11 konyhai kütyü az egészségért

11 konyhai eszköz, amivel egyszerűbben készíthetjük el egészséges ételeinket. Nélkülük is lehet élni persze, de használatukkal spórolhatunk némi időt és energiát is!

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás nem csak azon múlik, hogy mit és menyit eszünk, hanem azon is, hogy hogyan készítjük el ételeinket.

Összegyűjtöttem most 11 db konyhai eszközt, ami segít ételeink egészségesebb verziójának elkészítésében.

1. Párolóbetét

Kicsit talán félrevezető a neve ennek az eszköznek, mert amit vele csinálunk, az valójában gőzben főzés, de ez igazából részletkérdés, a lényeg, hogy nagyon hasznos, egyszerűen használható, ma már sok helyen beszerezhető kis eszköz. A párolóbetétet használhatjuk például zöldségek (brokkoli, karfiol, sárgarépa, zöldborsó stb.) gőzben főzésére, ekkor érvényesül legelőnyösebb tulajdonsága, miszerint mivel nem vízben főzzük a nyersanyagokat, ezért nem oldódnak ki belőlük az ásványi anyagok, és hőre érzékeny vitamintartalmuk is csak kisebb mértékben vész el.

A párolóbetétet egy nála nagyobb átmérőjű lábosba helyezzük, öntsünk alá annyi vizet, amennyi még nem ér el a betét aljáig, azaz a nyersanyagok ne legyenek vízben. Az edényt a gőzölés során fedjük le. Figyeljünk oda, ne főzzük szét az alapanyagokat, hagyjuk őket bátran roppanósra. Ha hosszabb ideig készítünk valamit, nézzünk rá rendszeresen és pótoljuk az elforrt vizet, ne égjen oda az edény.

A párolóbetétnek ismert a távol-keleti verziója is, amelyben szintén készíthetünk zöldségételeket, de ázsiai töltött tésztabatyukat, halételeket is.

Bambuszpároló

2. Sütőzacskó

A sütőzacskó egy igazi szupereszköz, készíthetünk vele zöldség-, hús-, halételeket, süthetünk benne burgonyát, de még akár kenyeret is! Ma már gyakorlatilag bármelyik élelmiszerüzletben kapható, több méretben is. Előnye, hogy használatával zsiradék nélkül készíthetünk el ételeket, úgy, hogy ezek élvezeti értéke semmit sem csökken.

A zacskóba bújtassuk a sütésre készre fűszerezett alapanyagokat, ha zárószalaggal rendelkező terméket választottunk, akkor azzal zárjuk le a száját, ha nincs ilyen szalag a csomagban, akkor sütésálló cérnával. A zacskót hegyes késsel pár helyen szurkáljuk meg (ne repesszük ki, csak kis lyukak legyenek!) és süssük meg az ételt!

Olvastad már?

Erre figyelj sütőzacskó használatakor!

3. Olajspray

Az olajspray-vel egészen vékony rétegben tudjuk nyersanyagunk vagy éppen sütőedényünk felszínére juttatni a zsiradékot. Ha nincs otthon ilyen eszközünk, akkor sem kell persze kétségbeesni, a zsiradék vékony rétegben való felviteléhez használhatunk kenőecsetet is.

4. Tapadásmentes edények

A tapadásmentes edények kínálatát éppen az aktuális trend határozza meg általában. Sokáig szárnyaltak a teflon-edények, ma a kerámiabevonatúak a sztárok. A kínálatból válasszunk ízlésünk, elképzeléseink szerint, mindegyik edény alkalmas arra, hogy minimális zsiradékkal (pl. olajspray vagy kenőecset használatával) készítsünk benne ételeket.

5. Salátacentrifuga

Tudom, tudom, elég furán hangzó eszköz, ráadásul talán fennhéjazónak is tűnik. Annak azonban, aki gyakran készít salátát jó szolgálatot tehet, hiszen a levelek megmosása után a redőkben maradó vizet pikkpakk eltávolíthatjuk, és így nem kell konyharuhán szárogatni őket és salátánk sem fog a bennmaradó víztől összeesni.

Salátacentrifuga

6. Nyárs

Lehet fából vagy fémből, a nyársak (most nem kerti szalonnasütő nyársakra gondolok elsősorban) segítségével színes, változatos, hús-zöldség-gyümölcs-sajt kombinációkat készíthetünk szintén nagyon kevés zsiradékkal vagy akár zsiradék nélkül is, sütőben, grillserpenyőben, vagy ha van, akkor grillsütőben.

7. Szeletelő, aprító

A salátacentrifugához hasonlóan egy jó szeletelő, aprító nagy segítség azok számára, akik gyakran készítenek salátákat friss zöldségekből. Egy káposzta, egy adag sárgarépa, kígyóuborka szeletelési idejét jelentősen lerövidíti egy szeletelőgép, ráadásul garantált az egyforma méret. Persze az sem baj, ha valaki rusztikusan szereti és nem a szimmetria híve, és ha elég ügyesek (és türelmesek) vagyunk és tudunk vigyázni az ujjbegyünkre, körmünkre, akkor egy hagyományos kézi reszelő, uborkagyalu is megfelel a cél érdekében.

8. Konyhai mérleg

Lehetőleg gramm pontosságig mérő digitális, és ha rám hallgattok, akkor hagyományos ceruzaelemmel (/mini-) működőt vesztek, mert ha lemerül, macerás állandóan a gombelemek után kajtatni, ceruzaelemet meg bárhol lehet kapni. Tapasztalatból mondom.

Én személy szerint konyhai mérleg függő vagyok, ezt tanúsíthatják a kollégáim és a férjem is, mindent mérek. Persze ez szakmai ártalom, egy átlagos háztartásvezetőtől ezt nem várom el, de amellett, hogy egyes ételek készítéséhez szükséges a mérleg használata, jó szolgálatot tesz abban is, hogy megtanuljuk például a nekünk "járó" adagnagyságot, egyes alapanyagok hétköznapi mennyiségének súlyát (pl. 1 db sárgarépa, 1 db csirkecomb, 1 evőkanál cukor stb.) és így egy kis energiabefektetéssel megtanuljuk ezen mennyiségek kalória- és tápanyagtartalmát.

9. Gyümölcscentrifuga

Segítségükkel kiváló vitamin-, ásványi anyag- és antioxidáns-bombákat készíthetünk bármelyik szezonban, de készüljünk fel a préselés utáni tisztítás macerájára. Használjunk változatosan gyümölcsöket és zöldségeket!

10. Jól záródó, hűthető tárolódobozok

Az alapanyagok frissen tartására, a maradék ételek megőrzésére érdemes jól záródó, a fagyasztást is tűrő dobozokat beszerezni.

11. Botmixer szett

Aprít, turmixol, kever, felver, habosít, pépesít - igazi nélkülözhetetlen készülék krém- vagy pürélevesekhez, főzelékekhez, gyümölcsös turmixokhoz, shakekhez, smoothiekhoz.

Ha jó szettet választunk, egyúttal beszerezhetjük az aprító-szeletelő eszközünket is!

A fenti eszközöket beszerezheted webshopunkban is!

(fotó: flickr/Kool Cats Photography)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Almás sütemények karácsonyra

Egy finom almás sütemény karácskor is megállja a helyét, szóval mindenképpen készítsünk egy tepsivel, hogy a család apraja-nagyja örüljön.