A World Health Organization a magas nátriumtartalmú asztali sók betiltását javasolja a vérnyomásnövekedés és a kardiovaszkuláris betegségek elkerülése végett, a napi nátriumbevitelt pedig 2 gramm alá csökkentené személyenként.

Tudtad?
Világszerte évi körülbelül 1,9 millió haláleset köthető össze közvetve a túlzott nátriumfogyasztással.
A WHO az eredeti tervek szerint 2030-ra 30%-kal csökkenteni szerette volna az amerikai népesség asztalisó- azaz nátriumbevitelét, a folyamat azonban igen lassú - az átlag fogyasztás még mindig 4,3 körül van naponta, ami sajnos a javasolt érték duplája.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy véli, sürgősen lépni kell, ezért alacsony nátriumtartalmú sóhelyettesítők használatát szorgalmazza, melyekben kevesebb a nátrium, mint a sima asztali sókban, és több kálium-kloridot tartalmaznak. Ezekkel csökkenhetne hosszú távon a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is.
Tudtad?
A csökkentett nátriumtartalmú sóknál a nátrium-klorid egy részét (általában 30%-át) kálium-kloriddal helyettesítik a túlzott sófogyasztás – és annak káros hatásai – csökkentése érdekében.
Azonban a kálium-tartalmú sófélék használatával is vigyázni kell! Csökkent veseműködésű egyéneknek, időseknek nem ajánlott fogyasztásuk.
Még több életmódcikk itt: