Amikor egy kisült piskóta mélyen vaníliás, frissítően citromos vagy komfortosan fahéjas, az általában nem a véletlen műve. A végső aromáért meg kell dolgoznunk a massza bekeverése során, szem előtt tartva, hogy minden ízesítő más tulajdonságokkal rendelkezik és más környezetben oldódik fel a legkönnyebben. Ez utóbbi azért is kiemelten fontos, mert sokkal intenzívebb és egységesebb aromát érhetünk el süteményeinknél, ha az egyes ízesítőket a megfelelő pillanatban adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz.
Különböző vaníliák
Édességeknél a leggyakrabban használt ízesítő egészen biztosan a vanília: ezt különböző formákban használjuk muffinoktól kezdve tortákon át pitékig és krémekig. Így adjuk a többi hozzávalóhoz:
- Vaníliás cukor: a kristály- vagy porcukorral együtt keverjük el a zsiradékkal vagy tojással.
- Vaníliaaroma: a nedves hozzávalókkal (pl. tej, joghurt, kávé) keverjük el és így adjuk a szárazakhoz.
- Vaníliarúd: a rúd magjait kaparjuk ki, majd vagy cukorral morzsoljuk el vagy a recept által kért, fellangyosított folyadékban (tej, kávé, gyümölcslé) oldjuk fel.
Friss citrusok héja
Szintén sok desszertbe kerülhet citrom-, narancs- vagy limehéj, amelyből akár már egy kevés is képes frissítő, üde aromát adni bármilyen sült, főzött vagy hideg édességnek. Azonban még ennél is erőteljesebb ízt érhetünk el, ha a frissen reszelt citrusok héját 3-5 perc alatt összemorzsoljuk a receptben használt kristálycukorral.
A cukor vízelvonó hatását kiváltva előhívja a gyümölcshéjból a benne lévő illóolajokat, amelyek így határozottabban jelennek meg a bekevert masszában, krémben.
Száraz fűszerek
Fahéj, szegűszeg, kardamom vagy más szárított, őrölt fűszerek használatakor azokat a liszthez (és egyéb száraz alapanyagokhoz) adjuk hozzá. Érdemes a fűszert, sütőport és sót alaposan elkeverni a liszttel, majd az egészet átszitálva hozzáadni a nedves alaphoz, ezzel biztosítva, hogy a sütemény tésztájában ne maradjanak csomók és az egész massza mind ízben, mind állagban minél egységesebb legyen.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a hasznos konyhai tippeket is érdemes ellesni: