Ez a titka a mindig ropogós tepsis burgonyának

Napi Tippünkben egy meghökkentő trükköt hozunk, amitől mindig ropogósan kerül ki a sütőből a tepsis krumplid!

A krumplit minden formában és mennyiségben imádjuk, kezdve a pürétől a hasselbackon át a legegyszerűbb tepsis változatig. Amennyire egyszerű elkészíteni, annyira sok tipp és trükk létezik, amivel új szintre lehet emelni ezt az olcsó, mégis tápláló és laktató alapanyagot. Ez alkalommal a tepsis burgonya elkészítéséhez hoztunk egy extra lépést, amit ezentúl ne hagyj ki (hacsak nem vagy vegán)!

Ez a meglepő trükk a ropogós krumpli titka

A tojásfehérjétől lesz extrán ropogós a krumpli

A tojásfehérje a reggeli egytálételektől kezdve a süteményeken át a pékáruig számtalan ételben kulcsfontosságú összetevő. A tojásfehérje adja meg a csokoládéhab, a macaronok légies könnyedségét, de a briósok és bagelek tetején a fényes máz is ennek az alapanyagnak köszönhető.

Ráadásul a tojásfehérje a titkos összetevő, amely garantálja, hogy mindig a legropogósabb burgonya kerüljön ki a sütődből.

Ebben a trükkben a már említett tojásfehérje a sztár, ami egyszerre szolgál most kötőanyagként és textúrajavítóként. Mindössze annyit kell tenned, hogy felversz pár tojásfehérjét, amíg fehér és habos nem lesz, majd egy tál vagy egy szűrő segítségével beledobod a nyers krumplit a habba, hogy bevonja azt. Ahogy a tojásfehérje a sütőben a víztartalmának elvesztésével légies, ropogós habcsókká alakul át, úgy a sült burgonyán is ropogós bevonatot képez.

Ráadásul a tojásfehérje nedves, ragacsos felületet hoz létre, így a fűszerezés még jobban rátapadhat a krumplira, így növelve tovább az ízélményt. Következésképpen nem lesz szükséged olajra vagy más zsiradékra a burgonya bevonásához. A tojásfehérje sokoldalú és semleges ízzel rendelkezik, ami nem fedi el és nem változtatja meg a burgonya fűszerezése által kapott aromákat. Az egyetlen változás a megszokottakhoz képest, hogy a burgonyát azután kell fűszerezni, miután teljesen bevonta a tojásfehérje.

A krumpli meghámozására is szükség lehet

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a vastag héjú krumplik esetében nem lesz olyan ropogós a végeredmény, ezért ezeket mindenképp ajánlott meghámozni, és azután elvégezni rajtuk a műveletet. Ezzel szemben a kisebb, vékonyabb héjú burgonyák esetében kipróbálhatod, hogy milyen, ha a héjukat rajtuk hagyod.

Bármilyen fajtát is használj, a ropogós szélek eléréséhez a másik kulcsfontosságú tényező a magas hőfok. A 220 és 230 Celsius-fok közötti hőmérséklet az ideális. Az időzítés a burgonya méretétől és típusától függ, de érdemes legalább 35 perccel számolni. Minél kisebb a burgonya vagy a burgonyaszeletek, annál ropogósabb lesz az eredmény. Amikor a krumplit a tepsibe öntöd, hagyj egy kis helyet az egyes szemek között, hogy a száraz hő minden szélét egyformán elérhesse. Ha véletlenül összeérnek a krumplik, az megakadályozza a tojásfehérjében lévő víz elpárolgását, ami viszont megakadályozza a kívánt ropogós héj kialakulását.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tippek, amelyek megkönnyítik a munkát:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...