4 étel, amihez érdemes lehet meghámozni a paprikát

A paprika hámozása önmagában egy igencsak bosszantó, azonban bizonyos esetekben annál fontosabb konyhai feladat. Lássuk, mely ételek azok, amelyek sokat profitálnak a külső burok eltávolításából!

A különböző fajta paprikák héját nyersen szinte lehetetlen eltávolítani, azonban hőkezelést követően ez a feladat könnyebbé válik. Ezt észrevehetjük akkor is, amikor nem akarjuk megpucolni a zöldséget: például egy egyszerű lecsó megfőzésekor mind a paradicsom, mind a paprika lefőtt héja kellemetlenül darabossá teszi a kész ételt. Ennek fényében vegyük sorra azokat a recepteket, amelyek lépései közé feltétlenül ajánlott felvenni a paprika hámozását.

Ajvár: balkáni sültpaprika-krém tálkában
4 étel, amelyben érdemes lehet meghámozni a paprikát

Ajvár

A Balkán országainak méltán híres sültpaprika-krémje ugyan váltogatja kinézetét és alapanyaglistáját, ahogy nemzetről nemzetre haladunk, egy mozzanat azonban minden receptben azonos: a piros színű paprikák héja sosem marad a zöldségen.

Miután szenesre sülnek a grillen, gáztűzhelyen vagy sütőben, a paprikák húsa felpuhul, héjuk pedig ráncos lesz és elválik a hústól.

Egy rövid ideig tartó, lefedve történő pihentetés, amelynek során a gőzben tovább párolódik a paprika, a megsült héj eltávolítását még könnyebbé teszi. Mivel a külső burok nem kerül bele a végső paprikakrémbe, annak állaga sokkal egységesebb lesz, függetlenül a krémesítés mértékétől.

Krémleves, tésztaszósz

Az egységes állag nemcsak a szendvicskrémeknél, hanem más fogásoknál is kiemelt szerepet kap. A krémlevesek nevükben hordozzák legfontosabb tulajdonságukat, a selymes textúrát, amelyet igencsak megzavar a sült paprikahéj jelenléte – ezzel ugyanis még a legerősebb turmixgépek is csak nehezen bánnak el.

És mivel a legtöbb zöldséges tésztaszósz technikailag csak egy sűrűbb krémleves, bátran alkalmazzuk a fentieket ugyanúgy a mártások elkészítésére is.

Pácolt paprika

Sült kaliforniai vagy kápia paprikából könnyedén készíthetünk frissítő, nyári előételt vagy salátalapot. Lényegében a megsütött, meghámozott "paprikafiléket" kell olajjal, ecettel és tetszőleges ízesítőkkel (fokhagyma, petrezselyem, stb.) eltenni a hűtőbe, ahonnan pár nap múlva egy aromás és utánozhatatlan állagú salátát vehetünk elő.

A pácolt paprikánál nemcsak azért elengedhetetlen, hogy megszabaduljunk a héjtól, mert így sokkal kellemesebb állagot kapnak a selymes és puha paprikaszeletek, hanem azért is, mert a fóliaszerű burok hiányában az ízek és a páclé sokkal alaposabban járhatja át a sült zöldséget.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos konyhai tudás vár itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek