Brownie-ágyra fektettük az epres sajttortát, és igen jól érzi magát

Az eper igen jó barátja a csokoládénak, elsősorban ezért született meg ez a sütemény. És egy kicsit talán azért is, hogy legyen indokunk egyszerre sajttortát és brownie-t enni. Nem egyperces tortáról van szó, a munka mégis megéri.

Sajttortát a legtöbbször valamilyen egyszerű, kekszes vagy vajas alappal sütünk, ami inkább vékonyabb, csak minimális alapot ad a krémes sajtrétegnek. Azonban szinte bármilyen piskótára építhetünk sajttortát, játszhatunk az ízek és textúrák párosításával. Én most azért választottam az epret és a csokoládét, mert szerintem nagyon jól illenek egymáshoz (valamint egy kis kísérletezési vágy is belém szorult).

Az epres sajttorta receptjét ITT találod

A brownie-alap

A legtöményebb, intenzíven csokoládés sütemény az egyik legjobb választás egy sajttortához, attól függetlenül, hogy epres vagy epertelen a felső réteg. Mivel a sajtkrém könnyed, légies és krémes, ezért jól jön mellé valami masszív, ízben és állagban kicsit ellentétes, hiszen az ellentétek vonzzák egymást, nemde?

Ebben a tortában a brownie inkább a kevésbé édes, erőteljesen kakaós oldalán helyezkedik el a spektrumnak, de épp erre van szükségünk.

Ezt az alapot elő kell sütnünk, mert ha rögtön rátennénk a sajtkrémet, és együtt kerülnének be a sütőbe, akkor valószínűleg nyers maradna egy része a brownie-nak. Mivel nagyon zsíros, nagyon cukros süteményről van szó, a kiszáradástól nem kell aggódnunk.

Eper a sajttortában

A legtöbb sajttorta esetében ez eper inkább körítés, díszítő elem, mert a gyümölcs pirossága nagyon jól passzol a krémes torta krémszínéhez. De mi lenne, ha az epret valahogy bele lehetne tenni a tortába?

Az epres sajttorta receptjét ITT találod

Sütés nélküli sajttortákba sokkal könnyebb epret tenni, mert a gyümölcs frissen megőrzi a szép, rózsaszínes árnyalatát a sajtkrémben. Azonban, ha megsütjük, sajnos oxidálódik: ilyenkor egy kevésbé kellemes, szürkés színt vesz fel.

Ezt ellensúlyozhatjuk valamilyen ételfestékkel vagy színezékkel, hogy tényleg rózsaszín legyen a sajttortánk teteje. Én személy szerint nem kedvelem annyira az ételfestéket, ezért most sült céklával próbálkoztam (ami képes mindent megfogni). A gondolat maga jó volt, csupán egy kicsit többet kellett volna használnom belőle, hogy erőteljesebb legyen a szín. Jó alternatíva lehet még a céklapor is, ami szintén ételfesték, de legalább valamennyire természetes.

Nem egyperces sütemény

A két réteg külön sütését összeszámolva végül egy nagyjából 4 órás elkészítési időt kapunk, amire még rájön az egész éjszakás pihentetés. Mégis megéri a sok várakozás, mert egészen különleges állagot eredményez a recept.

A brownie alul elég masszív, elég csokis, de nem kellemetlenül, főleg azért nem, mert rajta ül az epres aromájú, felhőkönnyű sajtkrém, így az összkép tökéletesen kiegyensúlyozott.

Az epres sajttorta receptjét ITT találod

Készítsünk epres sajttortát!

Hozzávalók a brownie-hoz:

125 g étcsokoládé, 60 g vaj, 150 g cukor, 1 db tojás, 100 g liszt, 1 csipet só

Hozzávalók a sajttortához:

150 g eper, 500 g krémsajt, 2 ek tej, 200 g cukor, 4 db tojás, 1 db cékla (alufóliában sült/vagy piros ételfesték)

A sütőnket előmelegítjük 175 fokra. A brownie-hoz megolvasztjuk mikróban a vajat és a csokoládét, majd ha kicsit kihűlt, hozzákeverjük a tojást és a cukrot. A masszába szórjuk a lisztet és a sót, majd az egészet elkeverjük.

Kivajazunk egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, és a brownie tésztáját beleöntjük. 40-45 percig sütjük. Ha elkészült, kivesszük, és levesszük a sütőt 150 fokra.

Az epres sajttorta receptjét ITT találod

Közben elkészítjük a sajttortát. Az epret megtisztítjuk, a sült céklát pedig meghámozzuk és lereszeljük. Egy turmixgépbe tesszük az epret, a tejet és a céklából két evőkanálnyit, majd simára dolgozzuk.

A krémsajtot a cukorral kihabosítjuk, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Ha alaposan eldolgoztuk az egyiket, jöhet a másik, amíg bele nem kerül mind a négy. Ha ezzel megvagyunk, beleforgatjuk a sajtkrémbe az epres-céklás pürét.

A sajtos réteget a brownie-ra öntjük, majd a formát egy nagyobb tepsibe vagy edénybe helyezzük. A nagyobb edénybe forró vizet öntünk, és ezzel a vízfürdővel tesszük a tortát a sütőbe.

Az epres sajttorta receptjét ITT találod

Viszonylag hosszan sül a torta, nagyjából 3 óra kell neki ahhoz, hogy teljesen elkészüljön. A második óra elteltével érdemes néha-néha ránézni, nehogy megégjen vagy kiszáradjon.

A kész tortát kihűtjük, letakarjuk fóliával, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük a formából, és friss eperrel tálaljuk.

Az epres sajttorta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas, nyári íz és recept:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek