A szögön túl: a vashiány étrendje

Még napjainkban is a leggyakrabban előforduló tápanyaghiány a vashiány. Nézzük, milyen hatásos étrendi változtatásokkal győzhetjük le!

A vas nélkülözhetetlen ásványi anyag az emberi test számára az oxigéntárolásban és -szállításban van szerepe. A szervezetünkben egy fontos fehérje, az oxigén szállításáért felelős hemoglobin része. Vasat tárolunk az izmainkban, ezen kívül még egyes enzimek összetevőjeként van jelen.

Mikor gyanakodjunk? Melyek a vashiány tünetei?

  • sápadt arc
  • hajhullás
  • fáradtság, fejfájás, gyengeség, szédülés, ájulás
  • alacsony vérnyomás, szapora szívverés
  • fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenése

Miért alakul ki?

A vashiány kialakulásának okai jellemzően:

  1. Elégtelen vasbevitel: kevés hús fogyasztása vagy a húsok teljes mellőzése az étrendből (pl. szélsőséges diéták, vegán étrend).
  2. Fokozott igény: gyerekek, várandósok, szoptatós anyák, sportolók vasszükséglete nagyobb, vagyis ezekben az élethelyzetekben különösen oda kell figyelni a megnövekedett vasszükséglet kielégítésére.
  3. Vérzés, vérvesztés: műtétek, szülés, vérző fekélyek, aranyeres csomók, erős és/vagy hosszan tartó menstruációs vérzés miatt.
  4. Csökkent felszívódás: pl. gyulladásos bélbetegségek, ételallergia, cöliákia, laktózintolerancia miatt nem tud a vas felszívódni a bélből.
  5. Más betegségek következményeként: pl. pajzsmirigy-alulműködés, veseelégtelenség.

A vashiány terápiája

A vashiány megállapítása és gyógyszeres kezelése orvosi feladat, a fenti tünetek észlelésekor forduljunk kezelőorvosunkhoz! A terápia általában étrendi és gyógyszeres, illetve a kiváltó okok feltérképezése és megszüntetése.

Hogy biztosíthatjuk a megfelelő vasbevitelt?

  • Legjobban hasznosuló vasforrások a vörös húsok (marha-, borjú-, sertés-, vadhúsok) és a máj. Az állati eredetű vas más kémiai kötésben (hem-vas formájában) található bennük.
  • Minden nap kerüljön az asztalunkra színhús. Ha húskészítményt, felvágottat vásárolunk, a magasabb hústartalmúakat részesítsük előnyben!
  • Főleg gyereknél unalmassá válhat a rendszeres húsfogyasztás. Törekedjünk változatosságra, az ízek, színek, formák és konyhatechnológia tekintetében. A klasszikus szelet húsokon, pörkölteken túl egész biztosan nyerő fogás egy húsos lasagne, bolognai spagetti, húsgolyók, töltött vagy rakott húsételek, különböző húsos raguk, húsos rizottók.
  • Ha a főételünk nem húsos, akkor a leves legyen az! Gulyásleves, tárkonyos vadraguk, húsgombóc levesek kimeríthetetlen tárháza áll rendelkezésünkre.

Olvastad már?

A szuperegészséges lenmag

  • A máj is kiváló vaspótlásra, gyakori fogyasztásra azonban magas koleszterintartalma (várandósoknak magas A-vitamin tartalma) miatt nem javasolt. Főétkezésre hetente-kéthetente ajánlott. Kisebb adagokban, előételként, saláták részeként, májpástétom vagy májasok formájában heti többször is ehetjük.
  • Csecsemőknél lényeges, hogy – az anyatejes táplálás fenntartása mellett - ne húzzuk-halasszuk a végletekig az hozzátáplálást. Fél éves kor után kizárólag anyatejes táplálás útján nem fedezhető a baba vas-szükséglete. A növényi és állati eredetű táplálékok fokozatos bevezetésével a baba vasszükséglete is megnyugtatóan fedezhető. Ennek érdekében, amint elérjük a teljes adagnyi főzelékeket, próbálkozzunk a húsok bevezetésével!
  • A növényekben, például a teljes őrlésű gabonafélékben, hüvelyesekben, olajos magvakban, diófélékben, található vas az állati eredetű vashoz képest fele-harmada részben hasznosul. Viszont a növényi vas felszívódása egyidejű C-vitamin-fogyasztás mellett négyszeresére növelhető. Ennek fényében a magas vas- és C-vitamintartalmú gyümölcsökkel már harcolhatunk a vashiány ellen. Ilyenek: a fekete- és a piros ribizli, a fekete szeder, a kiwi.
  • A vas felszívódását – amennyiben étrendünk lehetővé teszi – segíti a mértékletes (!) alkoholfogyasztás. A mértékletesség nőknek 1, férfiaknak 2 egységnyi alkoholfogyasztást jelentnaponta (ez nők esetében fajtától függően 1-1,5 dl, férfiaknak 2-3 dl bornak felel meg).

Kerüljük a vas felszívódását gátló táplálékokat!

  • Vannak olyan növényi vegyületek, amelyek csökkentik a vas felszívódását. Ezek főleg szélsőséges, egyoldalú táplálkozás esetén játszanak szerepet a vashiány kialakulásában. Ilyen a spenótban, sóskában lévő oxálsav, vagy a teában lévő csersav. Nem tiltottak a felsorolt nyersanyagok, mindössze fogyasztásuk gyakoriságában korlátozzuk magunkat. Vagyis ne együnk három napig spenótot, a fekete tea mellett gyümölcsteát is igyunk.
  • A túlzott rostbevitel (például alternatív táplálkozási formák esetén) ugyancsak gátolja a vas hasznosulását.
  • Az ömlesztett sajtokban, a kólában lévő foszfor ugyancsak nehezíti a vas felszívódását.

Vegyük komolyan!

A vashiány nem csak egy csillag a vérképünkön, mindenképp orvosolandó hiánybetegség! A kezeletlen vashiány az egyre súlyosbodó tüneteken túl, gyermekeknél a szellemi fejlődés elmaradásához, várandósoknál koraszüléshez vezethet. Lényeges, hogy kiderítsük a vashiány okát és azt is kezeljük, táplálkozásunkon pedig változtassunk a javulás érdekében!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 konyhai eszköz, melyet évente kell cserélned

A konyhai eszközöket nemcsak akkor kell cserélni, ha már ténylegesen elhasználódtak. Mivel rengeteg baktérium kerülhet rájuk, már az alapos tisztítás sem mindig segít rajtuk, ezért érdemes őket évente cserélni, mert az egészséged bánhatja. Mutatjuk, melyek ezek az eszközök!