Eddig helytelenül főzted a rizst, mondjuk, hol rontottad el

A rizs nagyon népszerű köret, elkészítése olykor-olykor viszont még egy gyakorlott háziasszonynak is fejtörést jelent. Napi Tippünk ebben segít!

Előfordul, hogy egy kis figyelmetlenségből adódóan a leggyakorlottabb háziasszonyoknál is hiba kerül a gépezetbe, és a rizs vagy nagyon ragacsos vagy extrakemény lesz. Elárulunk egy titkot: eddig rosszul álltál a rizskészítéshez! Mutatjuk lépésenként, hogy járj el, hogy mindig tökéletes rizsköretet kapj:

Eddig helytelenül főzted a rizst, mondjuk, hol rontottad el
  • Felejtsd el a zacskós változatot.
  • Öblítsd le a rizst! Ez az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövetünk, hiszen ezt a lépést hajlamosak vagyunk kihagyni. A szemek leöblítése csupán húsz másodpercet vesz igénybe, de segítségével a rizsről lemosod a felesleges keményítőt, ami a köret túlzott ragacsosságát eredményezheti.

Figyelj az arányokra! A legtöbb rizsfajtánál az egy csésze rizs és két csésze víz arányt érdemes alkalmazni.

  • Forralj fel a vizet, és csak ezt követően add hozzá a rizst és a sót!
  • Lassú tűzön főzd, fedd le, és feleslegesen ne emelgesd a fedőt!
  • Nagyjából tizennyolc percre van szüksége a rizsnek ahhoz, hogy megpuhuljon. Ezt követően azonban hagyd még pár percig fedő alatt pihenni.

Ennyire egyszerű!

Tutit tipp: így lesz ízletes a rizs

Annyi a nyitja, hogy a rizst nem vízben, hanem húslevesben érdemes kifőzni. Az, hogy nem vizet használsz, a rizs készítési módját semmiben nem befolyásolja, az ízek terén mégis ég és föld lesz a különbség.

Ez annak köszönhető, hogy a rizs főzés közben átveszi a húsleves jellegzetes, sós aromáit.

Ha nincs otthon húsleves, akkor helyettesíthető alaplével is, de a módszer zöldséglevessel vagy zöldségalaplével is remekül működik.

Szerző: Németh Orsi

Forrásunk volt.


Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen:

Címlapról ajánljuk

További cikkek