Vajpuha, fűszeres-húsos batyukat hajtogattunk purimra – forró levesben az igazi!

A zsidó vallás egyik jeles ünnepe a purim, amivel a zsidóság perzsa uralom alatti megmenekülésére emlékeznek. Idén március 16-17-re esik, egyik jellegzetes fogása pedig a háromszögletű formában készített töltött batyu, a kreplach.

Hámán a perzsa király, Ahasvérus (feltehetően I. Xerxész) kegyeltje volt, aki, miután összeveszett Mordechájjal, Eszter királyné zsidó származású nagybátyjával, dühében az egész zsidó népet el akarta pusztítani. Meggyőzte az uralkodót, hogy adjon parancsot a népirtásra, azonban miután Eszter bevallotta származását férjének, a király a korábbi rendelkezését eltörölve a zsidóság helyett azok ellenségeinek meggyilkolására adott parancsot – köztük Hámánéra.

Ízletes tésztabatyuk forró levesben - ez a kreplach! Pontos recept ITT

A legenda szerint Hámán háromszögletű kalapot hordott, innen ered a háromszög alakú ételek purimi fogyasztásának hagyománya.

A legismertebb ilyen a lekvárral töltött aprósütemény, a hámántáska – ezt tavaly készítettük el, és akkor írtunk is róla.

További isteni zsidó fogások purimra vagy ráérős hétvégékre:

A kreplach ezzel szemben mindenféle formában és töltelékkel készülhet, purimkor azonban háromszögletűre formázzák. A leggyakrabban darált hússal vagy burgonyával töltik meg, és forró zöldség- vagy húslevesben tálalják, de édességként is készítik, például túróval töltve. Ha kóser módon készítitek, akkor ügyeljetek rá, hogy a hús véletlenül se érintkezzen tejtermékkel, disznóhúst pedig semmiképp se használjatok.

Bár pepecselősnek tűnik kreplach-ot készíteni, valójában igen egyszerű folyamat. A tésztája egy egyszerű tojásos tészta, amit némi pihentetés után mindenféle gép nélkül is tökéletesen ki tudunk nyújtani. A töltelék egyetlen titka a megfelelő fűszerezés, szerintünk egy kanálka za'atar tökéletesen passzol a húshoz. Hajtogatni és főzni pedig már igazán gyerekjáték, na de lássuk, hogyan készül pontosan a kreplach!

A kreplach pontos receptjét IDE kattintva éritek el

Hozzávalók:

liszt, tojás, víz, só, hagyma, fokhagyma, olívaolaj, darált hús, bors, fűszerek, üres leves

Így készül  csodás, fűszeres kreplach:

A tészta hozzávalóit késes aprítóban kb. 1 perc alatt összedolgozzuk (vagy hagyományos módon, kézzel összegyúrjuk). Az összeállt tésztát folpackba csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük.

Közben a finomra aprított vörös- és fokhagymát alaposan megpároljuk egy kevés olajon. A kész hagymát és a darált (marha)húst egy keverőtálba tesszük, majd ízlés szerint fűszerezzük (mi egy kanál za’atar keveréket tettünk bele), és sózzuk-borsozzuk. Alaposan összedolgozzuk a húsmasszát, majd félretesszük, amíg a tésztát kinyújtjuk.

Az alapanyagok és a főzésre kész batyuk - alig pár dolog kell csak a kreplach elkészítéséhez. Recept ITT

A pihentetett tésztát félbevágjuk, majd enyhén belisztezett felületen 1,5-2 mm vékonyra nyújtjuk, és négyzetekre vágjuk. A tésztanégyzetek két-két oldalát L-alakban lekenjük tojással, majd a közepükre helyezünk 1-1 kanálnyi hústölteléket. A tésztát félbehajtjuk úgy, hogy háromszöget formázzon, majd a két oldalát összecsippentjük. Érdemes villával is eldolgozni a batyuk szélét, hogy a töltelék biztosan bent maradjon

A kész tésztabatyukat egy nagy lábasnyi forrásban lévő vízbe dobjuk, és 15-20 perc alatt készre főzzük. A kifőtt tésztát forró, üres zöldség- vagy húslevessel leöntve tálaljuk.

Nézd meg videón is, hogyan készülnek a húsos batyuk:

A kreplach teljes receptjéért kattints ide, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További izgalmas gasztrocikkek erre:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...