Ez a titka a mindig ropogós tepsis burgonyának

Napi Tippünkben egy meghökkentő trükköt hozunk, amitől mindig ropogósan kerül ki a sütőből a tepsis krumplid!

A krumplit minden formában és mennyiségben imádjuk, kezdve a pürétől a hasselbackon át a legegyszerűbb tepsis változatig. Amennyire egyszerű elkészíteni, annyira sok tipp és trükk létezik, amivel új szintre lehet emelni ezt az olcsó, mégis tápláló és laktató alapanyagot. Ez alkalommal a tepsis burgonya elkészítéséhez hoztunk egy extra lépést, amit ezentúl ne hagyj ki (hacsak nem vagy vegán)!

Ez a meglepő trükk a ropogós krumpli titka

A tojásfehérjétől lesz extrán ropogós a krumpli

A tojásfehérje a reggeli egytálételektől kezdve a süteményeken át a pékáruig számtalan ételben kulcsfontosságú összetevő. A tojásfehérje adja meg a csokoládéhab, a macaronok légies könnyedségét, de a briósok és bagelek tetején a fényes máz is ennek az alapanyagnak köszönhető.

Ráadásul a tojásfehérje a titkos összetevő, amely garantálja, hogy mindig a legropogósabb burgonya kerüljön ki a sütődből.

Ebben a trükkben a már említett tojásfehérje a sztár, ami egyszerre szolgál most kötőanyagként és textúrajavítóként. Mindössze annyit kell tenned, hogy felversz pár tojásfehérjét, amíg fehér és habos nem lesz, majd egy tál vagy egy szűrő segítségével beledobod a nyers krumplit a habba, hogy bevonja azt. Ahogy a tojásfehérje a sütőben a víztartalmának elvesztésével légies, ropogós habcsókká alakul át, úgy a sült burgonyán is ropogós bevonatot képez.

Ráadásul a tojásfehérje nedves, ragacsos felületet hoz létre, így a fűszerezés még jobban rátapadhat a krumplira, így növelve tovább az ízélményt. Következésképpen nem lesz szükséged olajra vagy más zsiradékra a burgonya bevonásához. A tojásfehérje sokoldalú és semleges ízzel rendelkezik, ami nem fedi el és nem változtatja meg a burgonya fűszerezése által kapott aromákat. Az egyetlen változás a megszokottakhoz képest, hogy a burgonyát azután kell fűszerezni, miután teljesen bevonta a tojásfehérje.

A krumpli meghámozására is szükség lehet

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a vastag héjú krumplik esetében nem lesz olyan ropogós a végeredmény, ezért ezeket mindenképp ajánlott meghámozni, és azután elvégezni rajtuk a műveletet. Ezzel szemben a kisebb, vékonyabb héjú burgonyák esetében kipróbálhatod, hogy milyen, ha a héjukat rajtuk hagyod.

Bármilyen fajtát is használj, a ropogós szélek eléréséhez a másik kulcsfontosságú tényező a magas hőfok. A 220 és 230 Celsius-fok közötti hőmérséklet az ideális. Az időzítés a burgonya méretétől és típusától függ, de érdemes legalább 35 perccel számolni. Minél kisebb a burgonya vagy a burgonyaszeletek, annál ropogósabb lesz az eredmény. Amikor a krumplit a tepsibe öntöd, hagyj egy kis helyet az egyes szemek között, hogy a száraz hő minden szélét egyformán elérhesse. Ha véletlenül összeérnek a krumplik, az megakadályozza a tojásfehérjében lévő víz elpárolgását, ami viszont megakadályozza a kívánt ropogós héj kialakulását.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tippek, amelyek megkönnyítik a munkát:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Különleges pudingos édességek

Vegyük elő azt a kamrában ácsorgó pudingot és készítsünk belőle valami igazán különlegeset! Nem ám holmi kekszes desszertek, hanem tényleg egyedi és isteni finomságok következnek most.

Nosalty

További cikkek

10 csodás köret újkrumpliból

Végre fogyaszthatunk friss és zsenge újburgonyát, melyből rengeteg fantasztikus ételt készíthetünk. De először egy jó krumpliköretet varázsoljunk belőle!