Ez a titka a mindig ropogós tepsis burgonyának

Napi Tippünkben egy meghökkentő trükköt hozunk, amitől mindig ropogósan kerül ki a sütőből a tepsis krumplid!

A krumplit minden formában és mennyiségben imádjuk, kezdve a pürétől a hasselbackon át a legegyszerűbb tepsis változatig. Amennyire egyszerű elkészíteni, annyira sok tipp és trükk létezik, amivel új szintre lehet emelni ezt az olcsó, mégis tápláló és laktató alapanyagot. Ez alkalommal a tepsis burgonya elkészítéséhez hoztunk egy extra lépést, amit ezentúl ne hagyj ki (hacsak nem vagy vegán)!

Ez a meglepő trükk a ropogós krumpli titka

A tojásfehérjétől lesz extrán ropogós a krumpli

A tojásfehérje a reggeli egytálételektől kezdve a süteményeken át a pékáruig számtalan ételben kulcsfontosságú összetevő. A tojásfehérje adja meg a csokoládéhab, a macaronok légies könnyedségét, de a briósok és bagelek tetején a fényes máz is ennek az alapanyagnak köszönhető.

Ráadásul a tojásfehérje a titkos összetevő, amely garantálja, hogy mindig a legropogósabb burgonya kerüljön ki a sütődből.

Ebben a trükkben a már említett tojásfehérje a sztár, ami egyszerre szolgál most kötőanyagként és textúrajavítóként. Mindössze annyit kell tenned, hogy felversz pár tojásfehérjét, amíg fehér és habos nem lesz, majd egy tál vagy egy szűrő segítségével beledobod a nyers krumplit a habba, hogy bevonja azt. Ahogy a tojásfehérje a sütőben a víztartalmának elvesztésével légies, ropogós habcsókká alakul át, úgy a sült burgonyán is ropogós bevonatot képez.

Ráadásul a tojásfehérje nedves, ragacsos felületet hoz létre, így a fűszerezés még jobban rátapadhat a krumplira, így növelve tovább az ízélményt. Következésképpen nem lesz szükséged olajra vagy más zsiradékra a burgonya bevonásához. A tojásfehérje sokoldalú és semleges ízzel rendelkezik, ami nem fedi el és nem változtatja meg a burgonya fűszerezése által kapott aromákat. Az egyetlen változás a megszokottakhoz képest, hogy a burgonyát azután kell fűszerezni, miután teljesen bevonta a tojásfehérje.

A krumpli meghámozására is szükség lehet

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a vastag héjú krumplik esetében nem lesz olyan ropogós a végeredmény, ezért ezeket mindenképp ajánlott meghámozni, és azután elvégezni rajtuk a műveletet. Ezzel szemben a kisebb, vékonyabb héjú burgonyák esetében kipróbálhatod, hogy milyen, ha a héjukat rajtuk hagyod.

Bármilyen fajtát is használj, a ropogós szélek eléréséhez a másik kulcsfontosságú tényező a magas hőfok. A 220 és 230 Celsius-fok közötti hőmérséklet az ideális. Az időzítés a burgonya méretétől és típusától függ, de érdemes legalább 35 perccel számolni. Minél kisebb a burgonya vagy a burgonyaszeletek, annál ropogósabb lesz az eredmény. Amikor a krumplit a tepsibe öntöd, hagyj egy kis helyet az egyes szemek között, hogy a száraz hő minden szélét egyformán elérhesse. Ha véletlenül összeérnek a krumplik, az megakadályozza a tojásfehérjében lévő víz elpárolgását, ami viszont megakadályozza a kívánt ropogós héj kialakulását.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tippek, amelyek megkönnyítik a munkát:

Címlapról ajánljuk

További cikkek