Ezért legyen a hűtődben mindig egy üveg savanyúság

Azon kívül, hogy a savanyúság kiváló pörköltek és zsíros kenyerek társaságában fogyasztva, más okokból is érdemes tartani egy üveg uborkát, céklát vagy káposztát a hűtőben. Nézzük, melyek ezek az okok!

Valószínűsíthető, hogy a legtöbb magyar háztartás kamrájában vagy hűtőjében lapul egy üveg savanyúság. Persze a legtöbbször azért, hogy legyen mit harapni a húsok mellé, legyen mivel könnyíteni a zsíros szaftok letaglózó utóhatását. Pedig többet érdemel a savanyú ennél: meg fogjuk látni (ha végigolvassuk a cikket), hogy mennyi előny származik abból, ha mindig tartogatunk otthon egy adag savanyúságot.

Ezért legyen a hűtődben mindig egy üveg savanyúság

Zöldség helyett használhatjuk

Tekintve, hogy a legtöbb esetben ecetes lében eltett zöldségekről beszélünk, nyugodtan használhatjuk a savanyúságot (friss zöldség híján) különböző receptekben.

Keverhetjük őket szaftos ragukba és egytálételekbe, belesüthetjük tésztás vagy zöldséges rakottasokba, de levesekbe is kerülhetnek.

Mártogatósokban, zöldségkrémekben is megállják a helyüket. Azonban mindig figyeljünk arra, hogy valamivel ellensúlyozzuk a fanyar ízt, nehogy túl erőteljes legyen. Ha pedig salátákba helyeznénk őket, érdemes lehet előtte alaposan, bő vízzel átmosni a zöldségeket.

Savanyíthatunk vele

Akkor is elővehetjük, ha valamilyen ételbe egy savanykásabb vonalat szeretnénk csempészni, de éppen kifogytunk minden más lehetőségből (citrom, joghurt, ecetek). Használhatjuk magát a zöldséget (egészben, apróra vágva vagy pürésítve), vagy akár a levet is.

Ez utóbbi ugyan ecetes, mégis sokkal lágyabb savanyítást végezhetünk vele, mintha egyszerűen natúr ételecetet öntenénk a fazékba. Nem mellesleg a fűszerek és az elrakott zöldség aromáját is megkapjuk így.

Bevethetjük ecet helyett

Nemcsak íz, hanem funkció szempontjából is jól jöhet a savanyúság, pontosabban annak leve. Az olyan receptekben, mint a salátaöntet vagy a marinád, mind felhasználhatjuk a csodás folyadékot, ami ellenkező esetben a lefolyóban kötne ki.

Mivel nem annyira savas, mint az alma-, étel- vagy balzsamecet, érdemes kikísérletezni, milyen arányokkal működik majd a legjobban egy-egy receptben.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai ötlet:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Az étel, amit ki nem állhat a horoszkópod

Édes meggymártás hússal, kemény daragaluska, furcsa répafőzelék, csufi kelkáposzta, kesernyés máj? Mindenkinek van legalább egy utált étele... Ajánljuk, hogy győzd le a mumust, és készítsd el a nemszeretem-ételt felnőtt fejjel, egy tényleg jó recept alapján!