Huevos rancheros – a farmerek tojása, a villásreggelik sztárja

Ha annyira rajongtok a mexikói ízekért, mint mi, ezt az egyszerű tojásreggelit egyszerűen nem hagyhatjátok ki! Beugró receptnek is szuper, mert még azok is garantáltan el tudják készíteni, akik eddig nem mertek nekiállni otthon mexikói fogásnak.

Shakshuka, tojássaláta, tamagoyaki, skót tojás, Eggs Benedict, krumplitortilla – minden országnak megvannak a jellegzetes tojásételei. Ezeket jellemzően reggelire szokás fogyasztani, de késő délelőtt se rossz kiadós brunch-ot csapni belőlük. A mexikói konyha legismertebb tojásos étele a farmerek tojása, azaz a huevos rancheros.

A mexikói farmerek tojása a mi új kedvenc tojásreggelink, pontos receptet IDE kattintva találtok hozzá

A recept neve onnan ered, hogy hagyományosan a vidéki farmerek fogyasztották reggelire vagy tízóraira ezt a kiadós tojásos fogást. Eredetileg egy-egy tükörtojás és pico de gallo került csak a pirított kukoricatortillákra, de ma már gyakran gazdagítják sültbabpürével, avokádóval, főtt rizzsel, de akár sajttal is. 

A mi verziónk hagyományőrző módon kukoricatortillán alapul, amire a tojás és a pico de gallo mellett egy gyors sültbabpürét és egy még szuperebb sült salsaszószt is készítettünk.

Utóbbit egyébként érdemes nagyobb mennyiségben is készíteni, mert mártogatósokba, nachos-hoz, tésztákra, vagy gyakorlatilag bármihez tökéletes. Ráadásul pofonegyszerűen készül: a hozzávalókat turmixgépben összedaráljuk, majd a levét elfőzve besűrítjük. Meg fogjátok még köszönni nekünk ezt a praktikus szószt, az biztos!

A huevos rancheros pontos receptjét ITT éritek el

Hozzávalók:

lilahagyma, konzerv vörösbab, olaj, só, bors, római kömény, lime, aprított paradicsom, jalapeno, fokhagyma, oregánó, koriander, tortillalap, tojás

Elkészítés:

A sülbabpüréhez egy-két kanál kókuszolajat felhevítünk, rádobunk fél fej finomra aprított lilahagymát. Sózzuk-borsozzuk, teljesen puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett, főtt vörösbabot. Ízlés szerint megsózzuk római köménnyel, majd folyamatosan kevergetve főzzük 10-15 percet. A kész babot, levesszük a tűzről, ráfacsarjuk egy fél lime levét, majd alaposan szétnyomjuk a fakanál vagy spatula fejével.

A főtt salsaszósz pár marék paradicsomot, fél lilahagymát, fél jalapenót, pár gerezd fokhagymát, minimális olajat és a fűszereket turmixgépbe tesszük, majd amennyire lehet, simára turmixoljuk.

Az összeaprított salsát ezután egy kis nyeles lábasba tesszük, és gyakran megkeverve, közepes lángon addig főzzük, amíg kb. a 2/3-ára sűrűsödik. 

Mosolygós tükörtojás, roppanós pico de galló, fűszeres salsa és krémes babpüré – ez mind a huevos rancheros

A pico de gallóhoz a paradicsomot, a jalapenót, a lilahagymát és a koriandert finomra aprítjuk, és egy keverőtálba tesszük. Ráfacsarjuk egy fél lime levét, majd fűszerezzük, és alaposan összeforgatjuk.

Jöhet az összeállítás, ehhez először a tortillákat megspricceljük kevés vízzel, majd forró serpenyőben lepirítjuk mindkét oldalukat. Amikor ezzel megvagyunk, kevés olajon megsütjük a tojásokat. Végül a sült tortillákat megkenjük a babpürével, rákanalazzuk a sült salsát és a pico de gallót, majd rátesszük a tojásokat is. Megszórjuk frissen aprított korianderrel, és azon melegében fogyasztjuk.

Recept és fotók: Rosanics Petra

A huevos rancheros teljes receptjét ide kattintva találod meg a teljes receptjét. Mentsd el későbbre, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több nem hétköznapi recept itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek