Sárgarépa mindig legyen otthon!

Ha nincsen otthon zöldség, nem tudunk zöldséglevest vagy húslevest csinálni, nem tudunk nyers répát ropogtatni filmnézés közben, és zöldségfasírtot sem tudunk készíteni.

No, de mit is értünk zöldség alatt? Zöldség alatt itt és most sárgarépát, fehérrépát, kalarábét, zellert és kelkáposztát értünk.

Sárgarépa mindig kell!

Ez az ötféle zöldség a zöldség, ha ezek vannak otthon (no, meg minden más, amiről eddig szó volt), akkor körülbelül 1000-féle, jobbnál jobb ételt készíthetünk. De ne legyünk ennyire szigorúak, ha nincsen mind az ötféle zöldség, elég ha négyféle, uram bocsánat, háromféle van csak. Sőt az is jobb a semminél, ha csak kétféle van, de legalább sárgarépa, no az tényleg mindig legyen!

Tárolás – a zölségfélék elállnak

  • Városban, hideg pince hiányában, a hűtőben tárolhatjuk őket, hetekig, minden további nélkül.
  • Persze célszerű annyit venni, amennyi éppen szükséges, tárolják csak az arra hivatottak hűvös pincékben, homokkal letakarva, úgy az igazi.
  • A zöldségfélékre is igaz, ami a legtöbb mindenre: ne tároljuk őket zacskóban, hanem lehetőleg csak úgy magukban a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszében.

Vásárolj körültekintően, így nem fog meglepetés érni

  • Érdemes a szezon elején több termelő/zöldséges répáját, gyökerét tesztelni, elég nagy eltérések tudnak lenni. Ha megvan a kiválasztott, amelyik nekünk a legjobban ízlett, akkor viszont már nem érdemes ugrálni.

Mézes sült sárgarépa recept

  1. Olívaolajon dinszteljünk meg egy nagy, elég apróra vágott hagymát. Ne siessünk, legyünk alaposak, mint a hagymalevesnél.
  2. Ha megvagyunk, sózzuk, szórjuk meg római köménnyel, pici őrölt fahéjjal, szárított gyömbérrel és őrölt szegfűszeggel, pirítsuk csak így pár másodpercig, hogy a fűszerek zamata kioldódjon az olajban, majd dobjunk rá bő fél kg, karikára vágott répát és nagyon kevés vízzel öntsük fel.
  3. Közepes lángon, fedő alatt pároljuk, de időről időre keverjük, hogy ne égjenek oda a répakarikák.
  4. Mikor már puha a répa (kb. 10-15 perc párolás után), fedjük ki, süssük zsírjára.
  5. Az utolsó egy percben dobjunk rá három gerezd apróra vágott fokhagymát, kicsit később véglegesítsük az ízeket, sózzuk, majd csurgassunk rá egy-két evőkanál mézet, forraljuk össze és kész.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

További cikkek

7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.