Ezért legyen a hűtődben mindig egy üveg savanyúság

Azon kívül, hogy a savanyúság kiváló pörköltek és zsíros kenyerek társaságában fogyasztva, más okokból is érdemes tartani egy üveg uborkát, céklát vagy káposztát a hűtőben. Nézzük, melyek ezek az okok!

Valószínűsíthető, hogy a legtöbb magyar háztartás kamrájában vagy hűtőjében lapul egy üveg savanyúság. Persze a legtöbbször azért, hogy legyen mit harapni a húsok mellé, legyen mivel könnyíteni a zsíros szaftok letaglózó utóhatását. Pedig többet érdemel a savanyú ennél: meg fogjuk látni (ha végigolvassuk a cikket), hogy mennyi előny származik abból, ha mindig tartogatunk otthon egy adag savanyúságot.

Ezért legyen a hűtődben mindig egy üveg savanyúság

Zöldség helyett használhatjuk

Tekintve, hogy a legtöbb esetben ecetes lében eltett zöldségekről beszélünk, nyugodtan használhatjuk a savanyúságot (friss zöldség híján) különböző receptekben.

Keverhetjük őket szaftos ragukba és egytálételekbe, belesüthetjük tésztás vagy zöldséges rakottasokba, de levesekbe is kerülhetnek.

Mártogatósokban, zöldségkrémekben is megállják a helyüket. Azonban mindig figyeljünk arra, hogy valamivel ellensúlyozzuk a fanyar ízt, nehogy túl erőteljes legyen. Ha pedig salátákba helyeznénk őket, érdemes lehet előtte alaposan, bő vízzel átmosni a zöldségeket.

Savanyíthatunk vele

Akkor is elővehetjük, ha valamilyen ételbe egy savanykásabb vonalat szeretnénk csempészni, de éppen kifogytunk minden más lehetőségből (citrom, joghurt, ecetek). Használhatjuk magát a zöldséget (egészben, apróra vágva vagy pürésítve), vagy akár a levet is.

Ez utóbbi ugyan ecetes, mégis sokkal lágyabb savanyítást végezhetünk vele, mintha egyszerűen natúr ételecetet öntenénk a fazékba. Nem mellesleg a fűszerek és az elrakott zöldség aromáját is megkapjuk így.

Bevethetjük ecet helyett

Nemcsak íz, hanem funkció szempontjából is jól jöhet a savanyúság, pontosabban annak leve. Az olyan receptekben, mint a salátaöntet vagy a marinád, mind felhasználhatjuk a csodás folyadékot, ami ellenkező esetben a lefolyóban kötne ki.

Mivel nem annyira savas, mint az alma-, étel- vagy balzsamecet, érdemes kikísérletezni, milyen arányokkal működik majd a legjobban egy-egy receptben.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai ötlet:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...