Nem mindegy, mikor adod a piskótához az ízesítőket: így lesznek a legfinomabbak

A különböző piskóták és sütemények akkor sikerülnek tényleg jól, ha mind állagban, mind ízben nagyot tudnak mutatni. Ez utóbbihoz nagyban hozzájárul, a keverés melyik pontján adjuk az ízesítőket a masszába. Nézzünk rá erre egy kicsit!

Amikor egy kisült piskóta mélyen vaníliás, frissítően citromos vagy komfortosan fahéjas, az általában nem a véletlen műve. A végső aromáért meg kell dolgoznunk a massza bekeverése során, szem előtt tartva, hogy minden ízesítő más tulajdonságokkal rendelkezik és más környezetben oldódik fel a legkönnyebben. Ez utóbbi azért is kiemelten fontos, mert sokkal intenzívebb és egységesebb aromát érhetünk el süteményeinknél, ha az egyes ízesítőket a megfelelő pillanatban adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz.

Női kéz citromhéjat reszel a süteménymasszás tálba
Nem mindegy, mikor adod a piskótához az ízesítőket

Különböző vaníliák

Édességeknél a leggyakrabban használt ízesítő egészen biztosan a vanília: ezt különböző formákban használjuk muffinoktól kezdve tortákon át pitékig és krémekig. Így adjuk a többi hozzávalóhoz:

  • Vaníliás cukor: a kristály- vagy porcukorral együtt keverjük el a zsiradékkal vagy tojással.
  • Vaníliaaroma: a nedves hozzávalókkal (pl. tej, joghurt, kávé) keverjük el és így adjuk a szárazakhoz.
  • Vaníliarúd: a rúd magjait kaparjuk ki, majd vagy cukorral morzsoljuk el vagy a recept által kért, fellangyosított folyadékban (tej, kávé, gyümölcslé) oldjuk fel.

Friss citrusok héja

Szintén sok desszertbe kerülhet citrom-, narancs- vagy limehéj, amelyből akár már egy kevés is képes frissítő, üde aromát adni bármilyen sült, főzött vagy hideg édességnek. Azonban még ennél is erőteljesebb ízt érhetünk el, ha a frissen reszelt citrusok héját 3-5 perc alatt összemorzsoljuk a receptben használt kristálycukorral.

A cukor vízelvonó hatását kiváltva előhívja a gyümölcshéjból a benne lévő illóolajokat, amelyek így határozottabban jelennek meg a bekevert masszában, krémben.

Száraz fűszerek

Fahéj, szegűszeg, kardamom vagy más szárított, őrölt fűszerek használatakor azokat a liszthez (és egyéb száraz alapanyagokhoz) adjuk hozzá. Érdemes a fűszert, sütőport és sót alaposan elkeverni a liszttel, majd az egészet átszitálva hozzáadni a nedves alaphoz, ezzel biztosítva, hogy a sütemény tésztájában ne maradjanak csomók és az egész massza mind ízben, mind állagban minél egységesebb legyen.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a hasznos konyhai tippeket is érdemes ellesni:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek