Tedd boldoggá a bendődet!

Egy fenséges étel már önmagában is képes jobb kedvre deríteni, de vannak fogások, amelyek még boldogabbá tesznek! Csokoládé, banán, citrom, dió, mogyoró és a többiek...

Csokoládé

A legeslegismertebb boldogító étel a csokoládé! Lehet kerek, lyukas, fekete, fehér vagy tejes, Gombóc Artúr kedvence nemcsak kalóriákban, hanem boldogságban is tobzódik. Forró csoki télen, csokifagyi nyáron, finomabbnál finomabb csokoládés desszertek pedig egész évben kínáltatják magukat, hogy mosolyt csaljanak az arcodra! A lényeg ugyanis a cukorban van, ami, mint tudjuk, valódi energiabomba! Rossz kedved van? Válassz kakaóban gazdag étcsokit, ami magasabb kakaótartalmának – és az abban rejlő aminosavaknak – köszönhetően egészségesebb, mint a tejcsoki, és már néhány kocka után a mennyekben érzed magadat!

Olajos magvak

Dió, mandula, mogyoró – előbbiből jöhet hagyományos, kesu, makadám, pekán vagy brazil, utóbbiból földi vagy török – a lényeg ismét a hangulatra ható hatóanyagokban van! A diófélék sok-sok vitamint, aminosavat és telítetlen zsírsavat tartalmaznak. Igaz, zsírtartalmuk is jelentős, így ha álomalakra is hajtasz, nemcsak boldogságra, csak mértékkel lakmározz ezekből!

Gyümölcsök délről

A banánról tudjuk, hogy valódi édes energiabomba, így a hangulatodra is jó hatással van, nemcsak a kiürült energiaraktáradra. Ugyanez a helyzet a datolyával is, ami szintén erősebbé és feldobottá tesz, egy arab közmondás szerint pedig napi 15 szem datolya a férfierőre is csodásan hat, tehát kiváló afrodiziákum... De gondoltad volna, hogy a savanyú citrom is megédesíti az életet? Pedig igen! A citrusfélék – a zöldcitrom, a citrom, a narancs, a pomelo vagy a grépfrút – természetes segítséget jelentenek a szervezet savegyensúlyának, felfrissítenek, ezáltal boldogítanak.

És még mely élelmek tesznek vidámmá és boldoggá? Cikkünk folytatásából kiderül!

A rovat korábbi írásait itt találod >>

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?