Sajnos megcáfolták a mikróval kapcsolatos legnagyobb téveszménket

Mind tudjuk, hogy a háztartási eszközök jelentős részén megtelepszenek a különböző baktériumok. A mikró ez idáig kivételt jelentett, sőt, úgy hittük, hogy a hő hatására elpusztulnak a kórokozók. Spanyol kutatók megdöbbentő felfedezést tettek.

Ha eddig úgy gondoltad, hogy a mikró biztosan mentes a különböző kórokozóktól, akkor sajnos el kell keserítsünk, ugyanis egy új kutatás szerint a mikrókkal kapcsolatos egyik legnagyobb tévhitünk dőlt meg.

Mikró
Megcáfolták a mikróval kapcsolatos legnagyobb téveszménket

Mégsem kórokozómentes a mikrónk?

A háztartási eszközök és kisgépek használata mindennapos, de azok tisztítása és karbantartása már sokszor elmarad, például a kávéfőző takarítása sem mindennapos. Te például szoktad fertőtleníteni a mikród? Ha eddig úgy gondoltad, hogy ott biztosan nem telepszik meg semmilyen baci a magas hőmérséklet miatt, akkor el kell szomorítsunk, mert egy új kutatás szerint nemcsak hogy itt is jelen vannak a mikroorgazmusok, de nagyon sok közülük kimondottan kedveli az extrém körülményeket, amit a mikró biztosít.

Az extremofilek olyan élőlények, melyek a nagyon extrém kémiai vagy fizikai tulajdonságokkal rendelkező élőhelyeken képesek megélni, úgy mint az Antarktisz, de nagyon úgy néz ki, hogy a saját mikrónk is egy ilyen hely számukra.

30 mikróból 101 baktériumtörzs tenyészett ki

Az eddigi vélekedés szerint a mikrohullámú sütő felmelegíti és el is pusztítja az élelmiszerekkel kapcsolt baktériumokat, például a Salmonellát. A Valenciai Egyetem kutatói erre sajnos rácáfoltak vizsgálatukkal, melyben 30 eszközből vettek mintát (korábban nem volt erre példa). Ezek között volt, amit háztartásból, irodából vagy éppen laboratóriumból vettek.

A kísérlet során 101 baktériumtörzset tenyésztettek ki a csészékben: a Bacillus, a Micrococcus és a Staphylococcus nemzetségekhez tartozott a legtöbb baktérium, melyek általában az emberi bőrön és olyan felületeken élnek, ahol emberek érintkeznek.

Ezek mindegyik mikróban jelen voltak, de a háztartásból és közösségi terekből származó mikrókban nagyobb számban. Illetve olyan kórokozók is megjelentek, melyek az élelmiszerrel kapcsolatos megbetegedéseket okoznak: az ún. extremofilek sugárzásnak, hőmérsékletnek és szárazságnak is képesek ellenállni. A kutatás tanulsága, hogy a mikrók nem bacimentesek, hiába a magas hőmérséklet, és sok esetben a melegített étel épp itt szennyeződik be kórokozóval.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...