Itt a baszk sajttorta, ami krémes, nincs tésztája, és nagyon könnyű elkészíteni!

Ilyen egyszerű sajttortával még biztosan nem volt dolgod - csak fogod, kikevered, és már mehet is sütőbe, cserébe pedig egy isteni, habkönnyű desszert a végeredmény.

Nincs mit titokolni: óriási rajongója vagyok a sajt- és túrótortáknak. Csináltam már tízperces túrótortát erdei gyümölcsökkel, mogyorós-karamellás tortát, na meg egy sütés nélküli túrósat is a nagymamám receptje alapján. Most egy baszk verziót hoztam, ami annyira egyszerű, hogy nem hiszed el, a végeredmény pedig egy isteni krémes-vaníliás habkönnyű édesség.

Nem túloztam, amikor azt mondtam, hogy egyszerű, hiszen még tésztája sincs! Csak csomómentesre kell kevernünk az alapanyagokat, betolni a sütőbe és készre pirítani. Persze azért megvannak a maga trükkjei ennek is, mondom, hogy mik azok:Elsőként elképesztően kevés liszt kell csak bele, 35-40 g, azaz úgy két evőkanál. Hiszen ez csak arra szolgál majd, hogy összetartsa a kész süteményt. Hogy pontosan mennyit tegyünk bele, azt a sajtkrém állaga határozza meg, a lényeg, hogy egy sűrű, majonézszerű állagot kell kapnunk a végén, olyat, amiből ha kiemeljük a habverőt, kissé megtartja a keverés alkotta hullámokat, azaz nem terül rögvest szét.

A másik, amire érdemes figyelni, hogy mivel arányaiban sok tojás kerül bele, ezért szépen meg is dagad sütés közben, úgyhogy érdemes a tortaformát bőségesen kibélelni sütőpapírral. A legjobb, ha 4-5 centivel túllóg a forma tetején. Az az egy hátránya van csak ennek a tortának, hogy sajnos meg kell várnunk, amíg szobahőmérsékletűre hűl, csak ezután érdemes szeletelni, hiszen forrón még nagyon lágy, kissé folyós is, úgyhogy legyünk türelemmel, megéri!

Ezt olvastad már?

Isteni gesztenyés-meggyes tiramisu, amivel nem bírsz leállni!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek