Huevos rancheros – a farmerek tojása, a villásreggelik sztárja

Ha annyira rajongtok a mexikói ízekért, mint mi, ezt az egyszerű tojásreggelit egyszerűen nem hagyhatjátok ki! Beugró receptnek is szuper, mert még azok is garantáltan el tudják készíteni, akik eddig nem mertek nekiállni otthon mexikói fogásnak.

Shakshuka, tojássaláta, tamagoyaki, skót tojás, Eggs Benedict, krumplitortilla – minden országnak megvannak a jellegzetes tojásételei. Ezeket jellemzően reggelire szokás fogyasztani, de késő délelőtt se rossz kiadós brunch-ot csapni belőlük. A mexikói konyha legismertebb tojásos étele a farmerek tojása, azaz a huevos rancheros.

A mexikói farmerek tojása a mi új kedvenc tojásreggelink, pontos receptet IDE kattintva találtok hozzá

A recept neve onnan ered, hogy hagyományosan a vidéki farmerek fogyasztották reggelire vagy tízóraira ezt a kiadós tojásos fogást. Eredetileg egy-egy tükörtojás és pico de gallo került csak a pirított kukoricatortillákra, de ma már gyakran gazdagítják sültbabpürével, avokádóval, főtt rizzsel, de akár sajttal is. 

A mi verziónk hagyományőrző módon kukoricatortillán alapul, amire a tojás és a pico de gallo mellett egy gyors sültbabpürét és egy még szuperebb sült salsaszószt is készítettünk.

Utóbbit egyébként érdemes nagyobb mennyiségben is készíteni, mert mártogatósokba, nachos-hoz, tésztákra, vagy gyakorlatilag bármihez tökéletes. Ráadásul pofonegyszerűen készül: a hozzávalókat turmixgépben összedaráljuk, majd a levét elfőzve besűrítjük. Meg fogjátok még köszönni nekünk ezt a praktikus szószt, az biztos!

A huevos rancheros pontos receptjét ITT éritek el

Hozzávalók:

lilahagyma, konzerv vörösbab, olaj, só, bors, római kömény, lime, aprított paradicsom, jalapeno, fokhagyma, oregánó, koriander, tortillalap, tojás

Elkészítés:

A sülbabpüréhez egy-két kanál kókuszolajat felhevítünk, rádobunk fél fej finomra aprított lilahagymát. Sózzuk-borsozzuk, teljesen puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett, főtt vörösbabot. Ízlés szerint megsózzuk római köménnyel, majd folyamatosan kevergetve főzzük 10-15 percet. A kész babot, levesszük a tűzről, ráfacsarjuk egy fél lime levét, majd alaposan szétnyomjuk a fakanál vagy spatula fejével.

A főtt salsaszósz pár marék paradicsomot, fél lilahagymát, fél jalapenót, pár gerezd fokhagymát, minimális olajat és a fűszereket turmixgépbe tesszük, majd amennyire lehet, simára turmixoljuk.

Az összeaprított salsát ezután egy kis nyeles lábasba tesszük, és gyakran megkeverve, közepes lángon addig főzzük, amíg kb. a 2/3-ára sűrűsödik. 

Mosolygós tükörtojás, roppanós pico de galló, fűszeres salsa és krémes babpüré – ez mind a huevos rancheros

A pico de gallóhoz a paradicsomot, a jalapenót, a lilahagymát és a koriandert finomra aprítjuk, és egy keverőtálba tesszük. Ráfacsarjuk egy fél lime levét, majd fűszerezzük, és alaposan összeforgatjuk.

Jöhet az összeállítás, ehhez először a tortillákat megspricceljük kevés vízzel, majd forró serpenyőben lepirítjuk mindkét oldalukat. Amikor ezzel megvagyunk, kevés olajon megsütjük a tojásokat. Végül a sült tortillákat megkenjük a babpürével, rákanalazzuk a sült salsát és a pico de gallót, majd rátesszük a tojásokat is. Megszórjuk frissen aprított korianderrel, és azon melegében fogyasztjuk.

Recept és fotók: Rosanics Petra

A huevos rancheros teljes receptjét ide kattintva találod meg a teljes receptjét. Mentsd el későbbre, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több nem hétköznapi recept itt:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...