Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ritka betegség miatt nem hajlandó zöldséget és gyümölcsöt enni ez a nő

Hiába szeretné ezeket is fogyasztani, egyszerűen képtelen rá, ezért szinte csak tésztát, pizzát és csirke nuggetset eszik.

A 25 éves brit Jade Youngman egy nagyon különleges betegségben, az ún. ARFID-ban (Avoidant-Restrictive Food Intake Disorder) szenved. Ez lényegében egy korlátozó táplálkozási zavar, a válogatósságnak egy extrémebb változata. Ez a rendellenesség különféle ételek utálatával jelentkezik, ez Jade esetében a zöldségekre és a gyümölcsökre korlátozódik,  egyszerűen képtelen megenni ezeket az élelmiszereket – és ez már 22 éve tart nála. Jade szeretne küzdeni a betegsége ellen, de egyszerűen képtelen rá. Elmondása szerint, olyan az ízük számára, mint a kutyaguminak.

Jade egyébként 3 éves kora óta él ezzel a betegséggel, addig teljesen normális volt az étkezése és szívesen evett gyümölcsöt és zöldséget is. „Az agyam egyszerűen nem engedi. Ha a balkezemmel a számhoz emelem az ételt, a jobb még az előtt megállítja, mielőtt elérné a számat. Tudom, hogy nem fog megölni az étel, és biztos finom is, de egyszerűen nem megy.”

Jade gyerekkorában rengeteg orvosnál járt szüleivel, akik egyszerűen csak nagyon válogatósnak titulálták a kislányt, mondván „Majd kinövi!” – de ez azóta sem történt meg.

A nő életét teljesen megkeseríti a betegsége, hiszen nem szokott reggelezni és ebédelni sem rendesen, általában napközben pár szelet pizzát szokott enni. Ezen kívül még néha eszik csirkét, valamilyen tésztát vagy sült krumplit.

Jade aggódik amiatt, hogy ennyire egyoldalú a táplálkozása, különösen azóta, mióta kiderült, hogy egy 17 éves fiú, azért vakult meg, mert csak sült krumplit evett. Igaz, nála még semmilyen mellékhatás nem jelentkezett, ennek ellenére nagyon kétségbe van esve, mivel elmondása szerint a kapcsolataira is hatással van a betegsége. Szerinte az emberek nem hiszik el, hogy ez egy létező egészségügyi probléma, a legtöbben inkább ítélkeznek, amiért Jade csak az egészségtelenebb ételeket hajlandó megenni.

Ezeket olvastad már? 

via

Címlapkép: iStock

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!