Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Akár agyvérzést is okozhat a vegetáriánus étrend - derült ki egy friss kutatásból

Egy friss kutatás szerint a húsmentes étrend növelheti a stroke előfordulásának esélyét.

Több kutatás bebizonyította már, hogy a húsmentes étrend jót tesz a szív- és keringési rendszernek, ráadásul hozzájárul a bolygó fenntarthatóságához.

Egy friss kutatás viszont arra a következtetésre jutott, hogy az agynak nem biztos, hogy jót tesz a növényi étrend, növelheti ugyanis a stroke előfordulásának esélyét. A BMJ tudományos folyóiratban megjelent tanulmány ismerteti ugyan az étrend szív- ésa keringési rendszerre gyakorolt jótékony hatását, viszont azt is, hogy a hús teljes elhagyása 20 százalékkal növelheti a stroke kockázatát.

Brit kutatók olyan embereket vizsgáltak, akik vagy vegetáriánusok voltak, vagy halat is fogyasztottak, és összevetették az eredményeiket húsevő alanyokkal is. Összesen közel ötvenezer ember bevonásával készült a kutatás, és 18 éves utánkövető periódussal, ami azt jelenti, hogy az első vizsgálatokat követően 18 éven keresztül rendszeresen vizsgálták az alanyokat. A halat is fogyasztóknak 13 százalékkal, a vegetáriánusoknak 22 százalékkal volt kisebb az esélyük a szívproblémák kialakulására, viszont a vegetáriánusoknak 20 százalékkal nőtt az esélye a stroke-ra, ezen belül is kifejezetten az úgynevezett vérzéses stroke-ra.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány szerint a vérzéses stroke a stroke-os esetek körülbelül 20%-ában fordul elő, és általban súlyos kimenetelű. Leggyakoribb okai a kezeletlen magas vérnyomás, vagy az agyban lévő erek spontán repedése.

Egyelőre a kutatóknak sem tiszta, hogy pontosan mi lehet az oka a megnövekedett stroke-kockázatnak, de úgy sejtik, hogy a nagyon alacsony koleszterinszint játszhat szerepet benne. Ez már csak azért is jó jelölt, mert ugyanez a szívbetegségek előfordulásának esélyét csökkenti. A szakértők arra figyelmeztetnek azonban, hogy ez egyetlen kutatás eredménye, és bőven van még mit megérteni a témában ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessük: a vegetáriánus étrend megnöveli a stroke kockázatát.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!