Sárgarépa mindig legyen otthon!

Ha nincsen otthon zöldség, nem tudunk zöldséglevest vagy húslevest csinálni, nem tudunk nyers répát ropogtatni filmnézés közben, és zöldségfasírtot sem tudunk készíteni.

No, de mit is értünk zöldség alatt? Zöldség alatt itt és most sárgarépát, fehérrépát, kalarábét, zellert és kelkáposztát értünk.

Sárgarépa mindig kell!

Ez az ötféle zöldség a zöldség, ha ezek vannak otthon (no, meg minden más, amiről eddig szó volt), akkor körülbelül 1000-féle, jobbnál jobb ételt készíthetünk. De ne legyünk ennyire szigorúak, ha nincsen mind az ötféle zöldség, elég ha négyféle, uram bocsánat, háromféle van csak. Sőt az is jobb a semminél, ha csak kétféle van, de legalább sárgarépa, no az tényleg mindig legyen!

Tárolás – a zölségfélék elállnak

  • Városban, hideg pince hiányában, a hűtőben tárolhatjuk őket, hetekig, minden további nélkül.
  • Persze célszerű annyit venni, amennyi éppen szükséges, tárolják csak az arra hivatottak hűvös pincékben, homokkal letakarva, úgy az igazi.
  • A zöldségfélékre is igaz, ami a legtöbb mindenre: ne tároljuk őket zacskóban, hanem lehetőleg csak úgy magukban a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszében.

Vásárolj körültekintően, így nem fog meglepetés érni

  • Érdemes a szezon elején több termelő/zöldséges répáját, gyökerét tesztelni, elég nagy eltérések tudnak lenni. Ha megvan a kiválasztott, amelyik nekünk a legjobban ízlett, akkor viszont már nem érdemes ugrálni.

Mézes sült sárgarépa recept

  1. Olívaolajon dinszteljünk meg egy nagy, elég apróra vágott hagymát. Ne siessünk, legyünk alaposak, mint a hagymalevesnél.
  2. Ha megvagyunk, sózzuk, szórjuk meg római köménnyel, pici őrölt fahéjjal, szárított gyömbérrel és őrölt szegfűszeggel, pirítsuk csak így pár másodpercig, hogy a fűszerek zamata kioldódjon az olajban, majd dobjunk rá bő fél kg, karikára vágott répát és nagyon kevés vízzel öntsük fel.
  3. Közepes lángon, fedő alatt pároljuk, de időről időre keverjük, hogy ne égjenek oda a répakarikák.
  4. Mikor már puha a répa (kb. 10-15 perc párolás után), fedjük ki, süssük zsírjára.
  5. Az utolsó egy percben dobjunk rá három gerezd apróra vágott fokhagymát, kicsit később véglegesítsük az ízeket, sózzuk, majd csurgassunk rá egy-két evőkanál mézet, forraljuk össze és kész.

Címlapról ajánljuk

5 magyar étterem a Michelin-kalauzból, amiről talán még nem hallottál

Hol van már az az korszak, amikor egy kezünkön meg tudtuk számolni a hazai Michelin-csillagos éttermeket! Jelenleg összesen 72 magyar éttermet ajánl a francia bázisú Michelin-kalauz, köztük a legtöbb a Michelin-tányér jelzést kapja a nemzetközi ítészektől. Ez még nem jelent Michelin-csillagot, de egy adott helyen ezeket az éttermeket is ajánlja a kalauz, kiemelkedő konyhai teljesítményük révén. 5 olyan hazai étterem következik vidéken és Budapesten, amelyekről kevesebbet hallani, pedig megérdemlik a figyelmet!

Nosalty

További cikkek

4 tipp, mire használd az út széli ringlót, azaz a...

Ringló, cseresznyeszilva, lotyószilva, mirabella vagy egyszerűen csak fosóka. Mind jól ismerjük a magyar települések elmaradhatatlan útszéli gyümölcsét, de azt kevesen tudjuk, hogy mennyi mindenre fel lehet használni ezt az alulértékelt termést.