Ezért egyél sok vasat! – A szívednek kedvezel vele

Lényegesen növelheti a szívproblémák kialakulását a vashiányos állapot, ezért szakértők szerint a vasban gazdag táplálkozás segíthet megelőzni a betegségeket.

A tudósok szerint a középkorú embereknél a vashiány közel 25 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Egy friss kutatás szerint a megfelelő mennyiségű vas fogyasztása tízből egy embernél megakadályozhatja a jelenleg vezető halálokként szereplő betegségcsoport megjelenését – szó szerint életet ment, ha erre odafigyelsz.

A spenót kitűnő vasforrás

A jó vasforrások (a húsok mellett természetesen) a leveles zöldek, a tofu, a tempeh, a lencse, a brazil dió, a kesudió, a spenót, a burgonya és a gomba. A C-vitaminban gazdag ételek, mint a brokkoli, a paprika és a gyümölcsök segítik a szervezet vas-felszívódását.

A német kutatók kiszámolták: ha a vashiányos állapotok nem lennének jelen, az összes haláleset körülbelül 5 százaléka, a kardiovaszkuláris problémákhoz köthető halálozások 12 százaléka és az új koszorúér-betegségek 11 százaléka nem következett volna be az azt követő évtizedben.

A kutatók 13 év alatt több mint 12 000 idősebb férfit és nőt vizsgáltak Európa különböző részeiről. Megbecsülték a szív- és érrendszeri problémák azon mennyiségét, amik elkerülhetőek lettek volna, ha az alanyok egyike se lett volna vashiányos. Ijesztő eredmény, hogy körülbelül minden harmadik résztvevőnél hiány volt az ásványi anyagból, ami egyébként fokozza a vérkeringést és energiát is ad.

A kutatás eredményei azt mutatták, hogy ebben a korosztályban nagyon gyakori a vashiány, a megfigyeltek harmada szenvedett tőle. 13 év alatt az alanyok ezen csoportja nagyobb valószínűséggel hunyt el, és nagyobb valószínűséggel alakultak ki náluk szív- és érrendszeri betegségek is.

A szív- és érrendszeri betegségek a világon a vezető halálokként szerepelnek, évente mintegy 18 millió emberéletet követelnek.

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek