Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csak sült krumplit és chipset evett a tinédzser, 3 év alatt megvakult

Jelenleg is kórházban kezelik azt a 17 éves fiút, aki súlyos látáskárosodást szenvedett az életmódja miatt.

A Nagy-Britanniában élő tinédzser – akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra – étrendje az általános iskola befejezése után lett szélsőségesen egyoldalú: sült krumplin, chipsen néha egy-egy szelet fehér kenyéren illetve sonkán, kolbászon kívül semmit nem evett az elmúlt 3 évben. A fiú válogatóssága mögött saját bevallása szerint az állt, hogy általában az ételek textúrája számára nagyon furcsának tűnik, ezért nem hajlandó a fentieken kívül semmi mást elfogyasztani. 

A szülei először 14 éves korában vitték orvoshoz a fiút, aki akkor fáradtságra panaszkodott. A vizsgálatok során megállapították, hogy B12-vitamin-hiánya van és táplálékkiegészítőt írtak fel neki, azonban sem a tablettákat nem szedte be, sem az étrendi ajánlásokat nem tartotta be. A tini a zöldségeket és a gyümölcsöket teljesen kihagyta az étrendjéből, a szélsőségesen egyoldalú étrend miatt bekövetkezett tápanyaghiány (fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok hiánya) következtében pedig 3 év múlva, folyamatosan romló látása miatt szorult újabb kezelésre. 

Az újabb vizsgálatok során kiderült, hogy súlyos B12- és D-vitamin, illetve szelén- és rézhiánya is van, az ásványi anyagok hiánya pedig már a csontrendszerében is kimutathatóak, látásvesztése pedig olyan mértékű, amely már a vakság kategóriájába esik.

Mit lehetett volna tenni?

Bodon Judit dietetikus szakértőnk véleménye:

Természetesen mindannyiunkban felmerül a kérdés, hogy hogy történhet meg ilyen egy gyerekkel. Az sajnos egyértelmű, hogy – mivel a gyerek még kiskorú – a felelősség ilyenkor a szülőké. És bár a fenti szélsőséges esetek viszonylag ritkák, az biztos, hogy sok szülő itthon sem fordít elég figyelmet a gyerekek kiegyensúlyozott étrendjére. Ha azonban figyelünk a gyerekre, és úgy látjuk, hogy nagyon szélsőségessé válik az étrendje (pl kamaszkorban, a különböző divatdiétáknak köszönhetően ez előfordulhat), akkor konzultáljunk a gyermekorvossal, illetve dietetikussal. Ha a gyermekünk válogatós, akkor is érdemes szakemberhez fordulni, hogy gyerekünk szervezete egészségesen fejlődhessen, és ne alakuljon ki nála tápanyaghiány.

Ezeket olvastad már? 

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!