Eltűnhet a világ egyik legrégebbi sajtja a Föld felszínéről

Hiába van kétezer éves hagyománya a francia Salers-ben a sajtkészítésnek, a klímaváltozás ebbe is beleszólt.

Kétezer év sok idő, és bár sokan nem is gondolnák, a világ egyik legrégebbi sajtja éppen ennyi ideje ismeretes a francia sajtkészítők körében.

A világ egyik legrégebbi sajtja

A Taste of France magazin szerint ennyi ideje készítik a Salers-sajtot az Auvergne-i Salers faluban, Franciaországban. A sajtok világának királya egészében nyers tehéntejből készül, nem pedig pasztőrözött tejből, így ízvilága igen különleges, egy nagyon is érett és illatos sajtról van szó, mely a „fű, széna, dió, mogyoró, mogyoró és citrusos vaj” jegyeit egyaránt hordozza. A Salers-sajtot nagy körültekintéssel készítik el, eredetiségét szigorú szabályok biztosítják.

Az "Appellation d'Origine Protégée" (AOP) egy olyan terméktanúsítási rendszer, amely bizonyos jellemzők teljesülését biztosítja, beleértve a termék származási helyét és előállításának módját .

A Salers-sajt esetében az AOP tanusítvány/pecsét csak akkor adható ki a termékre, ha a sajtot olyan salers-i tehenek állítják elő, melyek takarmányának legalább 75 százaléka a helyi legelőkön termett fűből származik. Itt jön a bökkenő.

Ahogy a Reuters arról nemrég beszámolt, Franciaországban eddig nem látott aszály van, a hírügynökség szerint pedig a gazdák a takarmányhiány miatt tejhiánytól tartanak. Mivel nincs helyi takarmány, a tehenek nem tudnak legelni, a fűterület csökkenése miatt pedig nemcsak tejprobléma alakult ki, de az előállítható sajt mennyisége is drasztikusan csökken. A fűhiány következtében az állatok már nem tudnak helyi takarmányt fogyasztani, így a sajt hiába készül Salers-ben, az AOP szabályrendszere szerint mégsem nevezhető autentikus salers-i sajtnak.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

14 foszlós-omlós leveles tésztás apróság a kedves vendégeknek

A leveles tészta nagy könnyebbséget tud jelenteni az általában káoszos konyhai sürgés-forgásban: nagyon gyors, a bolti változat sem ciki, finom, és sós meg édes formában is felhasználható. Sőt, még húsokat is bugyolálhatunk bele! Lássuk ezúttal, hogy milyen sajtos-sós apróságok készülhetnek belőle vendégváró gyanánt.

Nosalty

További cikkek