Kínai édes-savanyú csirke, az olcsó büfés verzió nagytestvére

Ha csíped a „nyugatiasított" kínai fogásokat, és gyakran kívánod meg a büfés, egyszerre édes és savanyú csirkét, akkor vegyél egy nagy levegőt, és készítsd el magad: semennyi időbe sem telik, és legalább tudod, mi kerül bele. Pikáns fogás az ellentétek kedvelőinek!

Az édes-savanyú csirke egy igazán klasszikus, bár erőteljesen az európai ízlésre szabott kínai étel, amelyet a legtöbben félnek otthon megfőzni, ezért a nem túl biztató bolti szószos verzióját választják. Pedig sokkal könnyebb elkészíteni, mint gondolnánk.

Ha csipázod a pikáns, egyszerre édes és sós, ellentétes ízérzeteket szimultán beindító fogásokat, melyek túlmutatnak a krumplifőzelék-csirkepörkölt-rakott krumpli (amúgy imádott) hármasán, vagy csak szimplán megfőznéd otthon a kedvenc büfés fogásodat, akkor ezt a receptet próbáld ki, Flóra nem téved! Hétköznapra és hétvégére is pazar lesz.

A mi édes-savanyú csirkénk roppanós és édes ananásszal valamint friss, színes zöldségekkel készül, és látványra sem utolsó….festeni sem lehetne szebbet!

Érdemes csirkecombfilét választani hozzá, mert sokkal szaftosabb és gazdagabb az íze.

A szósz hozzá pikáns és masszív – a kissé szélsőségesebb ízvilágot kedvelők tényleg imádni fogják!

Hozzávalók:

csirkecomb (filé), ketchup, almaecet, szójaszósz, chiliszósz, méz, fokhagyma, étkezési keményítő, napraforgóolaj, fehér hagyma, piros kaliforniai paprika, ananász, újhagyma, brokkoli, sárgarépa, só, bors, víz, rizs. Pontos recept itt!

Elkészítés:

Első körben összekeverjük az édes-savanyú szósz alapanyagait: a ketchuphoz adjuk a chiliszószt, az ecetet, a szójaszószt, a mézet, a reszelt fokhagymát, 2 nagy kanál étkezési keményítőt, egy csipet sót és vizet. Alaposan elkeverjük, és félretesszük.

A csirkecombfiléket kis falatnyi kockákra vágjuk, és 1 evőkanál olajjal, ízlés szerint sóval, borssal és a maradék étkezési keményítővel átforgatjuk.

Wokban vagy egy nagy serpenyőben felhevítjük a maradék olajat, hozzáadjuk a csirkedarabokat, majd alaposan lepirítjuk. Kivesszük, és félretesszük.

Ugyanebben az olajban, amiben a csirkéket sütöttük, átpirítjuk a tetszőlegesen feldarabolt zöldségeket: a sárgarépát, brokkolit, hagymát, kaliforniai paprikát. Mehet hozzá az ananász is.

Éppen csak annyira puhuljanak meg, hogy még ressek maradjanak. Mehet vissza bele a lepirított csirkehús, majd jöhet rá a kikevert édes-savanyú mártás. Gyorsan átforgatjuk, és hagyjuk kicsit rotyogni, hogy a keményítő kifőjön

Az elkészült ételt főtt rizzsel tálaljuk, és a tetejét megszórjuk az újhagyma felaprított zöldjével.

Nézd meg, Flóra hogy készítette el:

Recept, videó és fotók: Gerzsenyi Flóra

A 'kínai édes-savanyú csirke párolt rizzsel' teljes receptjét ide kattintva találod meg a teljes receptjét. Mentsd el későbbre, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több nem hétköznapi recept itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek