Ha eljön a tavasz, megújul a természet és megújulnak egyes zöldségeink is: a földből frissen kihalászott újburgonya szemei például olyan hatást keltenek, mintha semmi közük nem lenne a tél ráncos, keményítővel telepakolt, hatalmas krumpligumóihoz. Persze az élet körforgásában végül öregkrumpli lesz minden szem újburgonyából, de mielőtt ez megtörténne, felhasználhatjuk a friss zöldséget egy sor kreatív tavaszi recepthez. A kérdés csak az, hogy milyenekhez...
Mi a különbség az újburgonya és az öregkrumpli között?
Valahol jogos, hogy létezik a megkülönböztetés receptszinten, ugyanis a fiatal és öreg burgonyák tényleg más tulajdonságokkal rendelkeznek, ennek következtében pedig máshogy viselkednek sütés, főzés közben.
Az első és legnagyobb eltérés, hogy az újkrumpli (friss zöldség lévén) több nedvességet tartalmaz.
Amellett, hogy ez befolyásolja a főtt krumpli állagát, vizesebbé teszi a belőle főzött ragukat és nehezebbé teszi a zöldség ropogósra sütését is. A ropogós állagot a keményítő köztudottan elősegíti, a magasabb nedvességtartalom azonban kevésbé koncentrálttá teszi a gumókban lévő anyagot, illetve a nagymértékű párolgás is az ellen dolgozik, hogy tényleg szép, aranybarna állagot érjünk el.
Mindezektől függetlenül természetesen nem lehetetlen újburgonyából jó ételeket főzni, sőt, még olyan fogásoknak is nekiveselkedhetünk, amelyek amúgy klasszikusan „öregkrumplis” receptek. Ehhez mindössze néhány apróbb trükk és kis módosítás szükséges. Lássunk erre 3 kiváló, ízes példát.
Tényleg szaftos, sűrű paprikás krumpli
Ha a keményítő épp nem ropogóssá teszi a sült krumplit, akkor olyan fontos feladatokat lát el, mint például egy ragu besűrítése. A paprikás krumpli szaftos-tunkolós állaga is ennek köszönhető, így jogos lehet a félelem, hogy újkrumpliból főzve a végeredmény híg és vizes lesz.
Ez ellen azzal tehetünk, ha alapból egy olyan gazdag, ízes és sűrű szaftot hozunk létre, amit még a vizesebb újkrumplikockák sem tudnak majd felhígítani. Ennek alapjához használjunk előre megsütött kápia paprikákat, amelyek édeskés íze kellemesen simul majd a paradicsomhoz és a felhasznált fűszerekhez.
A ragut készíthetjük vegetáriánus módra, hús nélkül, de tovább fokozhatjuk a szaft sűrűségét és mély aromáját, ha az egész ételt zsíron, kisütött szalonnán vagy kolbászon indítjuk el.
Itt a paprikás újburgonya teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ropogós, ízgazdag rakott krumpli
Amikor burgonyát, tejfölt, tojást és kolbászt rétegezünk, majd az így kapott rakottast megsütjük nemcsak annyi történik a tepsiben, hogy az egyes elemek egymáshoz melegednek, hanem kialakul egy keményítős-tejfölös, kolbászzsírral spékelt szaft is, ami olyan ellenállhatatlanná teszi az egytálételt.
Mindezt nehéz lenne újkrumplival reprodukálni, ezért jobb, ha másik utat választunk a rakottas felé. A burgonya előfőzésével, majd megsütésével kiváló állagot érhetünk el, ami egyszerre lesz ropogós és puha, az egész réteget pedig csodásan átjárja majd a kisült kolbász zsírja.
Fontos, hogy ne egyszerre tegyünk mindent a tepsibe, mert így nem lenne esélye a krumplinak megpirulni, továbbá a tojáskarikák is kellemetlenül kiszáradnának. A két fázisban történő sütés mindezt kikerüli, így mindennek épp olyan tökéletes állaga lesz az étel elfogyasztásakor, ahogy annak lennie kell. A rakott újburgonya sok-sok tejföllel a legfinomabb!
Nézd meg videón is a rakott újburgonya elkészítését:
Itt a rakott újburgonya teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Könnyed, friss és harsány krumplisaláta
Amikor öregkrumpliból készítünk majonézes salátát, a tökéletes állaghoz az is hozzájárul, hogy az előfőzött burgonyakockák egy része elkeveredik a szósszal, azt egyszerre ízgazdagabbá és sűrűbbé is téve.
Ugyanezt az állagot újkrumplival nem érhetjük el, de nem is baj: jobb, ha egy teljesen más salátát készítünk, ami tavasziasabb, frissebb, alapanyagaiban mégis emlékeztet majd a klasszikus burgonyasalátára.
A tejföl helyett friss, fokhagymás görög joghurt kerül a tányérra, a pikáns aromákról pedig a friss újhagyma és friss kapor gondoskodik. Persze ezek helyett használhatunk savanyított lilahagymát és más friss zöldfűszereket is, ha kedvünk úgy tartja, a lényeg, hogy tartsuk meg a saláta harsány és üde hangulatát.
Itt az újburgonya-saláta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók, receptek és videó: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több innovatív recept és konyhai megoldás vár: