Így süssünk húst vagy süteményt, ha nincs sütőnk

Azt gondolnánk, ahhoz, hogy tökéletes egybesült húsokat vagy épp rakott ételeket tudjunk készíteni, elengedhetetlen egy megfelelő méretű sütő, de ez nem feltétlenül van így. Cikkünkben olyan megoldásokat mutatunk, amelyekkel tökéletesen lehet helyettesíteni a sütőt.

Kis méretű konyhákban, nyaralókban vagy épp egyszemélyes háztartásokban nem feltétlenül van szükség nagy, beépített sütőre vagy kombinált tűzhelyre, hiszen vagy a hely nem elegendő hozzá, vagy épp nem lenne kihasználva, esetleg energiapazarlás lenne nap mint nap bekapcsolni. Olcsóbb és praktikusabb, ha más eszközöket szerzünk be a nagy sütő helyett, ezekkel is ugyanolyan, vagy akár még jobb is lehet a nagyobb méretű húsok sütése.

A BBC cikke pont arra hívja fel a figyelmet, hogy az elszálló energiaárak idején nem is feltétlenül okos megoldás folyton a sütőt használni, hiszen egy egész család számára is el tudjuk készíteni a hétvégi nagyobb sülteket, húsételeket, rakottakat, azaz tipikusan olyan ételeket, amiket hagyományosan sütőben szokás.

Airfryer

Az egyik kézenfekvő, és itthon is egyre elterjedtebb sütőkiváltó megoldás a forró levegős sütő, azaz airfryer, amely nem más, mint egy légkeveréses sütő egy kisebb dobozban.

Mivel a mérete jóval kisebb, mint a hagyományos sütőé, ezért sokkal gyorsabban és jobban tud benne áramolni a forró levegő, ezért a hagyományos sütési idő töredéke alatt készülnek el benne az extrán ropogósra sülő húsok...

...és ahogy a légkeveréses sütésnél is ropogósra sülnek a rántott húsok, az air fryerben is így van, ráadásul alig vagy egyáltalán nem kell olajat használnunk a sütésnél.

Hátránya, hogy mérete miatt kevesebb hús fér bele, mint a hagyományos sütőbe, ezért lehet, hogy két vagy több részletben készül el az étel, de a sütési idő rövidsége kárpótol ezért. Nemcsak húsokat, hanem zöldségeket is remekül lehet benne pirítani.

Slow cooker, azaz a lassúfőző

Itthon kevésbé elterjedt, de könnyen lehet, hogy a következő évek sztárja lesz az angolszász országokban és Amerikában alapdarabnak számító lassúfőző edény, amely nem más...

Slow cooker

...mint egy alacsony, de állandó hőmérsékletet biztosító elektromos készülék, amelyben remekül elkészíthetők a különböző szaftos húsételek, egybesült húsok, nehezebb húsokból készülő raguk, vagy épp a hosszú órákon át készülő, csodálatosan puhára és szaftosra sülő pulled pork, azaz a tépett sertés.

A lassúfőző hatalmas előnye, hogy csak bele kell tenni a hozzávalókat, és el kell indítani, a hús mérete és fajtája, valamint a készülő étel jellegétől függően pár óra alatt elkészül az étel, nekünk egyáltalán nem kell foglalkozni vele, nem szükséges kavarni, nyitogatni, változtatni a hőmérsékletet. Vannak, akik este összeállítják az ételt, majd lefekszenek aludni, reggelre pedig kész is a családnak az ebédre való.

Mikró

Nemcsak a nyolcvanas-kilencvenes évek divatja volt a mikróban valós sütés-főzés, el kell ismerni, hogy a mikrohullámú sütő nemcsak melegítésre használható. Vannak, akik például krumplit, rizst és gumós zöldségeket csak mikróban készítenek, vannak, akik a bögrés sütiket és különböző édességeket, akár pudingot is szeretnek ott készíteni, de még akár húsokat is lehet a mikróban készíteni, főleg ha az rendelkezik grillező funkcióval.

A titok, hogy a húsoknál használjunk sütőzacskót, és a fűszerezést mindenképp még nyersen végezzük el, hogy ne legyen hóka az elkészült hús, érdemes paprikával vagy valamilyen sötétebb szósszal is bedörzsölni a húst sütés előtt, majd a zacskót eltávolítva a sütés végén pár percet grillezni is.

Kukta

A kuktát vagy szereti valaki, és akkor napi használatban van, vagy ódzkodik tőle, mivel a nagy nyomással a főzési időt minimálisra csökkentő gőzben főzés tényleg tud egy kicsit félelmetes lenni. De a modern kukták már nem annyira kiismerhetetlen jószágok, mint évtizedekkel korábbi társaik, érdemes tehát beruházni egyre, ha nincs a háztartásban sütő.

Kukta

Hiszen a kuktával nemcsak gyorsabban készül el a babfőzelék vagy épp az egyébként órákig fővő húsleves, de a káposztaféléknek és más zöldségeknek is elég pár perc – sokszor tényleg csak maximum kettő vagy öt –, sőt nagyobb húsokat is gyorsan át tudunk főzni a kuktában percek alatt, tegyük a kuktába a húst a különböző ízesítő fűszerekkel, mázakkal vagy épp szósszal, és adjunk hozzá egy kevés vizet, de tényleg ne sokat, hiszen a cél nem az, hogy levest főzzünk, hanem hogy a húsból kifővő nedvek főzzék és süssék át a húst, mivel ezek a keletkezett vákuum miatt nem tudnak távozni az edényből.  

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi tiramisu a boltinál

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt, a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

Lakos Benedek

További cikkek