Ennyi ideig kell főznöd a krumplit a tökéletes püréhez

Számít, hogy mennyi ideig főzöd a krumplit, mielőtt pürésítenéd? Hát persze! Napi Tippünkben eláruljuk, hogy meddig érdemes főznöd a különböző típusú burgonyákat a legfinomabb végeredményért.

Számít a főzési idő a krumplipürénél? Még szép! Ha nem főzöd meg eléggé, akkor nem tudod majd rendesen összezúzni – de erre valószínűleg már magadtól is rájöttél. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a burgonyát túl is főzheted, ami vízzel átitatott burgonyát eredményez, és nem lesz olyan krémesen felhőszerű a textúrája, amilyenre vágysz. Segítünk, hogy tudd, mennyi ideig kell főzni a különféle burgonyákat a krumplipüréhez.

Ennyi ideig kell főznöd a krumplit a tökéletes püréhez

Mennyi ideig kell főzni a burgonyát?

Nincs egy általános aranyszabály, ugyanis a burgonya főzési ideje több tényezőtől is függ: milyen típusú burgonyáról van szó, és hogy egészben vagy kockára vágva főzöd meg.

A Yukon Gold burgonyából krémes krumplipürét készíthetsz, és általában elég kicsi ahhoz, hogy egészben főzd meg. Javasoljuk, hogy 30 percig főzd ezt a típust. Ezután hámozd meg úgy, hogy a héját egy konyharuhával ledörzsölöd főzés után. Egyesek szeretik a lila burgonyát a színe miatt, ez általában hasonló méretben és állagban, mint a Yukon, vagyis ugyanígy készítsd el ezt is.

Igen, az aprócska Fingerling burgonyát használhatod a püréhez. Főzd egészben 15-20 percig, majd a héját egy konyharuhával távolítsd el.

A magasabb keményítőtartalmú Russet burgonyából igazán szép habos pürét kapsz, viszont mivel nagyobb méretű, azt javasoljuk, hogy hámozd meg, majd kockázd fel a krumplikat, hogy egyenletesen főjenek meg. Nagyjából 10-15 percig főzd őket.

Hogyan lehet megmondani, mikor főtt meg a burgonya

Honnan tudhatod, hogy már kellőképpen átfőtt a krumplid? Egyszerűen szúrj egy fogpiszkálót vagy villát bele. Akkor jó, ha már könnyedén, ellenállás nélkül bele tudod döfni a fegyvered a burgonyába, ugyanakkor az sem jó, ha annyira puha, hogy szétesik.

Tippek a burgonyapüréhez

A főzési idő csak egy tényező, ami szerepet játszik a tökéletes burgonyapüré elkészítésében. Hoztunk még párat, amire érdemes odafigyelned!

  • Folyó víz alatt súrold meg jól a burgonyát, még akkor is, ha később meghámozod.
  • Győződj meg róla, hogy a burgonyát a lábasban legalább 2-2,5 cm víz fedi.
  • Az egyenletes főzés érdekében hideg vízzel kezdj.
  • Adj a főzővízhez kb. fél kilónként legalább 1 evőkanál sót (de vannak, akik ennél is többet tesznek bele).
  • Forrald fel a vizet a burgonyával együtt, majd vedd lejjebb a hőfokot, és lefedve főzd tovább a burgonyát.

Meg kell hámozni a burgonyát főzés előtt?

Attól függ. Ha a burgonyát hámozás előtt megfőzzük, a héja nagyon könnyen eltávolítható lesz, még a kisebb darabok esetében is. Tartsd a főtt burgonyát egy törülközőbe vagy konyharuhába csavarva a mosogató fölé, és egyszerűen dörzsöld le a héját.

A nagyobb burgonyákat, például a Russet típusúakat érdemes felkockázni főzés előtt, ezért ezeket előzetesen csupaszítsd le.

Vannak, akik a rusztikusabb stílusú krumplipürét szeretik, és héjastul pürésítik a főtt burgonyát, ilyenkor értelemszerűen ez a lépés kimarad. Nyugodtan próbáld ki te is ezt a változatot, de azt tartsd észben, hogy így nem lesz olyan selymes a végeredmény.

Meg lehet előre főzni a burgonyát?

Ha jóval azelőtt megfőzöd a krumplit, hogy pürét készítenél belőle, az megkönnyítheti a karácsonyi vacsorára való készülődést. Akár két órával a felhasználás előtt is megfőzheted, de ebben az esetben érdemes vízbe áztatva a hűtőbe tenni a már főtt krumplit. Pürésítés előtt melegítsd fel újra forró vízben őket, majd jól csepegtesd le. Ebben az esetben többet lesznek a vízben, ezért ajánlott egy kicsit alulfőzni őket első körben.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tippek, amelyek jócskán könnyebbé teszik az életet:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...