Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szomorú, de ettől a 4 dologtól is sárgák lesznek a fogaink

Ha fontos számodra a szép fehér fogsor, akkor ezt a 4 dolgot inkább kerüld el, vagy legalábbis mértékkel fogyaszd.

1. Klóros víz

Sokan ebben az évszakban lecserélik az edzőtermi mozgást úszásra, mivel sokkal frissítőbb. Lehetséges, hogy ez jó ötletnek tűnik, de sajnos a fogaid már nem örülnek annyira. A klór, amit tempózás közben óhatatlanul is beszippantasz, felborítja a száj pH-egyensúlyát. Ez hosszútávon a fogak kopásához, törékenységéhez vezet, amik miatt fogszuvasodás is kialakulhat.

2. Bye, bye limonádé!

Sajnos a citrusos italok túlzott fogyasztása sem tesz éppen jót a fogzománcnak. Ezek közé tartoznak a limonádék, a jeges teák és a sportitalok is, amikbe sokszor még citromsav is kerül, ami még károsabb a fognak. Ha gyakran fogyasztod ezeket, érzékennyé válhatnak a fogaid, és beindul az erózió folyamata. Ennek köszönhetően a fogak sebezhetővé válnak és elszíneződhetnek. „A fogak lyukacsosak, és így kis idő múlva a folyadék beszivárog a zománclemezek közé – a mikroszkopikus, üreges csatornákat alkotó zománcrétegek  közé – , elsötétítve a fogakat” – mondja a kozmetikai fogorvos, Marc Lowenberg.

3. Alkohol

Oké, azt már biztosan tudtad te is, hogy a vörösbor nem tesz jót a fehér mosolynak, de nemrégiben kiderült, hogy a fehér sem a legjobb választás. „A fehérbor magas savtartalma pusztítja a zománcot, durva foltokat és barázdákat létrehozva a fog felszínén. Így a fogak érzékennyé válnak, és az olyan színes ételek és italok, mint a tea, a kávé és a bogyós gyümölcsök szép lassan kikezdik” – magyarázza a szakértő.

4. Bogyós gyümölcsök

Bár a bogyós gyümölcsök rengeteg jó tulajdonsággal rendelkeznek, sajnos a fehér mosolynak nem tesznek éppen jót, mivel elszínezhetik a fogakat. Azonban, ha smoothie-ként fogyasztod őket, akkor könnyen megoldhatod ezt a problémát. Egyszerűen csak szívószállal (nem eldobhatóval!) kell innod, sőt, fel is ütheted más gyümölcsökkel és zöldségekkel, mint amilyen az alma, a sárgarépa vagy a zeller.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapkép: Getty

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!