Süss gyors házi kenyeret a sok lisztből - a legegyszerűbb receptet mutatjuk

Indulhat a házi kenyérsütés, mutatjuk a legjobb recepteket! 

Ismét úgy alakult, hogy a járványhelyzet miatt több időt töltünk majd otthon. Ha már így alakult, akkor az egyik legjobb kenyérreceptet is megosztjuk veletek - semmi hókuszpókusz nem szükséges hozzá, csak a jól bevált alapok! Kenyérsütésre fel!

Bár szerintünk nem szükséges hatalmas élelmiszerkészleteket felhalmozni otthonra, tudjuk, hogy a liszt alapvető egy háztartásban, és sokan terveztek kenyeret, egyéb pékárukat, sütiket, tésztákat készíteni a következő hetekben/hónapokban. Arra figyeljetek, hogy a fehérliszt, különösen a kevés mozgással kombinálva nagyon gyorsan hízáshoz vezet, ami valljuk be, az otthonunkba zárva esélyes forgatókönyv. Mutatom az én kenyérreceptemet - semmi extra, sem dagasztó, sem kenyérsütő gép, semmilyen extra nem szükséges hozzá, csak a legszükségesebbek: liszt, élesztő, olaj, .

Így süss gyorsan, ropogós héjú kenyeret, kenyérsütő gép nélkül, házilag!

Én kizárólag teljes kiőrlésű lisztet használok, ha mégis “higítom” a tésztámat kis fehérliszttel, akkor legfeljebb 70-30 arányban, a teljes kiőrlésű javára. Ez lehet búza, tönköly, bármilyen gabona lisztje. Fél kilóval számolok, természetesen, aki az egykilós kenyérrel indítana, mindennek a dupláját számolja. Leszitálom a lisztemet, egy fél kocka élesztőt cseppnyi langyos tejben, egy hintésnyi cukorral felfuttatok, megvárom, míg szép, buborékos lesz. A liszt közepében mélyesdést alakítok ki, ebbe mehet az élesztő, kiskanál só, 3-4 evőkanál olaj. Az olaj kulcsfontosságú: igyekszem nagyon finom, hidegen sajtolt olíva- vagy tökmagolajat használni, mert sokat hozzátesz a kenyér ízéhez. Aki szereti, simán szórhat bele tökmagot, zabpelyhet, nagyon finom lesz tőle a kenyér. Gondosan összegyúrjuk a tészta alapanyagait, őszinte leszek, ha nagyon sietek, akkor nem nagyon újra megkelni, hanem egyenesen megy a sütőbe. Természetesen a dupla kelesztéstől sokkal finomabb, levegősebb lesz a kenyérsütés után a végeredmény.

Előmelegített sütőbe, 180 fokra told be, és körülbelül 35 perc alatt süsd készre. Nehéz pontos időt mondanom, mert az én sütőm hajlamos nyersen hagyni, vagy éppen szétégetni a tésztákat - de a 35 perc reálisnak tűnik bármilyen kenyérsütéshez, finom, ropogós héj az eredmény. Ha mégsem, adj még neki időt, amíg szép aranybarnára sül. Sütés előtt keress egy tiszta, szórófejes flakont, és fújd át a tészta tetejét kevésvízzel!

Még több kenyérrecept ITT

Mondanom sem kell, bármihez isteni, én általában reggelire eszem belőle két szeletet, az a pillanat meg, amikor kijön a sütőből, hát az fantasztikus. Ilyenkor tuti, hogy lekanyarítok belőle egy szeletet, ami puha ls meleg, mehet egy kevés vaj, ami megolvad rajta - hmmm. Megyek is kenyeret sütni a home office-szünetemben! Tegyétek ezt ti is!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek