Koszos marad a lakás, ha így használod a porszívót

A porszívó egy csodás találmány, ami segít nekünk tisztán tartani a lakást, azonban, ha nem figyelünk oda, könnyen válhat maga a gép is szennyezővé. Kerüljük ezt el az alábbi Otthon Tipp segítségével.

Mindegy, hogy milyen porszívót használunk otthon, egy biztos: valószínűleg ritkán jut eszünkbe magát a gépet is kitisztítani. Kissé abszurd maga a tény, hogy a tisztítóeszközöket is tisztítani kell, mégis ez a helyzet, és ez alól bizony a porszívó sem kivétel. Nézzük, mit kell tennünk azért, hogy a porszívónk tényleg rendesen szívja a port.

Koszos marad a lakás, ha így használod a porszívót

Miért tisztítsuk?

Maga a magyarázat elég logikus: mivel a lakásban lévő összes kosz a gép belsejében köt ki, ezért technikailag a porszívó lesz a legkoszosabb dolog a háztartásunkban. Egy elhanyagolt masina belsejében könnyen kialakulhatnak fertőzések.

Ráadásul, ha a porszívónk penészes vagy fertőzött lesz, a káros részecskék ott repkednek majd a levegőben, amikor használjuk a gépet.

Minden használat után

Amennyiben vannak olyan kisebb alkatrészei a porszívónak, amelyeken kefe van, azokat alaposan tisztítsuk és fertőtlenítsük alkalomadtán. Ezeket egyrészt intenzívebben is használjuk a porszívásra, másrészt könnyebben megragad benne a por és minden más.

Pár hetente

Mindegy, milyen tartálya van a porszívónknak (papírzsákos, textilzsákos, műanyag), érdemes 1-2 használat után kiüríteni. Ne várjuk meg, amíg teljesen megtelik, mert az nagyon hosszú idő lehet. Az üres gép ráadásul jobban is teljesít majd.

Minden hónapban

A porszívó belsejében vannak bizonyos szűrők, amelyek idővel koszosak lesznek, vagy akár el is tömődhetnek. Ez pedig nemcsak a teljesítményt rontja, hanem a biztonságos működésnek is árt. A kivehető részeket takarítsuk le vagy áztassuk vízbe, majd szárítsuk meg minden hónapban.

Minden évben

Legalább egyszer egy évben szánjunk elég időt arra, hogy teljesen darabjaira szedve a gépet végigtisztítsuk azt. Minden kivehető részt mossunk át vagy áztassunk be, majd szárítsuk meg őket teljesen.

A porszívó alapját pedig törölgessük át, és fújjuk ki belőle a port sűrített levegő segítségével.

A porszívó cseréje

A nagyon öreg porszívók már nem biztos, hogy ugyanolyan hatékonysággal dolgoznak, ráadásul az idő előrehaladtával egyre károsabbak lesznek az egészségre is. Egy jól karbantartott gép akár 10 évig is használható, utána azonban gondolkodjunk el a cseréjén.

Forrásunk volt.


Még több okos Otthon Tipp:

Címlapról ajánljuk