Volt idő, amikor reggeli előtt mindenki citromos vizet ivott, hogy beindítsa az anyagcseréjét. Aztán jött az almaecet, amit sok híresség, köztük Victoria Beckham is előszeretettel fogyasztott. A legújabb hullámokat kavaró wellness-őrület a reggel, éhgyomorra bevitt egy kanál olívaolaj. Több sztár is felszólalt már a furcsának és cseppet sem ízletesnek tűnő napindító szokás mellett: Kourtney Kardashian elmondta, hogy minden második nap iszik olívaolajat, Gwyneth Paltrow a hírlevelében folyékony aranynak nevezte, Beyoncé pedig annyira elkötelezett a trend mellett, hogy egy saját olívaolajcégbe is befektetett. A Saint Supply a Living Elixir nevű olívaolajat gyártja, és egy felespohár kíséretében lehet megvásárolni. Az olívaolaj azonban köszöni szépen, a sztárok promóciója nélkül is boldogul, már ami a jó hírét illeti, hiszen már hosszú évszázadok (sőt, évezredek) óta az emberi táplálkozás szerves részét képezi. De van-e bármi előnye, ha közvetlenül felkelés után, éhgyomorra fogyasztunk belőle egy kanállal?

Az extra szűz olívaolaj előnyei
A mediterrán diétát évről évre a legegészségesebb diétának választják, így nem meglepő, hogy az egyik fontos alapanyaga, az olívaolaj számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Erre a világ egyik kék zónájának, Szardíniának a lakosain végzett kutatások is rávilágítottak - ahogy ezt David Sinclair, a Harvard Egyetem kutatója és biológusa, a LifeSpan című könyv szerzője is kifejtette egy interjúban.
A kutató szerint bizonyos életmódbeli változtatások, amelyek a táplálkozást és az extra szűz olívaolaj fogyasztását is magukba foglalják, mozgásba hozzák a hosszú életet biztosító géneket, az úgynevezett szirtuinokat.
Úgy tűnik, hogy molekuláris szinten az olívaolaj aktiválja a Sirt 1 enzimet. Ennek oka, hogy az extra szűz olívaolaj olajsavat tartalmaz, ugyanazt az anyagot, amelyet a szervezetünk akkor termel, amikor alacsony kalóriatartalmú étrendet követünk, és emiatt éhesek vagyunk. Gyakorlatilag, amikor kevesebbet eszünk, mint amennyire a szervezetünknek szüksége lenne, a testünk lebontja a zsírt, és olajsavat termel, ami a szervezetünk által felismert jel, hogy ellenálljon és küzdjön a betegségekkel szemben. Ez pedig a hosszú élet génjeinek, szirtuinok megnövekedett szintjéhez vezet.
Egy kanál olívaolaj reggel: múló trend vagy az egészség záloga?
Az internet egészséggurui és a sztárok azonban új szintre emelték az olívaolaj fogyasztását. Nem elég, ha salátában vagy mártogatósban fogyasztjuk, szerintük az a legjobb, ha reggel, éhgyomorra megeszünk egy kanál extraszűz olívaolajat.
@healthfood Kourtney a health queen 👑👸 #viral #kardashian #smoothies #immunity #recipes
♬ -
Silvio Garattini onkológus és kutató szerint, bár az olaj önmagában számos egészségügyi előnnyel jár, nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az éhgyomorra történő fogyasztása bármilyen hozzáadott értéket képviselne:
az olívaolaj gazdag olajsavban és polifenolokban, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak, és tápanyag-összetételének köszönhetően az egészséges étrend nélkülözhetetlen része, mivel csökkenti számos gyulladásos eredetű betegség kockázati tényezőjét, a zsírok közül pedig mindenképpen előnyösebb, mint a vaj.
Reggeli éhgyomorra történő fogyasztása se nem jó, se nem rossz, ez egy hóbort, aminek jelenleg nincs tudományos bizonyítéka, ezért nem javasolnám. Én személy szerint a nyers olajat zöldségekre öntöm, nem szükséges más módon fogyasztani, a hétköznapi étrendben ez rendben van
– nyilatkozta Garattini, akinek nem is annyira a fogyasztás módja, hanem az olaj minősége a fontos szempont.
Sara Farnetti táplálkozási szakértő és belgyógyász szerint a minőségi extra szűz olívaolaj mindig jót tesz, de akkor a legjobb, ha más élelmiszerekkel kombináljuk. „Az éhgyomorra, legalább 30 perccel a reggeli előtt bevitt olajat nem kombináljuk más élelmiszerekkel, ezért azt mondanám, hogy ez kevésbé előnyös. Viszont egyedülálló hatása van: éhgyomorra egy evőkanál oldja a székrekedést, védi a nyelőcső- és gyomornyálkahártyát az oleokantál gyulladáscsökkentő hatása miatt, emellett védő, lágyító és hashajtó hatású” - magyarázta Farnetti a Vanity Farinek adott interjúban.
„Ha valamelyik étkezés részeként fogyasztjuk, akkor a zöldségekben lévő rostok az olaj polifenoljainak felszívódásához, valamint a zöldségekből származó zsírban oldódó vitaminok, köztük az E-, K-, A- és D-vitaminok jobb biológiai hozzáférhetőségéhez is hozzájárulnak. Ezenkívül az olaj étkezéskor főzéshez is használható, ilyenkor még hatékonyabban serkenti az epehólyag működését, mint nyersen.
Az olaj szénhidrátokkal való kombinálása csökkenti a glükóz felszívódásának sebességét, ezáltal csökkenti az inzulinszintet, hosszú távon növeli a jóllakottság érzését, és csökkenti a gyulladást.
Tehát az olaj jó reggel, de jobb, ha a reggeli elkészítéséhez használjuk egy szelet kenyérre, egy tojás megsütéséhez vagy egy avokádó fűszerezéséhez. A hashajtó és a bél mikrobiomjára gyakorolt pozitív hatást ugyanúgy elérjük ilyenkor. Viszont, ha éhgyomorra visszük be, akkor a nyálkahártyára gyakorolt védőhatás hatékonyabb, mivel az olaj közvetlenül érintkezik a nyelőcső nyálkahártyájával.”
Hogyan lehet megállapítani, hogy egy extra szűz olívaolaj jó minőségű-e?
Az olajat mindenekelőtt a benne lévő polifenolok teszik öregedésgátló élelmiszerré. De nem minden polifenol teremtetett egyformának, sem érzékszervi, sem egészségügyi szempontból. Először is különbséget tehetünk lipofil és hidrofil fenolok között.
Az előbbieknek fontos egészségvédő hatásuk van, és a növényvilágban mindenütt megtalálható vegyületek egyik nemzetségét alkotják, de nem az érzékszerveinkkel nem tudjuk beazonosítani ezeket.
A hidrofil fenolok két legfontosabb családja a szekoridoidok és a lignánok. Ez utóbbiak felelősek az olaj fűszerességéért és keserűségének mértékéért, így általánosságban elmondható, hogy minél keserűbb és fűszeresebb egy olaj, annál jobb az egészségünknek.
A minőségi olajnak 300 mg/kg-nál nagyobb polifenol-koncentrációval kell rendelkeznie, ebben az esetben lehet rajta feltüntetni az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság egészségügyi állítását, amely így szól:
Az olívaolaj polifenoljai hozzájárulnak a vérzsírok oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
Az EFSA véleménye szerint megfelelő tudományos bizonyítékok állnak rendelkezésre az olívaolaj polifenoljai, valamint az oxidatív károsodástól való védelem és az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) koleszterin csökkenése közötti ok-okozati összefüggés alátámasztásához. Helyhiány miatt azonban a címkén szinte egyetlen gyártó sem írja ki ezt. Ezek valójában önkéntes jelzések, amelyek azonban csökkenthetik a termelők és a fogyasztók közötti információs szakadékot, de még mindig nem terjedtek el széles körben.
A 2012-ben jóváhagyott (EU 432/2012 rendelet) állítás használata csak azokra az olajoknál lehetséges, amelyek polifenoltartalma legalább 5 mg/ 20 g olívaolajban.
Az olajsavtartalom, amely hozzájárul a vér normális koleszterinszintjének fenntartásához, az olívaolaj földrajzi eredetétől és genetikai felépítésétől függ. Ahhoz, hogy az olajsav ilyen típusú egészségre gyakorolt jótékony hatással büszkélkedhessen, a termékben található zsírsavak legalább 70%-át olajsavnak kell kitennie. Ezen adatok hiányában az alapvető paraméterek, amelyek lehetővé teszik a fogyasztó számára, hogy eligazodjon egy minőségi olaj kiválasztásában, az érzékszervi vizsgálat, a regionális jellegzetesség, az PDO (Protected Designation of Origin, azaz oltalom alatt álló eredetmegjelölés) minősítés és a gyártó etikussága.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: