A megfelelő táplálkozás jelentősen befolyásolja általános közérzetünket, véd a szív- és érrendszeri betegségektől, stabilan tartja a vér koleszterinszintjét és hozzájárul ahhoz, hogy hosszú, boldog életet éljünk. Na, de hogy jön ehhez egy bizonyos saláta? Lássuk!
Egy bizonyos sárgarépa saláta bejárta a közösségi médiát. A zöldhagymával, fokhagymával, szójaszósszal, rizsborecettel, szezámolajjal és csípős chilipaprikával fűszerezett vékony, széles nyers sárgarépa szalagokat tartalmazó salátát öregedésgátló receptként emlegetnek. Mégis mi igaz ebből?
Mit készíts sárgarépából?
Képtelenség ellenállni a friss sárgarépagyökereknek, s ha már így alakult, akkor nemcsak levesbe főzzük, hanem répatortát sütünk belőle!
Országh Kitti13 végletekig variálható sárgarépaköret
Ha eddig rizs-krumpli vonalon mozogtál köret tekintetében, itt az ideje bővíteni tudásod. Készíts most répából garnírungot, a fűszerezés teljesen rád van bízva!
NosaltyRetinol, amely hozzájárul a bőröregedési folyamatok lelassításához
A sárgarépa tartalmaz béta-karotint, az A-vitamin aktív formáját, amelyet a szervezet szükség esetén retinollá alakíthat.
A retinol egy A-vitamin, amely fontos szerepet játszik a bőr egészségének és megújulásának támogatásában.
A retinol az egyik formája a retinoidoknak, melyek olyan vegyületek, amelyek az A-vitaminból származnak. A retinol segít a sejtek megújulásában és a kollagén termelésében, így hozzájárulhat a bőr fiatalosabb megjelenéséhez, és a ráncok csökkentéséhez.
Tisztázzuk: a sárgarépa folyamatos fogyasztása valószínűleg nem növeli azonnal a vér retinolszintjét, de jótékony hatással lehet a bőr és az izom egészségére.
Receptajánló:
Nemcsak a sárgarépa, sok más gyümölcs és zöldség is tartalmaz nagy adag A-vitamint, köztük a következő zöldségek is:
- Édesburgonya
- Tök
- Spenót
- Sötétzöld leveles zöldségek (pl. kelkáposzta)
- Piros paprika
- Sárgabarack
- Mangó
- Dinnye
Arra figyeljünk, hogy ne adagoljuk túl az „öregedésgátló” vitaminokat. A túl sok A-vitamin bőrszárazságot, látásromlást, sőt fertőzést is okozhat. Az A-vitamint közepes és erős akne kezelésére használják, mivel csökkenti a faggyútermelést, és keratinizáló tulajdonságokkal rendelkezik a szervezetben.
A bőrápoló táplálkozás titka tehát abban rejlik, hogy annak egy általános egészséges életmód részét kell képeznie, amelyben következetesen követnünk kell egy kiegyensúlyozott étrendet, amely tartalmazza az összes szükséges vitamint, ásványi anyagot, zsírt és antioxidánst.
Ezenkívül elegendő vizet kell innunk, megfelelően kell kezelnünk a stresszt, illetve figyelnünk kell az elegendő alvásra is.
Szóval, ha csak napi egy sárgarépasalátát eszünk, nem simulnak ki a ráncaink holnaputánra!
Még több szuper alapanyag: