Szakértők árulták el, hogy melyik a legegészségesebb sajt

A sajtok népszerűsége megkérdőjelezhetetlen, az azonban, hogy egészséges-e a fogyasztásuk, már kevésbé egyértelmű.

A sajt egy változatos élelmiszer, aminek magas a fehérje-, kalcium-, vitamin- és esszenciális aminosav-tartalma. Emellett azonban sok lehet benne a zsír, valamint a nátrium is, így kalóriadús alapanyagnak számít. Lourdes Castro Mortillaro dietetikus szerint ha szeretjük a sajtot, akkor bátran fogyaszthatjuk, mivel remek fehérjeforrás.

A húsokra is kiváló alternatíva: mivel állati eredetű, tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, amire a szervezetnek szüksége van, ám önmagában nem tud szintetizálni. Ugyanakkor a fogyasztását nem érdemes túlzásba vinni, mert könnyen túlléphetjük a napi kalóriaszükségletünket. A lényeg, mint minden más táplálkozási kérdés kapcsán is, az egyensúly és a mértékletesség.

Szakértők árulták el, hogy melyik a legegészségesebb sajt

Melyik sajt a legegészségesebb?

A ricotta!

Mortillaro szerint a válasz alapvetően mindenkinek a saját szervezetétől és táplálkozási szükségleteitől függ, de általánosan elmondható, hogy az egészség tekintetében a ricotta lehet a győztes.

A ricotta neve lefordítva annyit tesz, hogy „újrafőzve”, ami az előállítás módjára utal: a tejet – például juhtejet – addig melegítik, míg a túró és a tejsavó szétválik. Ezután a túróból olyan sajtokat készítenek, mint például a mozzarella, miközben a tejsavó újramelegítése nedves és finom szemcséket eredményez – ez a ricotta alapja.

Milyen előnyei vannak?

A ricottában tehát magas a tejsavófehérje koncentrációja, ami könnyen felszívódik a szervezetben, és ami nagyon sokféle aminosavat tartalmaz. Emiatt egyébként remek választás azok számára is, akiknek a célja az izomépítés, miközben a zsírégetést is szem előtt tartják.

Emellett nem felejthetjük el a fenntarthatóság szempontjait sem: ha belegondolunk, a ricotta által tulajdonképpen a sajtkészítés során keletkező mellékterméket hasznosítják, kifejezetten tudatos választás.

Mit érdemes még fogyasztani?

A dietetikus hozzáteszi, hogy a keményebb sajtok, például a parmigiano, a pecorino vagy a gouda is számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, különösen, ha mértékkel fogyasztjuk azokat.

Mivel kevesebb vizet tartalmaznak és koncentráltabbak, a kemény sajtokban több a kalcium, és valószínűleg kisebb mennyiséggel is jóllakunk, így nem esszük magunkat túl ezekből

– magyarázza Mortillaro. Ugyanakkor a nátriumtartalmuk magasabb lehet, mint a lágyabb sajtoké, így ha magas a vérnyomásunk, vagy veseproblémákkal küzdünk, nem ezek lesznek számunkra a legjobb választások.

Akik pedig a testsúlyukra figyelnek oda fokozottan, ők az alacsony zsírtartalmú, fehérjében gazdag típusok mellett döntsenek. Ennek meghatározásában az 1:10-es szabály segíthet: minden kalóriaértékhez legalább 10 gramm fehérje tartozzon. Ha ez az arány fennáll egy adott sajt esetében, fogyasszuk bátran – de mértékkel! Ilyen szempontból jól döntés a világos cheddar és a már említett ricotta is.

Forrásunk volt.


Még több a sajtokról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...