Süssünk-főzzünk magabiztosan! – Kisokos a konyhai mértékegységek útvesztőjéhez

Míg a főzésnél általában megússzuk, ha nem pontos arányokkal dolgozunk, sütésnél nagyon pórul járhatunk, ha könnyelműen méregetünk. Mivel egyre több külföldi receptet böngészünk az interneten, amelyek adott esetben nem a metrikus rendszer mértékegységeit használják, összeszedtük, mire kell odafigyelni az átváltásoknál.

Közelítsük meg praktikus szempontból a kérdést! Ha mértékegységekről van szó, lapvetően két dolgot mérhetünk: űrmértéket (azaz térfogatot) vagy tömeget (tehát súlyt).

A külföldi receptekben meghatározott mértékegységek igencsak furcsának tűnnek nekünk, magyaroknak

Űrmérték – a mérőpoharak és a mérőkanalak világa

Az amerikai recepteknél ez a standard, ha tetszik, ha nem. Gallon, pint, csésze, evőkanál, teáskanál, folyadékuncia – ezek a leggyakoribb mértékegységek. Jobb híján használhat az ember egy szimpla bögrét is, de a hivatalos "cup" az a mérőpoharat jelenti. Ez már itthon is könnyen beszerezhető, sok helyen árusítanak ilyen poharakat. A mérőpohár mellett a különféle méretű mérőkanalak is fontos kellékek.

Lássuk az amerikai űrmérték átváltásait:

Persze túl egyszerű lenne, ha csupán ennyi lenne az egész. Ugyanis míg az amerikaiaknál 1 mérőpohár kb. 240 ml, addig Nagy-Britanniában, Ausztráliában és például Új-Zélandon egy mérőpohár 284 millilitert tesz ki. Ezért is jobb, ha mérőpoharat használunk, mert így tényleg biztosra mehetünk.

Nem mindegy, mekkora edényeket használunk!

Száraz hozzávalók – nem mindegy, hogy lisztről vagy mézről beszélünk

Az űrmérték alapú mérés részben azért is tud pontatlan eredményt hozni, mert a körülményektől függően eltérhet az alapanyagok sűrűsége. Itt nem csak a száraz és folyékony alapanyagokra gondolunk, hanem arra is, hogy egy mérőpohárnyi liszt simán nyomhat többet, ha előtte a mérőkanalunkkal módszeresen lenyomkodjuk, ezáltal sűrítjük a „lisztrészecskéket”. A tanulság? Olvassuk el a receptünket, és ügyeljünk arra, hogyan mérjük a száraz alapanyagokat, hogy elkerüljük a pontatlanságot!

Íme pár példa arra, hogy mennyire nem mindegy, mit is mérünk:

Tömegmérték: a számunkra otthonos terep

A tömegmérték nem szorul magyarázatra, mert nálunk ez az őshonos módszer. Kulturális háttértől függően nem biztos, hogy mindenki egyetért velünk, de én is személy szerint ezt preferálom, mert sokkal kiszámíthatóbb és pontosabb, ráadásul nincs szükségünk különféle mérőedényekre és -kanalakra, csak egy jó digitális mérlegre.

Csak ne felejtsük el letárazni, ha rárakunk egy edényt!

Uncia és folyadékuncia: mi a különbség?

Gyakran találkozhatunk ezekkel is, szóval röviden tegyünk különbséget közöttük. Bármennyi hasonló is a nevük, két különböző mértéket takarnak. Az uncia ugyanis tömegmérték (főleg szárazanyagok mérésére), a folyadékuncia pedig űrmérték (mint beszédes neve mutatja, folyadékok mérésére). Alapvetően nagyjából hasonló tömeget takarnak, azonban a folyadékuncia kicsit többet nyom a folyadékok sűrűsége miatt.

Reméljük, hogy a fentiek segítenek a külföldi receptek kibogarászásában!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a konyhai praktikák is érdekelhetnek:

Forrásaink voltak. , Címlap

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...