Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A szakértő szerint nem jó, ha koronavírus idején erős az immunrendszerünk

Ha eddig azt hitted, az a jó, ha erős az immunrendszered a járvány idején meg ha vitaminokat szedsz, akkor lehet, hogy tévedtél.

Te is hatalmas vitaminszedésekbe kezdtél, hogy az immunrendszered minél erősebb legyen? A szakértő szerint azonban a vitaminoktól se a betegség megelőzését, se hamarabbi gyógyulást nem érdemes várni – írja a 444.hu.

Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem professzora szerint hatalmas tévhitek élnek a magyar lakosság fejében a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatban.

Mégsem jó, ha erős az immunrendszer?

Az egyik legnagyobb például az, hogy azt hisszük ha „erős” az immunrendszerünk, akkor jobban védekezik a kórokozók ellen a szervezetünk. Azonban az immunológus nagyon helytelennek tartja ezt a kifejezést, arról nem is beszélve, hogy a koronavírus szempontjából kifejezetten rossz, ha „erős az immunrendszerünk”.  

Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy nem erősnek vagy gyengének, hanem jól vagy rosszul működőnek kell lennie az immunrendszerünknek. A szakértő hozzátette, hogy szelektívnek kell lennie, ha jól szelektál, akkor jól működik, ha rosszul, akkor rosszul működik.

„Az immunrendszer idegengyűlölő, aki nem mi vagyunk, az idegen. Csak szerencsére egy jól működő immunrendszer meg tudja különböztetni, hogy mi a veszélyes idegen és mi az, ami nem veszélyes. Nem veszélyes idegen például az étellel bevitt antigén, a velünk élő hasznos baktérium, veszélyes pedig egy kórokozó. Ugyanígy a belső sejtek is lehetnek veszélyesek, például egy tumor, vagy egy vírussal fertőzött sejt. Egy jól működő immunrendszer ezeket fel tudja ismerni és megfelelően fellépni ellenük” - magyarázza a virológus.

Mit jelent akkor az, hogy erős immunrendszer?

Ez a kifejezés igazából azt jelenti, hogy annyira pusztító is lehet, hogy a saját sejtjeit is képes elpusztítani. Ez történik néhány koronavírusos beteg szervezetében is, de ez az immunrendszer hibás válasza.

Egyes betegeknél különösen erős gyulladás jelenik meg a tüdőben a vírus hatására, ami elkezdi pusztítani a tüdő saját sejtjeit. Tehát a betegek valójában nem a tüdőbe bekerülő kórokozók miatt halnak meg, hanem mert a saját immunrendszerük nem helyes választ ad, és ezzel elpusztítja a saját tüdősejtjeit.

Kínában például kísérleteztek azzal, hogy a nagyon beteg embereknél gyógyszerek segítségével „legyengítették az immunrendszerüket”, visszafogták a gyulladásos reakciót, hogy ne pusztítsa tovább a tüdő sejtjeit. Ezzel a módszerrel akár vissza is lehet hozni betegeket a halál széléről.

„Azok, akik úgy árulják a C-vitamint meg a Béres cseppet, tőzegáfonyát, hogy ezek immunerősítő szerek, amik védenek a vírussal szemben, azok hazudnak. Ezek nemzeti hülyeségek, Indiában a tehénhúgyról gondolják azt az emberek, hogy használ a koronavírus ellen, ez az indiai hülyeség. A magyar hülyeség meg a C-vitamin, mert azt Szentgyörgyi Albert találta fel” – mondja Duda.

Sajnos minden vitamin hatástalan a koronavírussal szemben.

A szakértő egyedül a D3-vitamin szedését javasolja ebben az időszakban, mert a magyar lakosság a tél végére általánosan ezzel a vitaminhiánnyal küzd.

Ezért veszélyesebb az idősekre 

Az alapvetően, környezet által befolyásolt genetikai kérdés, hogy kinek szelektál jobban az immunrendszere.

„Minél idősebb valaki, annál több fertőzésen ment át, ezek pedig nyomot hagynak a szervezetben. A sok kórokozó manipulálja az immunrendszert, például egy páciens mondjuk a kanyaró után hosszú ideig könnyebben kap el betegségeket.”

Az idősek alapvetően nem azért veszélyeztetettebbek, mert gyenge az immunrendszerük, hanem mert életük során már több betegséggel megküzdöttek, mint a fiatalok, ez pedig hibás válaszadásra késztetheti az immunrendszert.

A szívbetegre pedig azért lehet veszélyes a betegség, mert magas lázzal jár, ami megterheli a szívet, amivel nehezen birkózik meg. Azok, akiknek gond van a tüdejével, szintén magas kockázatnak vannak kitéve – ide tartoznak például a dohányosok vagy a TBC-sek. A krónikus vesebetegek is fokozottan figyeljenek magukra.  

Sajnos azonban ahhoz, hogy komolyabb tüneteket produkáljunk, nem kell feltétlen krónikus betegségben szenvednünk vagy idősnek lennünk, elég ha szerencsétlenségünkre épp influenzásak vagyunk, amikor elkapjuk a koronavírust is.

„Kétfajta kórokozó jelenléte egyszerre a szervezetben jobban manipulálja az immunrendszert. Sokkal nehezebben is birkózik meg velük a szervezet" – mondja Duda.

Ezeket olvastad már? 

via

Címlapkép: Getty

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sziralisa
Sziralisa Fri, 2020-03-27 19:54

Egy szavunk se lehet, mindennel el vagyunk látva: pro és contra, ki melyiket hiszi el, veszi be, azt alkalmazza. Kínálatdömping 80-20% arányban birkóznak a cikkek egymással. Jelenleg még az erős immunrendszer vezet, de bármikor átveheti a vezetést a gyenge áramlat...