A sütőben sült zabkása az új egészséges reggelitrend

Tiktokon indult világhódító útjára, ma már ez a legújabb reggelitrend: a sütőben sült zabkása olyan, mintha édesség lenne, pedig egészséges (ha nem rakod tele cukros összetevőkkel)!

Ha már unod az avokádós toastot vagy a rántottát, itt az ideje, hogy újfajta reggeliket próbálj ki: a Tiktokon hódító sütőben sült zabkása (baked oats) nemcsak nagyon finom, hanem egészséges is. Az eredeti videó már 262 millió megtekintésnél jár a közösségi platformon, és nem tűnik úgy, hogy fogynának a nézők.

Rengeteg recept van a neten a sült zabkására, de három dologban egyezik mindegyik: zab az alap, egy turmixgépben kell összekeverni a hozzávalókat, és egy ramekin tálban vagy kisebb, süthető tálkában, tepsiben kell elkészíteni.

A sütőben sült zabkása az új egészséges reggelitrend

A recepttel könnyű kreatívkodni, de alapvetően szinte mindegyik az alábbi hozzávalókkal készül:

  • zab
  • tojás
  • növényi tej
  • banán
  • vaníliaaroma
  • és egy kis sütőpor

Ezen kívül a leggyakrabban gyümölcsök, csokoládé és mogyoróvaj szerepel a Tiktok videókban. A masszát általában maximum húsz percig sütik 180-200 Celsius-fokos sütőben.

Előre elkészítheted

A sült zabkása praktikus és egészséges reggeli, nagy előnye, hogy nem feltétlenül kell vele reggel vesződni. A masszát már előző nap is elkészítheted, hogy másnap csak be kelljen dobni a sütőbe, sőt, akár már előre meg is sütheted, ha nagyon nincs kedved foglalkozni vele reggelente. A mikrohullámú sütőben tökéletesen felmelegíthető.

Könnyű személyre szabni

Sós, édes, sós és édes, keményebb állagú, folyósabb, csokis, vaníliás, gyümölcsös – a kombinációk gyakorlatilag végtelenek, a sült zabkása kifejezetten személyre szabható. A legjobbak azonban kétségtelenül azok, amelyekben folyós hozzávaló is van: csokoládét vagy mogyoróvajat, esetleg mogyorókrémet mindenképpen érdemes belerakni a megfelelő állag céljából. Ha még több rostot szeretnél, mindenképpen tetőzd meg egy kis gyümölccsel is, a bogyós változatok például nagyon jól illenek hozzá, de egy fahéjas-almás zabkása is tökéletes lehet reggelire.

Nem kell kevergetni

A főtt zabkásával alapvetően az a probléma, hogy ott kell állni felette, hogy ne égjen le, az éjszaka összeálló fajta pedig nem meleg – így ha meleg reggelire vágysz, muszáj tíz percet arra szánnod, hogy kavargasd a zabkásádat. A sütőben sütött kásával az a jó, hogy a negyed óra, húsz perc alatt, amíg elkészül, te is el tudsz készülni reggel – egy fogmosás és egy laza arcmosás legalább is biztosan belefér.

Forrásunk volt.


További izgalmak a zabpehelyről:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek