4 étel, amihez érdemes lehet meghámozni a paprikát

A paprika hámozása önmagában egy igencsak bosszantó, azonban bizonyos esetekben annál fontosabb konyhai feladat. Lássuk, mely ételek azok, amelyek sokat profitálnak a külső burok eltávolításából!

A különböző fajta paprikák héját nyersen szinte lehetetlen eltávolítani, azonban hőkezelést követően ez a feladat könnyebbé válik. Ezt észrevehetjük akkor is, amikor nem akarjuk megpucolni a zöldséget: például egy egyszerű lecsó megfőzésekor mind a paradicsom, mind a paprika lefőtt héja kellemetlenül darabossá teszi a kész ételt. Ennek fényében vegyük sorra azokat a recepteket, amelyek lépései közé feltétlenül ajánlott felvenni a paprika hámozását.

Ajvár: balkáni sültpaprika-krém tálkában
4 étel, amelyben érdemes lehet meghámozni a paprikát

Ajvár

A Balkán országainak méltán híres sültpaprika-krémje ugyan váltogatja kinézetét és alapanyaglistáját, ahogy nemzetről nemzetre haladunk, egy mozzanat azonban minden receptben azonos: a piros színű paprikák héja sosem marad a zöldségen.

Miután szenesre sülnek a grillen, gáztűzhelyen vagy sütőben, a paprikák húsa felpuhul, héjuk pedig ráncos lesz és elválik a hústól.

Egy rövid ideig tartó, lefedve történő pihentetés, amelynek során a gőzben tovább párolódik a paprika, a megsült héj eltávolítását még könnyebbé teszi. Mivel a külső burok nem kerül bele a végső paprikakrémbe, annak állaga sokkal egységesebb lesz, függetlenül a krémesítés mértékétől.

Krémleves, tésztaszósz

Az egységes állag nemcsak a szendvicskrémeknél, hanem más fogásoknál is kiemelt szerepet kap. A krémlevesek nevükben hordozzák legfontosabb tulajdonságukat, a selymes textúrát, amelyet igencsak megzavar a sült paprikahéj jelenléte – ezzel ugyanis még a legerősebb turmixgépek is csak nehezen bánnak el.

És mivel a legtöbb zöldséges tésztaszósz technikailag csak egy sűrűbb krémleves, bátran alkalmazzuk a fentieket ugyanúgy a mártások elkészítésére is.

Pácolt paprika

Sült kaliforniai vagy kápia paprikából könnyedén készíthetünk frissítő, nyári előételt vagy salátalapot. Lényegében a megsütött, meghámozott "paprikafiléket" kell olajjal, ecettel és tetszőleges ízesítőkkel (fokhagyma, petrezselyem, stb.) eltenni a hűtőbe, ahonnan pár nap múlva egy aromás és utánozhatatlan állagú salátát vehetünk elő.

A pácolt paprikánál nemcsak azért elengedhetetlen, hogy megszabaduljunk a héjtól, mert így sokkal kellemesebb állagot kapnak a selymes és puha paprikaszeletek, hanem azért is, mert a fóliaszerű burok hiányában az ízek és a páclé sokkal alaposabban járhatja át a sült zöldséget.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos konyhai tudás vár itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...