáltatják magukat, hogy mosolyt csaljanak az arcodra! A lényeg ugyanis a cukorban van, ami, mint tudjuk, valódi energiabomba! Rossz kedved van? Válassz kakaóban gazdag étcsokit, ami magasabb kakaótartalmának – és az abban rejlő aminosavaknak – köszönhetően egészségesebb, mint a tejcsoki, és már néhány kocka után a mennyekben érzed magadat!

Olajos magvak

Dió, mandula, mogyoró – előbbiből jöhet hagyományos, kesu, makadám, pekán vagy brazil, utóbbiból földi vagy török – a lényeg ismét a hangulatra ható hatóanyagokban van! A diófélék sok-sok vitamint, aminosavat és telítetlen zsírsavat tartalmaznak. Igaz, zsírtartalmuk is jelentős, így ha álomalakra is hajtasz, nemcsak boldogságra, csak mértékkel lakmározz ezekből!

Gyümölcsök délről

A banánról tudjuk, hogy valódi édes energiabomba, így a hangulatodra is jó hatással van, nemcsak a kiürült energiaraktáradra. Ugyanez a helyzet a datolyával is, ami szintén erősebbé és feldobottá tesz, egy arab közmondás szerint pedig napi 15 szem datolya a férfierőre is csodásan hat, tehát kiváló afrodiziákum... De gondoltad volna, hogy a savanyú citrom is megédesíti az életet? Pedig igen! A citrusfélék – a zöldcitrom, a citrom, a narancs, a pomelo vagy a grépfrút – természetes segítséget jelentenek a szervezet savegyensúlyának, felfrissítenek, ezáltal boldogítanak.

És még mely élelmek tesznek vidámmá és boldoggá? Cikkünk folytatásából kiderül!

A rovat korábbi írásait itt találod >>

Legújabb receptek

Citromos és narancsos fánkcsigák

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a ...

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

Trónfosztás: már nem az olasz a legnépszerűbb konyha a világon

Az olaszoknak köszönhetjük a pizzát és talán a legsokoldalúbb komfortkaját, a tésztát, ami egyszerre tud fényűző és filléres finomság is lenni. Most azonban úgy tűnik, trónfosztásra került sor, ugyanis egy friss felmérés szerint már nem az olasz a legnépszerűbb konyha a világon, hanem épp egy másik mediterrán nemzet gasztronómiája mozgatja meg az emberek ízlelőbimbóit.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...