A spenótos csirke, ami fűszereivel csavarja el a fejed

A spenót és a csirke egy örök páros, megannyi recept született már eddig is ebből a frigyből. Indiában például renegeteg tüzes-aromás fűszerrel főznek krémes állagú, szaftos ragut a két alapanyagból, és a végeredmény egy kész csoda.

Vannak ételek, íz- és alapanyag-kombináviók, amelyek szerte a világban megtalálhatóak, éppen csak más fűszerezéssel, más szósszal, más körettel. Igaz ez a szabály a spenótos csirkére is, ami nem tradicionális fogása egy nemzetnek sem, mégis felbukkkan hol itt, hol ott. Például Indiában, ahol amúgy is előszeretettel fogyasztják a csirkét mindenféle fűszeres szószokkal és a spenótot is, különböző fogásokba belecsempészve. A lenti receptben mindezek találkoznak: szaft, csirke, fűszer, spenót. Nézzük, mi sül ki belőlük!

Az indiai spenótos csirke receptjét ITT találod

Egy kis indiai levélismeret

A spenótos csirkénk saagwala névre hallgat, amiből a „saag" rész a spenótra utal. Pontosabban bármilyen leveles zöldre (mustárlevél, görögszéna-levél, spenót), ugyanis ez egy gyűjtőnév. Tehát, amikor felbukkan a „saag" szó egy étel nevében, tudhatjuk, hogy valamilyen zöld levéllel lesz dolgunk.

Amúgy a spenót indiai neve a „palak", így ezzel is gyakrabban találkozhatunk éttermekben, gyorsbüfékben.

Fűszeresen szép az élet

Ha a zöldség részét már tisztáztuk az ételnek, ideje szót ejtenünk a fűszerekről is. Ugyanis elég sok kell majd belőlük, tekintve, hogy indiai fogás készül. A legegyszerűbb, ha a spenótos csirkéhez garam masala fűszerkeveréket használunk.

Az indiai spenótos csirke receptjét ITT találod

Azonban, ha nincs otthon ilyenünk, akkor helyettesítsük az alábbi fűszerek keverékével:

  • 1 ek őrölt római kömény
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 tk őrölt kurkuma
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál kardamom

Ezeken kívül kerül még a raguba fokhagyma, gyömbér és ízlés szerint chili is. Az aromás hozzávalók összhangja teszi autentikussá a spenótos csirkénket.

Főzzünk indiai spenótos csirkét!

Hozzávalók: 25 g vaj (vagy 3-4 evőkanál olaj - például szója- vagy repceolaj), 2 közepes fej vöröshagyma (apróra vágva), 1 kg csirkemellfilé (vagy bőr és csont nélküli csirkecombfilé, nagy kockákra vágva), 450 g spenót (akár friss spenóttal, akár gyorsfagyasztott parajpürével), 3 gerezd fokhagyma (zúzva vagy apróra vágva), 1 ek garam masala (VAGY 1 ek római kömény (őrölt), 1 tk szegfűszeg (őrölt), 1 tk kurkuma (őrölt), 1 tk fahéj (őrölt), 1 teáskanál koriander (őrölt), 1 csipet szerecsendió (őrölt), 1 teáskanál kardamom (őrölt)), chili ízlés szerint (opcionális, ha szereted csípősen), 2 hüvelykujjnyi gyömbér (reszelve), 450 g konzerv paradicsom (zúzott, vagy 3 nagyobb paradicsom durvára vágva), 1 teáskanál cukor, só, bors ízlés szerint, 1 citromból nyert citromlé (opcionális), 150 ml kókuszkrém (vagy 2 evőkanál tejszín)

Az indiai spenótos csirke receptjét ITT találod

Ha friss spenóttal dolgozunk, mossuk meg alaposan, vágjuk le és dobjuk ki a gyökérrészt, majd helyezzük a leveleket és a szárakat egy hőálló tálba. Öntsünk a spenótlevelekre forrásban lévő vizet, és hagyjuk állni 1 percig. Csepegtessük le, majd turmixgépben pürésítsük.

Ha gyorsfagyaszott parajkrémmet használunk, a főzés előtt engedjük fel.

Egy nagy serpenyőben melegítsünk olajat vagy vajat, majd a hagymát pirítsuk aranybarnára, körülbelül 5 perc alatt. Adjuk hozzá a fűszereket, a fokhagymát és a gyömbért, és folyamatosan kevergetés mellett pirítsuk további 2 percig.

Ha az indiai fűszerek illata már átjárta a konyhánkat, azonnal adjuk hozzá a paradicsomot. Körülbelül 2 percig főzzük, amíg a paradicsom megpuhul.

Az indiai spenótos csirke receptjét ITT találod

Adjuk hozzá a csirkét, majd pirítsuk 3 percig. Ezután mehet hozzá a só és a cukor, majd keverjük bele a spenótpürét.

Pároljuk özepes lángon, amíg a csirke megpuhul, körülbelül 15-20 percig.
Végezetül adjuk hozzá a kókuszkrémet vagy a tejszínt. Kóstoljuk meg, ha szükséges fűszerezzük, meglocsolhatjuk friss citrom levével.

Ha krémesebb állagot szeretnénk, adjuk hozzá egy kis vajat. Közvetlenül tálalás előtt csorgassunk tejszínt a curryre, tálaljuk naan-kenyérrel, raitával vagy basmati rizzsel.

A spenótos csirkéhez kiváló köret lehet:

Fotók és recept: Hering András

Az indiai spenótos csirke teljes receptjéért kattints idementsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több friss, tavaszi recept itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?