Saját ízesítésű fűszerolaj

Kedvenc fűszereink felhasználásával magunk is készíthetünk fűszeres olajat, amivel a finom salátákat is ízesíthetjük. Akár többféle zöldfűszerből is összeállítható keverékkel – egyéni ízléstől függően – még változatosabbá tehetjük házi olajkínálatunkat.

Ha sikerül szép formájú üvegeket szereznünk, akár ajándékozáshoz is kitűnő ötlet. Igaz, még messze a karácsony, de addig kutakodhatunk mutatósabb darabok után, és arra is van idő, hogy kikísérletezzük és kipróbáljuk a magunk készítette keveréket.Néhány ötlet a fűszerkeverékre: bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, oregánó, majoránna. Lehet hozzátenni még fokhagymát, babérlevelet, de készíthetjük tárkonnyal is. Esetleg borsikafű helyett szemes borsot, ha keleties ízt szeretnénk, currylevelet, szerecsendió-virágot. A csípőset szeretők chilivel egészítsék ki.Azt, hogy miből mennyit használjunk, már nehezebb meghatározni, mert az egyéni ízléstől is függ. Ha azt szeretnénk, hogy valamelyik összetevő domináljon, abból természetesen többet tegyünk bele. Egy lehetséges összeállítást azért megadunk mint alapot, aztán kinek-kinek a fantáziájára van bízva a végeredmény.Fél liter olajhoz (jó minőségű olívaolajat célszerű használni) öt-hat ág bazsalikomról leszedett levél, négy ág borsikafű levele, körülbelül ugyanennyi (lehet kevesebb is, mert intenzív az illata) kakukkfűlevél, oregánóból is ugyanennyi, a majoránnából körülbelül fele mennyiség. (Egy-egy ágról ne szedjük le a leveleket, azt a végén díszként beletehetjük a már kész, szép formájú üvegbe betöltött olajba.)A zöld növényeket mossuk meg, majd alaposan itassuk fel a rajtuk maradt vizet.A még említett fűszerekből öt-hat babérlevél, ugyanennyi fokhagymagerezd, a tárkonyból, ha csak azzal szeretnénk ízesíteni az olajat, egy nagyobb, hosszabb ág leveleit szedjük le, ha mással is keverjük, akkor körülbelül annyit használjunk, mint a majoránnából vagy esetleg azt helyettesíthetjük is vele. Abban az esetben, ha száraz fűszereket is adunk hozzá (bors, szerecsendió vagy virágja, szekfűbors, fahéj, koriander, mustármag stb.), gézbe, tüllbe csomagoljuk be, a mennyiség pedig itt is egyéni ízléstől függ, de körülbelül egy-egy kávéskanálnyi szükséges belőlük.A további munkamenet egyszerű: széles szájú, tiszta, steril üvegbe tesszük a fűszereket, ráöntjük az olajat, tetejét jól lezárjuk és állni hagyjuk két hétig. (Célszerűbb hűvös helyen tárolni, kevésbé avasodik.) Utána áttölthető csinosabb üvegbe, ami jól mutat a konyhapolcon. Négy-öt hónapig áll el – ha addig el nem fogy.vm

Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!