A húsleves és az alaplé párharca – ez a különbség köztük

Te tudod, mi a különbség a húsleves és az alaplé között? Bár nagyon hasonlóak ízben és összetételben is, mégis van, ami miatt a kettő nem egy és ugyanaz.

A húsleves leve és az alaplé is kiváló, hogy magasabbra szintre emeljünk egy mártást, pörköltet vagy akár rizottót. Bár hasonló az alaplé és a húsleves, és bizonyos helyzetekben felcserélhetőek, azért mégsem minden esetben. Ha eddig nem tudtad, mi a különbség a kettő között, akkor görgess lejjebb.

Húsleves

A húslevest talán nem kell bemutatni senkinek: zöldségek és valamilyen (csontos) hús alacsony lángon fő hosszú órákig. A húsleves legtöbbször csirkéből, marhából, ritkábban sertésből készül, sok zöldséggel. Az alap zöldségek és fűszerek a következők: zellergumó, sárga- és fehérrépa, hagyma, só, bors, friss petrezselyem.

Alaplé

Az alaplé nagyban hasonlít a húsleveshez, de ehhez felhasználhatunk mindenféle „zöldséghulladékot”, illetve az alaplé fajtájától függően csontokat és nyesedéket. A csontoknak köszönhetően kocsonyás állagot is kaphatunk, ami kiváló sűrítőszer. A fűszerekkel óvatosan, hiszen az alaplevet egy másik ételhez adjuk hozzá később.

A húsleves és az alaplé közti különbségek az összetevőkben, a főzés módjában, az ebből eredő ízben és állagban mutatkoznak meg. Az alapléhez nem kell sót és fűszereket adni, mély ízét a csontokból kifőtt aromák adják. Sűrű állagát pedig a csontokból kifőtt kollagénnek köszönheti. A húsleves főzési ideje kevesebb (hústól is függ), mint az alaplé elkészítési ideje. A húsleves (leve) elsősorban levesek alapjaként funkcionál a legjobban, az alaplé pedig szószok, tészták és köretfélék főzéséhez a legjobb.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Címlapról ajánljuk

További cikkek