Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erről ismerhetjük fel a krónikus pajzsmirigyproblémát

A betegség sajnos leginkább a nőket érinti, és sokszor igen alattomosan jelenik meg.

A krónikus pajzsmirigygyulladás egy autoimmun betegség, amely elsősorban a nőket érinti. Ilyenkor az immunrendszer a saját szervezetünket támadja meg, és ez a pajzsmirigy alulműködésében nyilvánul meg.

A tünetek először nem feltűnőek, elsősorban az emésztés lelassulása vagy éppen felgyorsulása, és a hangulat romlása figyelhető meg, ami ugye a változókornak is betudható, vagy akár a stressznek, illetve kimerültségnek is.

A betegség egy egyszerű vérvétel eredményei alapján kimutatható, de mivel a tünetek annyira nem specifikusak, kevesen gondolnak rá, hogy kivizsgáltassák magukat. Érdekes módon a betegség először a pajzsmirigy alulműködésével indul, de később éppen az ellenkező, a túlműködés okozza a már sokkal könnyebben felismerhető tüneteket. Ez úgy szokott megjelenni, hogy a beteg rohamosan elkezd fogyni, magas a pulzusa, nyugtalan, izzad, nehezen alszik, illetve izomgyengeségtől szenved. Nem ritkán a hajhullás is jelezheti a betegséget.

Azonban ez a túlműködés is csak átmeneti, egy idő múlva a pajzsmirigy úgymond feladja, és alulműködés figyelhető meg. Ennek a tünetei a következőek: gyors súlygyarapodás, fáradtság, kedvtelenség, depresszió, emésztési zavarok, száraz bőr, valamint koncentráció- és memóriazavarok.

Bár a betegség nem gyógyítható, de mesterségesen előállított pajzsmirigyhormonnal nagyon könnyen kezelhető. Ezt természetesen kizárólag receptre lehet kapni, hiszen ez a hormon azokra, akik nem betegek, kifejezetten veszélyes lehet. Ha azonban a felsorolt tünetek közül többet is észlelünk, gyanakodhatunk a pajzsmirigyünkre, és érdemes minél hamarabb felkeresni a háziorvosunkat.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!