Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Elronthatatlan rizs

Elronthatatlan rizs
Elronthatatlan rizs
5 perc / főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik legnépszerűbb köretünk, mégis sokaknak gondot okoz elkészíteni úgy, hogy szinte tökéletes legyen. Itt a trükk.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rizst forró olajon megfuttatjuk. Akkor önthetjük rá a forró vizet, ha legalább 75%-a kifehéredett. (1 bögrényi rizshez, 2-szer annyi vizet adjunk.)
  2. A vízzel felforraljuk, sózzuk, vagy opcionálisan delikátot szórunk bele. Ha a leveskocka mellett döntünk, akkor azt a vízben előbb teljesen oldjuk fel, utána öntsük a rizsre.
  3. Jól átkeverjük az edény tartalmát. Fedő nélkül forraljuk 2 percig, majd fedővel további 1 percig. 1 perc után lezárjuk a gázt, és konyharuhákkal teljesen betakarjuk az edényt.
  4. Hőmegtartós főzőlapnál hagyhatjuk a felületen, vagy 100 fokos sütőbe tolva megvárjuk, amíg magába szívja a rizs a teljes folyadékot. Ha a sütőbe tolás verziót választjuk, természetesen nem kell betakarni konyharuhákkal. (Gyúlékony!)
  • költség: 100 Ft
  • elkészítettem: 9999 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 211
össznézettség: 166 132
elküldve: 7
receptkönyvben: 427
elkészítve: 36/46
Facebookon megjelent: -

szakács

Belvedere

Mióta szakács: 2011.10.02.
23 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, szüret, Márton-nap, szilveszter, újév, vasárnapi ebéd
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: köretek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

párolt rizs, rizs sütőben sütve

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fishers
fishers Mon, 2017-07-03 20:04

Csatlakozom az előttem szólókhoz. Eddig mindig szenvedtem a rizs főzésével....Most tökéletes lett! Köszönöm a receptet! Nagyon hálás vagyok!

Timpo8
Timpo8 Wed, 2014-12-24 07:31

Nem tudtam rizsköretet készíteni. Örülök, hogy rátaláltam rá erre a receptre, tökéletes! Köszönöm!

ladyhepburn
ladyhepburn Wed, 2013-12-11 21:40

Nagyon kezdő vagyok még,úgyhogy úgy döntöttem,ezt kipróbálom :) Egy kérdésem van: ha gázsütőm van(vagyis ott,ahol ezt végbe szeretném vinni) mit tehetek?:( Ugye ott a legkisebb fokozat is több,mint 100 fok. Mit tehetnék szerinted?

Belvedere
Belvedere / Belvedere Sun, 2014-01-19 15:55

Azt javaslom, hogy több réteg konyharuhával takard be az egész edényt. Ne csomagold ki, ne nézegesd. Mire a gőz teljesen elpárolog és hűlni kezd, elkészül. :)

Doretta
Doretta Fri, 2013-06-07 12:19

Tudok rizst csinálniiii!!! El sem hiszem :D Nagyon sok mindent megcsinálok de eddig ezt nem sikerült! Köszönöm a receptet! :D

Pamukkale
Pamukkale Thu, 2013-03-21 14:58

Tényleg tökéletes lett, és elronthatatlan! végre nekem is megy!!!
KÖSZÖNÖM!!!!!!

zsuzskabébi
zsuzskabébi Tue, 2012-12-11 16:03

Nekem ez elég bonyolult elkészítési módnak tűnik, ahhoz képest, hogy én sokkal egyszerűbben készítek pergős rizset, és nem azért sikerül, mert hű de tapasztalt vagyok, alig egy éve főzök napi szinten. Az én tuti módszerem (Anita barátnőmtől): a rizst olajon (vajon stb) megfuttatom, fehéredésig kavargálom, aztán felöntöm vízzel és sózom. A trükk: ugyanazzal az edénnyel mérem ki a rizst és vizet, egy adag rizshez 3 rész vizet számolok. Fedő alatt max 1-2-szer átkavarom, de nem turkálom, amikor már nincs rajta víz, eloltom a tüzet és hagyom még a rizst pár percig lefedve. Nem ragad le (ebben segíthet a vastag fenekű edény is), nem lesz trutyis, mácsos, stb, kb 3 fős adag olyan 10-15 perc alatt lesz kész. A leírás hosszabb és bonyolultabb, mint elkészíteni. Kedves Belvedere, nem akarlak ezzel bántani, de leírtam, hátha valakinek ez a módszer válik be.
Jókat,
Zsu

Belvedere
Belvedere / Belvedere Fri, 2012-12-14 12:13

Egyáltalán nem bántottál meg, ugyanazt írtad le, mint én a receptben. Mitől lenne az bonyolultabb, mint a tiéd, nem tudom. Azt nem hiszem, hogy nagy különbség, hogy én lefedem konyharuhával, vagy, hogy anyukám beteszi a sütőbe, (ott útban sincs, és gyorsabban elkészül) vagy te ott hagyod a gázon. Főzz egy adagot, fotózd le, majd tedd fel a receptek közé, mert nem mindenki olvassa a kommenteket.

Susan1967
Susan1967 Wed, 2012-06-13 12:17

Szia szeretném megkérdezni,ha a sütőbe tolás verziót választom, akkor az kb hány perc,illetve be kell .-e fedni bármivel( fedő,alufólia..)konyharuha helyett?
A te receptedet még nem próbáltam remélem sikerül , mert nálunk a rizs nagy általánosságban nem szokott sikerülni... ezért is örülnék ha a te verziód tökéletes lenne, várom válaszod köszi!

Belvedere
Belvedere / Belvedere Tue, 2012-06-19 18:06

Szia!
Ha a sütőbe tennéd be, akkor egyszerűen csak a fedőt kell rátenni, és a rizs mennyiségétől függően 10-15 perc. Persze rizse is válogatja.
Üdv,
B

NoSalty
Nosalty / NoSalty Wed, 2012-01-18 17:01

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.01.17. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

Kiss Judit
Kiss Judit Wed, 2012-01-18 16:02

Életem legjobb rizse:))
Eddig mindig szenvedtem vele.Köszönöm szépen a receptet!!

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Tue, 2012-01-17 15:45

Anno anyukámtól is ezt a receptet kaptam, neki is mindig összeállt a rizs és nekem is. Azóta vagy kifőzöm és sokáig mosom, h lejöjjön róla a rizsnyák, vagy szimplán előgőzöltet veszek (a riceland olcsóbb, mint a teszkós sima rizs). Problem solved :)

Belvedere
Belvedere / Belvedere Wed, 2012-01-18 20:25

Sajnálom, hogy neked nem jött össze. Én ezt a módszert az iskolában tanultam annak idején, tehát a "nagyok" is így készítik, és mindig pergős lesz. Anyukámnak is megtanítottam már, sőt az anyósomnak is. Folyamatos a siker, szóval nem a recepttel van gond. Válassz új edényt, aztán hátha....

Judit71
Judit71 Sun, 2017-10-15 00:00

Semmi gond a recepteddel! Tökéletes és tényleg elronthatatlan!

214
rizs 1 bögre
víz 5 dl
napraforgó olaj 2 ek
2 teáskanál
ételízesítő 1 teáskanál