2025 januárjában új iránymutatással állt elő a WHO a sófogyasztással kapcsolatban, ugyanis évente közel 1,9 millió haláleset tulajdonítható a túlzott sóbevitelnek.

A nátrium egy esszenciális ásványi anyag, amire természetesen szüksége van a szervezetünknek, azonban ennek túlzott bevitele szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhat, és ennek következményeibe rengetegen halnak bele éves szinten. Korábban már az is felmerült, hogy betiltanák az asztali sót.
2019-ben még 4,3 gramm volt a napi átlagos nátriumbevitel, ami már akkor is több, mint kétszerese volt a WHO által ajánlott 2 grammnak.
Az új ajánlás szerint a háztartási sót egy alacsony nátriumtartalmú alternatívára kellene cserélnünk.
Káliummal dúsított só a megoldás?
Erre jó példa a káliummal dúsított só, amelyben a nátrium-klorid egy részét kálium-klorid váltja ki. Ez azért is előnyös, mert káliumból sokan nem fogyasztunk eleget, viszont ezzel is vigyázni kell, főleg azoknak, akik veseproblémákkal küzdenek. A WHO egyébként további javaslatokat is tesz a sóbevitel csökkentésére:
- ne tartsunk sót az asztalon,
- kerüljük a feldolgozott élelmiszereket,
- a gyógy- és fűszernövényeket részesítsük előnyben főzéskor,
- válasszunk alacsony nátrium tartalmú termékeket.
Az új irányelv egyébként az első alkalommal tesz sópótló használatára ajánlást.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: