Gyümölcs és zöldség - mi a különbség?

Vannak fogalmaink arról, mi a különbség zöldség és gyümölcs között, de pontosan kevesen tudjuk, valóban mi az eltérés.

Csináltam egy kis házi kutatást: gyerekeket és felnőtteket kérdeztem arról, mi a különbség zöldség és gyümölcs között. A felnőttek jellemzően a magot vagy magokat jelölték meg, mint a gyümölcs fő jellemzőjét, a gyerekek pedig azt, hogy a gyümölcs édesebb. És mindkettőben van is valami, de ez még nem teljesen stimmel. Hiszen ismerünk zöldségeket, amelyekben mag van, és vannak olyanok is, amelyek finom édesek. Mi hát a teljes igazság?

A magok

Magja lehet a zöldségnek is, de a fontos különbség az, hogy gyümölcsnek a húsában található a magja, míg a zöldség - legalábbis amit megeszünk - már el sem jut addig, hogy magja teremjen. Gondoljunk csak a répára vagy a salátára: ezeket mind elfogyasztjuk, mielőtt a növény maga felmagzana. A paradicsom és az uborka, a cukkini és más tökfélék egyértelműen gyümölcsök, bár zöldségként kezeljük őket, és ezt már a húsukban található magokból is látjuk, nem beszélve a többi, "igazi" gyümölcsről, a barackról, almáról, málnáról, stb, stb.

Ezek a gyümölcshúsban elhelyezkedő magok úgy alakulnak ki, hogy amikor a hímvirág beporozza a nővirágot, a növény egy kis zigótát rejt el egy magocskában, amelyet a gyümölcshús véd meg a növekedés során. Ez alól a banán az egyetlen kivétel, ugyanis a banánban nincsen mag, ezért nem is azzal szaporodik.

A termés célja és az édesség

Az egyik legfontosabb különbség a gyümölcsök és a zöldségek között az, hogy a növény miért hozza a termését.

A gyümölcs azért édesebb, mert a magas fruktóztartalom az állatokat könnyebben fogyasztásra csábítja. És ha már elfogyasztották a finom gyümölcshúst az emészthetetlen magokkal együtt, akkor annak valahol ki is kell jönnie. S lőn a sok megoldás egyben: szállítás egy távoli helyre, trágyázás ingyen és bérmentve, és akadálymentesített szaporodás.

A zöldségek ezzel szemben több más okból termik terméseiket. Van, amely azért nő nagyra és terebélyesre, például a saláta, mert így jobban tud fotoszintetizálni. Megint mások az energia - vagyis cukor - megőrzésére és raktározására hozzák létre terméseiket, ezek leginkább a gyökérzöldségek, például a zeller, a répafélék vagy a finom, édes cékla. A banán inkább idetartozik, mint - nem nyomdahiba! - fűszernövény (mert valójában csak fás szára van, de nem igazi fa), amely nem magokkal, nem a termésével, hanem önmaga klónjaként szaporodik egy levágott, leesett darab szár vagy ág dugványozásával.

Zöldség gyümölccsel

Nem véletlen, hogy azok a zöldségek, amelyek valójában gyümölcsök, olyan jól használhatók gyümölcsökkel együtt. A paradicsomos gazpacho cseresznyével vagy az avokádókrém mangóval, de még az uborkás limonádé vagy a tökös-mákos rétes is jó példa. Ha nem hiszitek, járjatok utána!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Ennyi mérhetetlen butaságot egy cikkben leírva már régen olvastam. A "gyümölcs" és a "zöldség" szavak nem tudományos kategóriák, mindenki arra használja ?ket, amire akarja, illetve a köznyelvben kialakult normáknak megfelel?en. A köznyelv szerint az uborka, a tök, a paradicsom stb. természetesen zöldség, annak ellenére, hogy ezek mind zárvaterm? növények termései, csakúgy, mint sok, a hétköznapokban "gyümölcs"-nek nevezett étel. De tudományos értelemben vett definíciói ezeknek a fogalmaknak nincsenek, így "hivatalosan helyes" kategória használat sem lehetséges. A saláta természetesen nem a "termését növeli azért", hogy "jobban tudjon fotoszintetizálni", hanem a leveleit. A répa, burgonya stb. föld alatti részei módosult gyökér- vagy szár szövetek, tápanyag raktározására szolgálnak, de nem termések. Ezeknek a növényeknek is van termése, amik ugyanúgy a magok tárolására jönnek létre, csak ezeknek a növényeknek nem a termését esszük meg, hanem más részeit. Tehát nem "Az egyik legfontosabb különbség a gyümölcsök és a zöldségek között az, hogy a növény miért hozza a termését", mert minden növény ugyanazért hozza a termését. A banán vad formájának a termésében természetesen van mag, a banán gyümölcse is ugyanabból az okból - a szaporodás végett - fejl?dik, mint a többi növényé. A banán nemesített változata mag nélküli mutáció, ezt szaporítják a a termeszt?k sarjadzással. Tehát még egyszer és hangsúlyosan: a zöldség és a gyümölcs fogalmának nincs tudományos értelemben vett helyes használata, mert ezek a köznyelvben használatos szavak - el?bbi a "legtöbbször nyersen salátaként, vagy sós ételekben felhasznált növényi részek" utóbbi a "legtöbbször nyersen magában, vagy édes ételekhez felhasznált növényi részek" definíciójának felel meg még leginkább. Az a megállapítás, hogy "A paradicsom és az uborka, a cukkini és más tökfélék egyértelm?en gyümölcsök, bár zöldségként kezeljük ?ket, és ezt már a húsukban található magokból is látjuk" például teljes félrevezetés. Nem egyértelm?en gyümölcsök (mi szerint?), a termésükben található magokból pedig nem látunk semmit (mert minden növény termésében magok vannak). Kérem, ne írjon több cikket.

Artemisz

Xevronixussor, csatlakozom.

fonta

egyetértek veled. a zöldség és a gyümölcs fogalma az én olvasatomban: zöldség az, amit annak hívunk. semmiféle tudományos alapja nincs a kategóriába sorolásnak. simán teszek a reggeli gyümölcslémbe spenótot és sütök a kacsa belsejében hagymát és almát. és a gyümölcslevest kb. olyan édesre csinálom, mint a paradicsomlevest vagy a sárgarépaf?zeléket.

Törölt felhasználó

Inkább utána járok!!!!

csigabika

Csatlakozom Xevronixussor! Annyi kiegészítéssel, hogy termesztési, technológiai okokból van felosztva a kertészet szempontjából. A köznyelvben a lédúsabb, édesebb a gyümölcs. A görögdinnyét a zöldségtermeszt?k nevelik, mert olyan a termesztéstechnológiája. Persze a határok nem egyértelm?ek. Héjasgyümölcs?ek pl.: mandula, dió stb. A cikk rendkívül bosszantó volt! Alapvet? dolgokkal nincs tisztában! Én nem kérem, hogy ne írjon több cikket, csak ne kertészeti témájút.

Törölt felhasználó

Na igen, erre a cikkre igazán felkérhetett volna a szerkeszt?ség egy hozzáért?t, ha már. Pláne ilyen hangzatos cím után - az ember várna valami kompetens személyt?l származó okosságot.

Címlapról ajánljuk

További cikkek