Shakshuka, tojássaláta, tamagoyaki, skót tojás, Eggs Benedict, krumplitortilla – minden országnak megvannak a jellegzetes tojásételei. Ezeket jellemzően reggelire szokás fogyasztani, de késő délelőtt se rossz kiadós brunch-ot csapni belőlük. A mexikói konyha legismertebb tojásos étele a farmerek tojása, azaz a huevos rancheros.
A recept neve onnan ered, hogy hagyományosan a vidéki farmerek fogyasztották reggelire vagy tízóraira ezt a kiadós tojásos fogást. Eredetileg egy-egy tükörtojás és pico de gallo került csak a pirított kukoricatortillákra, de ma már gyakran gazdagítják sültbabpürével, avokádóval, főtt rizzsel, de akár sajttal is.
A mi verziónk hagyományőrző módon kukoricatortillán alapul, amire a tojás és a pico de gallo mellett egy gyors sültbabpürét és egy még szuperebb sült salsaszószt is készítettünk.
Utóbbit egyébként érdemes nagyobb mennyiségben is készíteni, mert mártogatósokba, nachos-hoz, tésztákra, vagy gyakorlatilag bármihez tökéletes. Ráadásul pofonegyszerűen készül: a hozzávalókat turmixgépben összedaráljuk, majd a levét elfőzve besűrítjük. Meg fogjátok még köszönni nekünk ezt a praktikus szószt, az biztos!
Hozzávalók:
lilahagyma, konzerv vörösbab, olaj, só, bors, római kömény, lime, aprított paradicsom, jalapeno, fokhagyma, oregánó, koriander, tortillalap, tojás
Elkészítés:
A sülbabpüréhez egy-két kanál kókuszolajat felhevítünk, rádobunk fél fej finomra aprított lilahagymát. Sózzuk-borsozzuk, teljesen puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett, főtt vörösbabot. Ízlés szerint megsózzuk római köménnyel, majd folyamatosan kevergetve főzzük 10-15 percet. A kész babot, levesszük a tűzről, ráfacsarjuk egy fél lime levét, majd alaposan szétnyomjuk a fakanál vagy spatula fejével.
A főtt salsaszósz pár marék paradicsomot, fél lilahagymát, fél jalapenót, pár gerezd fokhagymát, minimális olajat és a fűszereket turmixgépbe tesszük, majd amennyire lehet, simára turmixoljuk.
Az összeaprított salsát ezután egy kis nyeles lábasba tesszük, és gyakran megkeverve, közepes lángon addig főzzük, amíg kb. a 2/3-ára sűrűsödik.
A pico de gallóhoz a paradicsomot, a jalapenót, a lilahagymát és a koriandert finomra aprítjuk, és egy keverőtálba tesszük. Ráfacsarjuk egy fél lime levét, majd fűszerezzük, és alaposan összeforgatjuk.
Jöhet az összeállítás, ehhez először a tortillákat megspricceljük kevés vízzel, majd forró serpenyőben lepirítjuk mindkét oldalukat. Amikor ezzel megvagyunk, kevés olajon megsütjük a tojásokat. Végül a sült tortillákat megkenjük a babpürével, rákanalazzuk a sült salsát és a pico de gallót, majd rátesszük a tojásokat is. Megszórjuk frissen aprított korianderrel, és azon melegében fogyasztjuk.
Recept és fotók: Rosanics Petra
A huevos rancheros teljes receptjét ide kattintva találod meg a teljes receptjét. Mentsd el későbbre, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több nem hétköznapi recept itt: