Vajpuha, fűszeres-húsos batyukat hajtogattunk purimra – forró levesben az igazi!

A zsidó vallás egyik jeles ünnepe a purim, amivel a zsidóság perzsa uralom alatti megmenekülésére emlékeznek. Idén március 16-17-re esik, egyik jellegzetes fogása pedig a háromszögletű formában készített töltött batyu, a kreplach.

Hámán a perzsa király, Ahasvérus (feltehetően I. Xerxész) kegyeltje volt, aki, miután összeveszett Mordechájjal, Eszter királyné zsidó származású nagybátyjával, dühében az egész zsidó népet el akarta pusztítani. Meggyőzte az uralkodót, hogy adjon parancsot a népirtásra, azonban miután Eszter bevallotta származását férjének, a király a korábbi rendelkezését eltörölve a zsidóság helyett azok ellenségeinek meggyilkolására adott parancsot – köztük Hámánéra.

Ízletes tésztabatyuk forró levesben - ez a kreplach! Pontos recept ITT

A legenda szerint Hámán háromszögletű kalapot hordott, innen ered a háromszög alakú ételek purimi fogyasztásának hagyománya.

A legismertebb ilyen a lekvárral töltött aprósütemény, a hámántáska – ezt tavaly készítettük el, és akkor írtunk is róla.

További isteni zsidó fogások purimra vagy ráérős hétvégékre:

A kreplach ezzel szemben mindenféle formában és töltelékkel készülhet, purimkor azonban háromszögletűre formázzák. A leggyakrabban darált hússal vagy burgonyával töltik meg, és forró zöldség- vagy húslevesben tálalják, de édességként is készítik, például túróval töltve. Ha kóser módon készítitek, akkor ügyeljetek rá, hogy a hús véletlenül se érintkezzen tejtermékkel, disznóhúst pedig semmiképp se használjatok.

Bár pepecselősnek tűnik kreplach-ot készíteni, valójában igen egyszerű folyamat. A tésztája egy egyszerű tojásos tészta, amit némi pihentetés után mindenféle gép nélkül is tökéletesen ki tudunk nyújtani. A töltelék egyetlen titka a megfelelő fűszerezés, szerintünk egy kanálka za'atar tökéletesen passzol a húshoz. Hajtogatni és főzni pedig már igazán gyerekjáték, na de lássuk, hogyan készül pontosan a kreplach!

A kreplach pontos receptjét IDE kattintva éritek el

Hozzávalók:

liszt, tojás, víz, só, hagyma, fokhagyma, olívaolaj, darált hús, bors, fűszerek, üres leves

Így készül  csodás, fűszeres kreplach:

A tészta hozzávalóit késes aprítóban kb. 1 perc alatt összedolgozzuk (vagy hagyományos módon, kézzel összegyúrjuk). Az összeállt tésztát folpackba csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük.

Közben a finomra aprított vörös- és fokhagymát alaposan megpároljuk egy kevés olajon. A kész hagymát és a darált (marha)húst egy keverőtálba tesszük, majd ízlés szerint fűszerezzük (mi egy kanál za’atar keveréket tettünk bele), és sózzuk-borsozzuk. Alaposan összedolgozzuk a húsmasszát, majd félretesszük, amíg a tésztát kinyújtjuk.

Az alapanyagok és a főzésre kész batyuk - alig pár dolog kell csak a kreplach elkészítéséhez. Recept ITT

A pihentetett tésztát félbevágjuk, majd enyhén belisztezett felületen 1,5-2 mm vékonyra nyújtjuk, és négyzetekre vágjuk. A tésztanégyzetek két-két oldalát L-alakban lekenjük tojással, majd a közepükre helyezünk 1-1 kanálnyi hústölteléket. A tésztát félbehajtjuk úgy, hogy háromszöget formázzon, majd a két oldalát összecsippentjük. Érdemes villával is eldolgozni a batyuk szélét, hogy a töltelék biztosan bent maradjon

A kész tésztabatyukat egy nagy lábasnyi forrásban lévő vízbe dobjuk, és 15-20 perc alatt készre főzzük. A kifőtt tésztát forró, üres zöldség- vagy húslevessel leöntve tálaljuk.

Nézd meg videón is, hogyan készülnek a húsos batyuk:

A kreplach teljes receptjéért kattints ide, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További izgalmas gasztrocikkek erre:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Címlapról ajánljuk

További cikkek